A TRANSZILVÁN NÉZŐPONT

Szerző: Bakk Miklós

 

"Romániában ez a nemzetépítő kettősség mind a mai napig jelen van, sőt, az európai integrációs folyamatban új életre kelt: megalapozta a bukaresti centralizmus lappangó erdélyi ellenideológiáját. Ez találkozott a
90-es években kibontakozó új regionalizmus (new regionalism) Romániát is elérő hullámával: a táguló piacok és rejtőző térségi identitások ütközésében ekkor erősödött meg – mindenütt – a hegemóniaellenes regionális szemlélet, majd megjelentek ennek erős civil társadalmi képviselői.

 

Az új román transzilvanizmus a Bukaresttel szemben zúgolódó román identitásnak ad hangot, és jórészt gazdasági érveket keres magának. Ez találkozott a magyarok Kós Károly-i hagyományával, a trianoni rendezés utáni magyar kulturális önvédelem ideológiájával. Mindez csupán az erdélyi nagyvárosi értelmiségi körökben ért el eredményeket; az együttműködés politikai megnyilvánulásai folyamatosan elbuktak. Nem járt sikerrel Sabin Gherman 2000 körüli pártbejegyzési kísérlete, amely az Erdélyiek Pártja néven vegyes regionális párt megalapítására irányult, és nem tudott érdemi hatást kifejteni a 2000–2002 közötti román és magyar nyelvű lap, a Provincia üzenete sem.

Az erdélyi regionális vegyes párt kudarcát a térség jellege is magyarázza. Paradox módon Erdély nem konstruálható újra társadalmilag, amiként a régióépítés újabb teóriái megfogalmazzák. Erdély inkább több, párhuzamos – de történelmileg mégis összekapcsolt – régióépítési folyamat közös kerete. Ez az örökölt belső regionalizmusa teszi politikailag nehézzé az átfogóbb erdélyi kezdeményezéseket. Mert magán viseli mind a hagyományokból eredeztethető etnikai és térségi szembenállások, mind a modern konszociatív (a közösségek közötti intézményesített hatalommegosztási) törekvések jegyeit. Ezért kell tehát másképp látnunk az erdélyi – és nem az egész Romániára kiterjedő – román–magyar politikai együttműködési alakzatokat."

A teljes cikk itt olvasható: orszagut.com

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog