Megbénult Katalónia az első évfordulón

Függetlenségi aktivisták és több ezer diák lepte el hétfőn Barcelona legforgalmasabb csomópontjait, hogy az egy évvel ezelőtt megrendezett és alkotmányellenesnek nyilvánított függetlenségi népszavazásra emlékezzenek. Sajtóbeszámolók szerint középiskolások és egyetemisták egyaránt bojkottálták a hétfői tanórákat, ehelyett a városszerte megrendezett tüntetésekre igyekeztek, ahol érzelmes szónoklatok formájában emlékeztették az összegyűlteket egy újabb referendum szükségességére.


Aktivisták a gyorsvasút forgalmát akadályozzák Girona pályaudvarán. Távol esnek még az álláspontok Fotó: Reuters

 

A katalán főváros fontos főútvonalain transzparensekkel és függetlenségi zászlókkal vonult fel a tömeg, ezzel több autóút és autópálya forgalmát is gátolva. Quim Torra katalán elnök és kormánya a Sant Julia de Ramis nevű település rendezvényén vett részt: a hely szimbolikus, ugyanis a jelenleg Brüsszelben tartózkodó volt katalán elnök, Carles Puigdemont itt próbálta leadni voksát a tavalyi referendumon, ezt azonban a spanyol rohamrendőrök megakadályozták.

Quim ­Torra hétfői beszédében az El País című napilap tájékoztatása szerint hangsúlyozta: továbbra is elkötelezett a tavalyi referendum eredménye irányában, ahol a függetlenségpártiak kerekedtek felül. Mint mondta, egy évvel ezelőtt a spanyol kormány eltiporta az önrendelkezés és a szólásszabadság alapvető jogát, de ettől még kétmillió szavazati joggal rendelkező állampolgár letette a voksát, világos képet adva arról, hogyan képzeli Katalónia jövőjét. A katalán elnök ujjongó tömeg előtt azt nyilatkozta: október első napja mindig is az a nap lesz, amikor a katalánok kimutatták elkötelezettségüket a demokrácia és a szabadság iránt.

A spanyol és a katalán vezetés közötti konfliktus inkább csak elmélyült az elmúlt 12 hónapban: mindkét oldal úgy értékelte, hogy a másik túl messzire ment, és korábban elképzelhetetlen határokat lépett át; a függetlenségpárti erők az ország törvényeinek megsértésével, a spanyol hatóságok pedig erőszakos fellépésükkel.

Az álláspontok közelítése azonban még várat magára, annak ellenére, hogy a nemrég hivatalba lépett szocialista kormányfő, ­Pedro Sánchez legalább a párbeszéd újjáélesztésében partner volt, ám ugyanúgy, ahogy kormányzati elődje, elutasítja a függetlenségi törekvéseket, és nem támogatja, hogy arról népszavazást rendezzenek.

Tóth Loretta

 

magyaridok.hu

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog