A korábbi kormányok által helytelenül összeállított költségvetés okozta azt, hogy a Standard and Poor's (S&P) nemzetközi hitelminősítő stabilról negatívra rontotta Románia államadós-besorolásának kilátásait - jelentette ki csütörtökön Brüsszelben az Európai Tanács ülése előtt Klaus Johannis államfő.

 

Johannis szerint a hitelminősítő indoklásából világosan kiderül, hogy nem a mostani, hanem a korábbi kormányok által eszközölt túlzott kiadások és a rossz költségvetés miatt minősítették vissza az országot. Véleménye szerint a 2020-as "szolid költségvetés", valamint a "megfelelő pénzügyi magatartás" javulást eredményez majd. Az államfő meglátása szerint a közember szempontjából "nem lesz mérhető" a hatás, de az előfordulhat, hogy "gondolkodóba ejtsen" befektetőket, hogy Romániába hozzák-e a pénzüket vagy sem, és a nemzetközi piacok kamatjaira is lehet "kevés hatása". Mint ismert, a Standard and Poor's nemzetközi hitelminősítő az államháztartási hiány növekedése miatt stabilról negatívra rontotta szerdán Románia államadós-besorolásának kilátásait, ugyanakkor megerősítette "BBB mínusz/A-3" szintű besorolását a hosszú és rövid futamidejű adósságok esetében helyi pénznemben és devizában. 

Agerpres/Maszol.ro 

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog