A járvány és EurópaLuxemburg, Olaszország, Spanyolország és Ausztria. Erre a négy országra lakosságarányosan több regisztrált eset jut, mint ami az uniós átlag. A regisztrált eseteken belüli halálozási arány az olaszoknál és spanyoloknál kiugróan magas, míg a gyógyultak aránya ugyancsak itt, valamint a belgáknál és a franciáknál átlag feletti uniós összehasonlításban. De tekintsük át országokra bontva is a koronavírus-helyzetet.

 

Németország A fertőzöttek számának növekedési üteme így jelentősen, bő 10 százalékponttal emelkedett az utóbbi napok 15 százalék alatti szintjéhez képest.
    Azonban az új adatok nem az aktuális helyzetet mutatják, hanem egy jóval korábbi állapotot - emelik ki a német sajtóban idézett szakértők. Becslésük szerint az esetek jellemzően a fertőzéstől számított tízedik napon jelennek meg a statisztikában. Így a pénteki kimutatás az emberek mozgását és egymás közötti közvetlen fizikai kapcsolatainak korlátozását célzó első intézkedések bevezetése, március 16. körüli járványügyi helyzetet ábrázolja, és az adatokban még nem látszanak a korlátozások hatásai.
    Az egészségügyi ellátórendszer teljesítőképességét egyelőre nem feszíti túl a járvány. Németország igyekszik is segíteni a nehezebb helyzetben lévő európai uniós társországoknak. Heiko Maas külügyminiszter csütörtök késő esti közleménye szerint legkevesebb 47 beteget vesznek át olaszországi kórházakból.
    Egyelőre a közhangulat is nyugodt. A német lakosság túlnyomó többsége elégedett a járvány lassítására tett kormányzati intézkedésekkel - mutatta ki egy pénteken ismertetett felmérés. A ZDF országos köztelevízió megbízásából készített közvélemény-kutatás szerint 75 százalék megfelelőnek értékeli a berlini vezetés lépéseit, 20 százalék szigorúbb korlátozásokat tart szükségesnek, 5 százalék pedig túlzónak tartja az eddigieket. Angela Merkel kancellár kormánya a szavazójoggal rendelkező felnőtt lakosságra reprezentatív felmérésben megkérdezettek 89 százaléka szerint jól végzi a munkáját a koronavírus-járványban.

    Hollandiában péntekre virradóra több mint ezerrel emelkedett az igazolt fertőzöttek, és 24 óra leforgása alatt 78-cal a halottak száma. Az országban összesen 7431 fertőzöttet tartanak nyilván, 434-an haltak meg a koronavírus okozta betegségben.
    A holland egészségügyi hivatal szerint, azonban a fertőzöttek számának növekedése sokkal lassabb, mint ahogy várható volt.
"A korlátozási intézkedések sokat segítettek a terjedés lelassításában" - számol be a hivatal sajtóközleménye.

    Luxemburgban péntek reggelre a új fertőzések száma százzal kevesebb volt, mint az előző nap, így a több mint félmillió lakosú országban 1453 fertőzött van. A halálos áldozatok száma öt nap után nyolcról kilencre növekedett. A nagyhercegségben egy hét alatt négyszeresére nőtt a regisztrált fertőzöttek száma.

    Belgiumban péntek reggeli adatok szerint 1300-zal lett több a fertőzött 24 óra leforgása alatt, ezzel számuk 6235-re emelkedett. A halálos áldozatok száma eddig 220. A belga kormány várhatóan a nap folyamán dönt a korlátozó intézkedések meghosszabbításáról.

   Ausztria Az osztrák Kurier szerint világszinten 2,6 milliárd emberre vonatkoznak kijárási korlátozások, míg az igazolt fertőzöttek száma már megközelíti az 5 ezret. A Vorarlberg tartományi Munkaügyi Kamara ötmillió eurós alapot indít a dolgozók családjai számára, mivel egyre több család nem tudja, hogyan fogja kezelni bérleti díjait, visszafizetéseit és egyéb megélhetési költségeit az elkövetkező hónapokban. Pedig egy online felmérés eredménye szerint az emberek 77 százaléka jólinformáltnak érzi magát a járványügyi kérdésekkel kapcsolatban. Egyúttal a megkérdezettek több mint fele nyilatkozott úgy, hogy találkozott már álhírrel a járvány kapcsán. A szakszervezet tesztelést követel az ápolók számára a növekvő koronavírusszám miatt. „A vírus terjedése ezen a különösen kritikus területen katasztrofális következményekkel jár” – indokolták.

 Franciaország Az országban kedden 240-en haltak meg, ez eddig a legmagasabb halálozási adat. Átlépték az 1000 halottat, így Franciaország az ötödik ország, ahol már ennyien áldozatul estek a vírusnak. A munkába járáshoz a munkáltatónak kell kiállítania igazolást a munkavállaló számára, amit be kell mutatni igazoltatásnál. Itt is létrehoztak ideiglenes, valamint katonai kórházat. Szakértők szerint a kijárási tilalom 6 hétig is eltarthat. 

Spanyolország Az ország a NATO segítségét kéri a vírus terjedésének megállításához, valamint orvosi eszközöket a védekezéshez. Csütörtökre az elhunytak száma 3434-re, egyetlen nap leforgása alatt 738-cal nőtt. A fertőzöttek száma eközben közel nyolcezerrel (7937) emelkedett. Spanyolországban eddig 926 embert tartóztattak le a kijárási tilalom megszegése miatt, míg az otthon lévő gyerekeket a rendőrök szórakoztatják tánccal és zenével az utcáról. Figyelemreméltó, hogy a spanyol ellenzék minden kritikája ellenére támogatta a kormányt, és megszavazta a veszélyhelyzet meghosszabbítását. Döntő hét jön, most dől el, hogy működik-e a lassan két hete élő részleges kijárási tilalom.

Olaszország

Az országban zajló rendkívüli intézkedések jelenleg április 3-ig tartanak, de kedden késő délután volt a legutóbbi kormányülés, így holnap hamarosan új rendelkezésekre számíthatunk. Feltehetőleg meghosszabbítják a kijárási tilalmat és a karantént elhagyó emberekre kiszabható bírság maximumát 206-ról 4000 euróra emelik. A két napig tartó csökkenés után ismét emelkedett Olaszországban az új típusú koronavírus-járványban elhunytak száma az elmúlt 24 órában, a 743 halottal 6820-ra emelkedett a betegség eddigi áldozatainak a száma. A diagnosztizált fertőzöttek száma tovább csökkent, de így is 3612 új beteget regisztráltak.

Anglia

250 000 önkéntest toboroz a brit kormány a koronavírus járvány megfékezését célzó munka segítésére, feladataik közé tartozik bevásárlások intézése, a gyógyszerek szállítása és a 70 éven felüli kiemelten védett emberek segítése is, akiknek a kormány előírása alapján a következő 12 hétben nem szabad elhagyniuk otthonaikat. Matt Hancock egészségügyi miniszter bejelentette azt is, hogy a kelet-londoni ExCel rendezvénycsarnokban négyezer személyes járványkórházat rendeznek be a koronavírus-fertőzöttek kezelésére.

A szakszervezetek és az építőipari munkások felemelték hangjukat, mivel ahogy mondják „munkájuk nem elengedhetetlen”, viszont egészségük veszélybe kerülhet, ha továbbra is kimaradnak a rendkívüli intézkedések köréből és dolgozniuk kell. A témába vágó újságírói kérdésre az egészségügyért felelős miniszter azt nyilatkozta, hogy „azok az ágazatok melyeket nem érint a rendkívüli intézkedések miatti leállás továbbra is folytatniuk kell a munkát” és „a kabinet értékelése szerint, munkában sok esetben tartható a 2 méteres szabály”.

Úgy tűnik tovább, hogy nem csak nálunk divat a hisztériakeltés, a Financial Times ugyanis cikket jelentetett meg „Az Egyesült Királyság felét megfertőzhette a koronavírus” címmel. Az írás az Oxford Egyetem egy kutatását idézi, melyből kiderül, hogy a kutatók által készített számtalan járványmodell egyikének pesszimista verziója szerint, akár már a szigetország lakosságának fele is érintkezhetett a vírussal. A cikk döntő többsége feltételezésekre, lehetséges forgatókönyvekre és olyan kérdésekre épül, melyeket a szerző nem mert kijelentésként megfogalmazni.

Oroszország Háromszor annyi új beteget találtak Oroszországban ma, mint kedden (163-at). Ezzel az összes ismert beteg száma: 658 fő. Holnaptól Moszkvában körülbelül 2 millió idős és krónikus beteg állampolgár számára kötelező otthoni karantént rendeltek április 14-ig. Valószínűleg rövid időn belül ezt országosan is elrendelik. Március 28-tól április 5-ig fizetett szabadságra megy az ország. Emellett bezárják az összes kulturális, szórakoztató és sport-létesítményt (pl.: könyvtárt), valamint az összes tömegközlekedésre vonatkozó kedvezményt felfüggesztik. A helyi kormányablak megfelelőjét pedig csak előzetes időponttal lehet igénybe venni. A felsőház jóváhagyta tovább azt a törvényjavaslatot is, ami lehetővé teszi járvány idején a gyógyszerárak befagyasztását.

Az intézkedések során ritkítják a belföldi vonatokat, és már a kisvárosokban is kötelező bezárni a mozikat és éjszakai szórakozóhelyeket is. Vízipipázni is tilos lett a kávézókban. Misusztyin kormányfő felhívta a helyi vezetők figyelmét arra, hogy szigorú felelősségre vonásra számíthatnak, ha rosszul kezelik a járványt. A Duma szigorítani fogja továbbá a karanténelhagyásért járó büntetést is, amelyért akár három év börtön is járhat, amennyiben elfogadják az erről szóló javaslatot. 

Ukrajna Továbbra sincs elég papírdollár az országban, kb. egymilliárdnyira lenne szükség a kereslet kielégítéséhez. Az árfolyam ennek ellenére a kezdeti hirtelen gyengülés után stabilnak mutatkozik, továbbra is 28 hrivnyát kell adni a dollárért (már ha van). A járvány kezelése kapcsán Ukrajna is Kínához fordul segítségért – tőlük kérnek több tesztet és orvosi felszerelést.

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog