Elvesztették a pert a MOGYE magyar oktatói, amelyet a Petru Maior Tudományegyetemmel történő egyesítés miatt indítottak

ogerősen elveszítették a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) és a Petru Maior Tudományegyetem egyesítése ellen indított pert a MOGYE diákjai és oktatói - tájékoztatta az Agerpres hírügynökség a marosvásárhelyi George Emil Palade Orvosi, Gyógyszerészeti, Tudomány és Technológiai Egyetem rektora, Leonard Azamfirei.

Az erőszakos elrománosítás, vagy a magyarok elüldözése megint lángra kapott

Az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) és a bukaresti jobbközép kormányt támogató, jobboldali Népi Mozgalom Pártja (PMP) szavazataival megkapta a román képviselőház közigazgatási bizottságának ajánlását kedden az a törvénytervezet, amely a trianoni szerződés napjává nyilvánítaná június 4-ét Romániában. A történelem megismétli magát. 1919-ben nem a trianoni békediktátumot ünnepelték, de megtalálták a módját más napok megünneplésére amikor megalázó viselkedést erőltettek a magyarokra.

Úzvölgyi katonatemető - Törvénymódosítással a Védelmi Minisztériumra bíznák a romániai katonatemetőket

Basescu vezette Népi Mozgalom Párt (PMP) pártjához tartozó román parlamenti képviselők egy csoportja törvénymódosítással az állami magánvagyonába helyezné a katonatemetőket, és a román védelmi minisztériumra bízná a sírkertek gondozását - erről nyilatkozott hétfőn Marius Pascan Maros megyei képviselő, a PMP ügyvezető elnöke az Agerpres hírügynökségnek.

Csak az egység segíthet az erdélyi magyarokon

A román elnökválasztás második fordulójában újabb 5 évre államfőnek választották Klaus Iohannist. Az erdélyi magyarok vagy tüntetőleg távol maradtak a voksolástól vagy Tőkés László felhívására a székelyföldi megyékben érvénytelenül adták le a szavazatukat. A magyarok csalódása érthető, hiszen 5 évvel ezelőtt nagy reményeket fűztek a szász származású Iohannishoz abban bízva, hogy maga is egy kisebbség tagjaként érzékeny lesz a magyarság problémáira. Hát nem volt az. Ígéretei ellenére semmilyen gesztus nem tett a magyarság felé.

A Szentkereszty-kastély melyre a román állam újra rászeretné tenni a kezét (fotók)

A 19. század első felében a birtok és a kastély a vargyasi Daniel Elek tulajdonát képezte. 1840-ben Kálnoky György és neje Haller Anna vásárolta meg. 1847-ben a kastély a Szentkereszty család tulajdonába került az özvegyen maradt Haller Anna Szentkereszty Zsigmond házassága révén. 1870-ben Szentkereszty Zsigmond és Haller Anna a kastélyt újjáépíttették és kastélyparkot létesítettek.

A jogi helyzet tisztázatlanságát és a jóváhagyások hiányát kifogásolta a prefektus

Az úzvölgyi katonatemető jogi helyzetének a tisztázatlansága és a román parcella és emlékmű létrehozásához szükséges hatósági jóváhagyások hiánya miatt támadta meg a közigazgatási bíróságon Bákó megye prefektusa a Darmanesti-i önkormányzat úzvölgyi temetőre vonatkozó határozatait.

Ne dőljünk be az uszításnak!

Amint az várható volt, az úzvölgyi magyar haditemetőt és ezzel a nemzet egészét meggyalázó sötét erők nem elégedtek meg a 2019. június 6-án végrehajtott aljas tetteikkel – azóta is két marokkal szórják a gyűlölet magvait. Életterünkbe, múltunkba és jelenünkbe egyaránt belegázolván provokálnak minket, és rágalmaikkal ellenünk uszítanak. Egyetlen céljuk pedig a feszültség fokozása és egy magyar-román összecsapás kirobbantása, hogy ebből politikai tőkét kovácsolhassanak.

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog