A román fél támadást intézett az erdélyi gazdaságfejlesztési program ellen.
 

A román külügyi apparátus egy részében a magyar–román viszonyrendszerrel kapcsolatos fenntartásokban látja Kelemen Hunor RMDSZ-elnök annak az okát, hogy az utóbbi időben a román diplomácia bírálni kezdte a Magyarország által útjára indított erdélyi gazdaságfejlesztési programot – számol be a Krónika.

 

Azért nem született írásos megállapodás a magyar és a román fél között a magyar kormány által Erdélyben meghirdetett gazdaságfejlesztési programról, mert két uniós tagállam között ennek nem látták szükségét, és az előző kormány illetékesei is meggyőződtek a program hasznosságáról – jelentette ki Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke, aki a tárgyalásokat vezette a két fél között a román diplomácia által az utóbbi hetekben támadni kezdett programról.

Semjén tárgyalt

Semjén Zsolt magyar miniszterelnök-helyettes hétfőn, a nemzeti összetartozás bizottsága előtti beszámolójában árulta el, hogy tételes szóbeli megállapodás született a román féllel a programról, a tárgyalásokat pedig Kelemen Hunor vezette. Kormányszintű egyeztetés is zajlott: 2017-ben és 2018-ban egyeztetett az akkor kormányon levő Szociáldemokrata Párt és Liberálisok és Demokraták Szövetsége (PSD–ALDE) koalíció vezetőivel (akkor a PSD élén Liviu Dragnea állt, az ALDE-t pedig az azóta is tisztségben levő Călin Popescu-Tăriceanu vezette).

Később a pártelnökök is egyeztettek a témában a kormányfőkkel. A román fél megfogalmazta az észrevételeit, az egyik az volt, hogy

ne etnikai alapon történjen a támogatások odaítélése,

azt ugyanis sem az uniós, sem a nemzeti szabályozás nem fogadja el.

A másik észrevétel az volt, hogy ne legyen diszkriminatív, és hogy legyen összhangban az európai uniós támogatásokkal, az összegek ne haladják meg az adható de minimis támogatásokat. Ezek a kisebb összegű pályázatokra vonatkoztak. Mint mondta, a program lebonyolításával foglalkozó Pro Economica Alapítvány szakértői a Versenytanáccsal is egyeztettek ebben a témában.

A program kidolgozásához a Németország által az erdélyi német közösséget támogató programot vették mintául.

Így jutottunk el oda, hogy az akkori koalíciós kormány vezetői azt mondták: ilyen körülmények között mehet a program. Nyilván a két külügyminiszter – Teodor Meleșcanu és Szijjártó Péter – is egyeztetett többször is. Senki nem igényelt írásos megállapodást, ezért nem született ilyen” – mondta Kelemen.

Azt is kifejtette miért: egyszerűen azért, mert az ilyesmi nem szükséges, hiszen az Európai Unió két tagállamáról van szó, ahol a szabad piac és a tőke szabad áramlása is alapvető elvnek számítanak. Mint mondta, mindenki abból indult ki, hogyha a program megfelel a nemzeti és az uniós szabályoknak, akkor nem szükséges semmilyen írásos megállapodás.

Így hirdették meg a programot, amelynek a próbája a mezőségi pályázat volt.

Mindenki látta, hogy pénz jön az országba, mindenki látta, hogy a gépeket itt vásárolják, itt fizetnek utánuk áfát, és hogy nem visznek, hanem hoznak. Ezek voltak a legfontosabb érvek a szabályossága mellett, és politikailag sem tartotta ezt senki aggályosnak. Ez korrekt és tisztességes hozzáállás volt a koalíciós vezetők és a miniszterelnökök részéről is az elmúlt években” – mondta.

A román fél most mégis támadást intézett a program ellen

Hogy mindezek után most a román fél miért intézett támadást a program ellen, Kelemen a bukaresti külügyet tette felelőssé. A román külügyminisztérium apparátusában mindig volt ezzel a programmal kapcsolatosan fenntartás, mint ahogy mindig volt a román–magyar viszonyrendszert illetően mindenféle fék is. Ezt mindig lehetett így vagy úgy kezelni.

Bogdan Aurescu új külügyminiszter kissé másképp áll a dologhoz, mint az elődje – de nem másképp, mint ahogy szokott – mutatott rá az RMDSZ elnöke.

Ludovic Orban sem volt elutasító.

Kelemen Hunor elárulta: amióta az új, nemzeti liberális párti kormány hatalomra került, már volt egy első beszélgetése Ludovic Orban miniszterelnökkel, amelyen tájékoztatta arról, miről is szól a program, és hogy miért tartják fontosnak és hasznosnak. Azt is jelezte, ha szükségesnek tartja, akkor a két kormány szintjén is folytathatnak kétoldalú egyeztetéseket a témában.

Az ő hozzáállása sem volt elutasító, azt mondta, ő nem is érti, hogy ezzel mi a probléma. De hozzátette: ő is leül a kollégáival, és megvitatják” – ecsetelte Kelemen.

Mindannyiunknak az az érdeke, hogy a gazdaságfejlesztési program folytatódjék. Én nem látom, hogy miért ne folytatódhatna, és úgy gondolom, hogy folytatódni is fog. Sem nekünk, erdélyi magyaroknak, sem a magyar kormánynak nem az a célunk, hogy pattanásig feszüljön a helyzet, és úgy látom, hogy a román kormánynak sem, mert valahogy normalizálni kellene a viszonyt” – fejtette ki. Elmondta, a már kifutóban levő program megy tovább, az új, partiumi program meghirdetésére ugyanakkor idén már valószínűleg nem kerülhet sor, de mindenképpen folytatni kívánják.

Krónika.ro Fékezi a magyar-román együttműködést a bukaresti külügy? – Kelemen Hunor a gazdaságfejlesztési programról

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog