Románia: Fejlesszünk és segítsük ezzel kilábalni a mostani helyzetből, mondja Iohannis, de ha az magyar még szóra sem érdemes

Felhívást intézett Klaus Iohannis államfő a hazai vállalkozókhoz, hogy álljanak elő ötletekkel a koronavírus elleni küzdelemben használható anyagok, egészségügyi felszerelések gyártását illetően.

„Legyenek kezdeményezők, álljanak ötletekkel a kormány elé, mert érdekeltek vagyunk abban, hogy elsősorban romániai gyártású termékeket népszerűsítsünk ebben az időszakban. Ez egy nagyon jó lehetőség a romániai üzleti szféra számára. Szükség van ezekre az eszközökre” – fogalmazott az elnök a Cotroceni-palotában adott nyilatkozatában. Idézet az az Agerpressz hírügynökségtől. Remélhetőleg ez nem az elmúlt 24 órában fogant meg az elnök fejében, és esetleg mások is gondoltak erre.

 

Egy sepsiszentgyörgyi vállalkozó néhány nappal megelőzte az elnök gondolatait, de az is lehet ettől gyulladt fény a fejében és nyilatkozott. Mind ez számára mellékes:

 Meg is indult a biznisz a bihari Taparo bútorgyártó csoporthoz tartozó Techtex napi 150 ezer maszkot ígér, melyet megnövel áprilisban 500 ezerre. Persze a kormány minden segítsége mellett. a román állam segíteni fog a gyártó cégnek, hogy további befektetéseket eszközöljön. „Ebben a világválságban szükségünk van saját erőforrásainkra, hogy megvédjük az első vonalban levő románokat” – szögezte le a bejegyzésben Virgil Popescu gazdasági miniszter Facebook-bejegyzésben

 Valaki csodálkozik még azon: ha magyar vagy kussolj, sülj meg a zsírodban ötleted se legyen, ez még szóra sem érdemes Romániában

 Keresztes Zoltán cégtulajdonos és vezetője az LRO Kft. Sepsiszentgyörgyi cég  egy közleményt juttatott el a sajtóhoz néhány napja:

„A rendkívüli helyzet áthidalása érdekében a vállalat írásban fordult mind a kormányhoz, mind a szükségállapot kezelésére felállított operatív törzshöz, felajánlva annak lehetőségét, hogy a kapacitásokat orvosi védőfelszerelések előállítására használják, természetesen a szükséges gyors beruházások eszközlése után, a megfelelő technológiák bevezetésével, ám azt is jelezték, hogy a beruházásokat saját forrásból nem tudják megvalósítani – áll a közleményben, amelyben azt is leszögezik, hogy az ajánlatra semmilyen válasz nem érkezett.

Keresztes Zoltán azt is pontosította, hogy a média által terjesztett információk, miszerint a technikai munkanélküliségre küldött alkalmazottak bérének 75 százalékát állami forrásból fedeznék, bár hivatalosan bejelentették, egyelőre alkalmazhatatlan. Hiszen például az úgynevezett sürgősségi igazolás megszerzésére még nincs alkalmazási szabályzat, továbbá a már közölt követelmények, a jövedelemcsökkenés bizonyítása, a bérek visszaigénylése hónapokig eltarthat, az alkalmazottaknak azonban azonnali támogatásra van szükségük. Ezt a cég jelen helyzetben nem tudja felvállalni. Ha van erre pénzforrás – ahogy ezt egyes sajtóorgánumok terjesztik –, közölni kellene hivatalosan is a munka nélkül maradt alkalmazottakkal, hogyan és mikor fogják a béreket folyósítani abban az esetben, ha a munkaadónak már nincs erre lehetősége – áll a közleményben” (teljes cikket itt lehet elolvasni: Háromszék).

 Ez a románi, hogy a magyar embert figyelembe sem veszik azt már megszoktuk, de hogy az általuk folyamatosan hangoztatott szlogen, mi szerint a románokat meg kell védeni az is kétes. Hisz azokkal az intézkedésekkel, mely inkább populista mint átgondolt inkább kényelmetlen helyzetbe hozzák és a kétségbeesés felé sodorják az embereket, legalábbis Keresztes megállapításából ez derül ki. Az is lehet igaza van.

Sz-h.

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog