10 éve fogadták el a kettős állampolgárságról szóló törvényt


Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár | Forrás: Facebook

Ma van éppen tíz esztendeje, hogy az újonnan alakult magyar Országgyűlés 2010. május 26-án elsöprő többséggel, 98%-os támogatással elfogadta az állampolgársági törvény módosítását, ami lehetővé tette a külhoni magyarság számára, hogy közjogi értelemben is a magyar nemzet részévé váljon. Ez volt az a történelmi lépés, amellyel új időszámítás kezdődött a magyar nemzetpolitikában és amelynek eredményeként mára az 1 millió 100 ezret is meghaladta az új magyar állampolgárok száma.

Ferenc pápa a kézdivásárhelyi Kerekes Lászlót nevezte ki gyulafehérvári segédpüspökké

Kép romkat.ro


Ferenc pápa a kézdivásárhelyi Kerekes László plébánost nevezte ki a gyulafehérvári főegyházmegye segédpüspökévé - közölte Kovács Gergely gyulafehérvári római katolikus érsek keddi körlevelében, amelyet a Romkat.ro erdélyi hírportál tett közzé.

Véget kell vetni

 

Szerző: Bedő Zoltán

Többek között Erdélyt, Partiumot és a Bánságot is a határai között ábrázoló Nagy-Románia térképpel ellátott portréjának a közösségi oldalán való megjelentetésével emlékezett vasárnap Raluca Turcan a Nemzeti Liberális Párt megalakulásának 145. évfordulójára. És ezzel Románia kormányfő-helyettese durva történelemhamisítást követett el. Az említett területek ugyanis 1875-ben nem tartoztak a Moldva és Havasalföld egyesülésével épp, hogy létrejött (1862), ráadásul 1877-ig török fennhatóság alatt senyvedő Romániához. Hiszen ezeket az 1920. június 4-én aláírt trianoni békediktátummal kapta ajándékba az I. világháborúban győztes nagyhatalmaktól. Addig viszont a történeti Erdély például, a Magyar királyság vajdasági ranggal rendelkező tartománya, önálló (1570–1711), majd Habsburg alárendeltségbe (1711–1848) tartozó fejedelemség, és ismét Magyarország szerves része volt.

Az önszerveződés, mint közösségünk túlélési rendszere ( Gazdasági válság és a kivezető út 3. rész)

Ne tömjük a multik zsebét pénzzel, tegyük mi zsebre! (Gazdasági válság és a kivezető út 2. rész) folytatása.

Előző cikkek: Ne tömjük a multik zsebét pénzzel, tegyük mi zsebre! (Gazdasági válság és a kivezető út 2. rész)

A múltkori írásomat úgy feleztem be, hogy tanuljunk elődeinktől. Helyit vásárolok helyit fogyasztok mert helyin az eszem mozgalom előnyeiről és közösség építő szerepéről, ennek esetleges rendszerbe helyezéséről és működtetéséről szólt. A következőkben olvashatunk a kalákáról, mint hagyományról, túléléséről és ezek átmentéséről, napjainkba.

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog