Cseke Attila és Szabó Ödön egy korábbi nagyváradi sajtótájékoztatón | Fotó: Fried Noémi Lujza 

Az RMDSZ nem szavazza meg a kétfordulós polgármester-választás bevezetését, de valóban elképzelhető, hogy képviselőházban meglesz a parlamenti többség a helyhatósági törvény módosítására – jelentette ki a Maszolnak Szabó Ödön képviselőházi frakcióvezető-helyettes. Cseke Attila szenátusi frakcióvezető szerint az alkotmánybíróság döntésével ellenkezne a törvénymódosítás. - Írja a a Maszol.ro portál

Az RMDSZ politikusait Ludovic Orban szerda esti nyilatkozataira reagáltattuk. A miniszterelnök a kormányt támogató parlamenti pártok frakcióvezetőivel tartott találkozója után kijelentette, hogy a képviselőházban megvan a többség a helyhatósági választási törvény módosításához, már csak az hiányzik, hogy ez a többség napirendre tűzze a javaslatot.

Szabó Ödön a Maszolnak megerősítette: nem kizárt, hogy képviselőházban – amely döntő ház ez esetben – az RMDSZ nélkül is meglesz a többség a helyhatósági törvény módosítására. A képviselő szerint „elindult egy folyamat”, ezen a héten is például négy PSD-s honatya lépett ki a pártból, és függetlenként politizál, vagy egyenesen beiratkozott a PNL-be. „Az RMDSZ nem támogatja a kétfordulós polgármester-választás bevezetését, és nem is fogja megszavazni” – szögezte le a fakcióvezető-helyettes. A Bihar megyei parlamenti képviselő szerint érthető a szövetség ellenvetése. „Az a tapasztalat, hogy a második fordulóban nagyon könnyebb csap át a kampány arra a két hétre nacionalista irányba. Sokkal könnyebb a második fordulóba bejutott, a településen esetleg kisebbségben élő magyar jelöltet nacionalista felhangokkal legyőzni, mint programokkal” – fogalmazott a politikus, aki szerint a kétfordulós választás főleg ott csökkenti a magyar polgármesterjelölt esélyeit, ahol nincsen ötven százalékos vagy azt meghaladó többsége a magyar közösségnek, „viszont jó jelöltünk van”.

A kétfordulós polgármester-választás bevezetése az elmúlt hetek egyik legkényesebb politikai témája: a november eleje kormányon lévő Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR), a Népi Mozgalom Pártja (PMP) és Klaus Johannis államfő után a Pro Románia is bejelentette, hogy támogatja a visszatérést a 2012 előtt alkalmazott kétfordulós polgármester-választáshoz. Az RMDSZ és a Szociáldemokrata Párt (PSD) – amelyik országszerte a legtöbb polgármesterrel és megyei tanácselnökkel rendelkezik, emellett a parlamenti mandátumok mintegy 45 százalékát is magáénak tudja – viszont határozottan elutasítja ezt. 

Emellett – és ezt a korábbi számok is mutatják – kétfordulós választás esetén az RMDSZ a jelenleginél kevesebb polgármesteri mandátumot nyer. „Nyilván nem támogathat egy olyan rendszert, amely a magyar közösség képviseletét gyengítené. Nem kövezhet meg bennünket senki sem azért, hogy a magyarságnak a végrehajtásban való jelenlétét erősebbnek szeretnénk látni” – jelentette ki.

A PSD ellenzékét alkotó pártok azzal érvelnek a kétfordulós polgármester-választáshoz való visszatérés mellett, hogy a most érvényben levő rendszer a szociáldemokrata „helyi kiskirályoknak” kedvez. Szabó Ödön szerint ez ellen létezik más megoldás. „Szervezzenek előválasztást, álljanak ki a PSD-vel szemben egy közös jelölttel – van erre példa –, de nem kell törvényt változtatni azért, hogy a másikat legyőzzük” – fejtette ki a frakcióvezető-helyettes.

Cseke Attila: alkotmányellenes lenne a törvénymódosítás Az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője,

Cseke Attila szerint az alkotmánybíróság egy korábbi döntésével ellentétes lenne, ha most, fél évvel a helyhatósági választások előtt módosítanák a jogszabályt. „Egy alkotmánybírósági döntésnek minden mondata, ami megindokolja az ítéletet, kötelező érvényű, ez a jogrend” – magyarázta, majd felidézte, hogy a szóban forgó döntést akkor hozta meg az alkotmánybíróság, amikor egy időben szerették volna megszervezni a helyhatósági és a parlamenti választásokat. 

A teljes szöveg itt olvasható

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog