Nemzeti sajtófigyelő 2018. 01. 26.

Balog Zoltán Münchenben: reneszánszát éli a német kultúra Magyarországon

– MTI, Magyar Idők, hirado.hu

Reneszánszát éli a német nemzetiségi kultúra Magyarországon - emelte ki Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere csütörtökön Münchenben a magyarországi németek elhurcolásának és elűzetésének emléknapja alkalmából elmondott beszédében. A miniszter az ünnepség után a közmédiának adott nyilatkozatában kiemelte: a megemlékezés azért is fontos, mert nem szeretnénk, ha "még egyszer divatba jönnne Magyarországon, a Kárpát-medencében és egész Európában az a gondolat, hogy nemzetileg homogén államokra van szükség, és a nemzeti kisebbségek, az etnikai csoportok zavaró tényezők". Azért kell emlékezni a múltra, hogy "a jövő számára biztosítsuk, hogy egy sokszínű Európában a legkülönbözőbb népcsoportok, nemzetiségek élnek együtt, hagyományos multikulturalizmusban és békében".

 

 

Magyarország 25 ezer adag kanyaró elleni oltóanyagot ad Kárpátaljának

– karpatalja.ma, Kárpátalja

Kárpátalján hiányoznak a kanyaró elleni oltóanyagok, ezért sokan önerőből igyekeznek beszerezni azokat. Egy oltás közel 400 hrivnyába kerül. A magas ár ellenére a magánklinikákon naponta mintegy 100 gyereket oltanak be. Magyarország kormánya ismét segítő jobbot nyújt Kárpátaljának. Dr. Grezsa István, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének és összehangolt fejlesztési feladatainak kormányzati koordinációjáért felelős kormánybiztos egyik kedd esti televíziós interjújában jelentette be, hogy személyesen beszélt Balogh Zoltánnal, Magyarország Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetőjével, és a napokban 25 ezer kanyaró elleni vakcinát szállítanak megyénkbe, hogy enyhítsék az oltóanyaghiányt.

Magyarország

 

Németh Zsolt: a kisebbségi nyelvek védelmével foglalkozó ET-jelentés elfogadása mérföldkő az európai jogvédelemben

– MTI, hirado.hu, Magyar Idők, Magyar Hírlap, Origo.hu

A regionális és kisebbségi nyelvek védelmével és támogatásával foglalkozó európa tanácsi (ET-) jelentés elfogadása mérföldkő az európai kisebbségi jogvédelem területén - jelentette ki Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke az MTI-nek csütörtökön Strasbourgból telefonon adott nyilatkozatában. Németh Zsolt elmondta, az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének egyhetes ülésszakán kiemelt hangsúllyal szerepelt a kárpátaljai magyar kisebbség helyzete A Hoffmann Rózsa KDNP-s országgyűlési képviselő által bemutatott, kedden elfogadott jelentés további normákat vezet be a kisebbségek védelme érdekében, amelyek remények szerint az Európa Tanács által 1992-ben elfogadott Regionális és Kisebbségi Nyelvek Európai Chartájának részévé válnak.

Erdély

 

Jól jön az RMDSZ által nyújtott segítség a tankönyvszerzőknek

– Krónika

Ösztönző lehet a tankönyvírók számára az RMDSZ által meghirdetett pályázat, ami azért is fontos, mert a szerzőknek ezentúl nem a kiadókkal kell együttműködniük, hanem egyénileg kell benyújtaniuk kiadványukat a szaktárcához, emiatt kénytelen átvállalni olyan tevékenységeket is, amit eddig elvégeztek helyettük a kiadók – nyilatkozta a Krónikának Bartolf Hedvig. A Hargita megyei tanfelügyelő egyébként maga is összeállított már az ötödikes magyar gyermekeknek szóló román nyelv és irodalom tankönyvet, amelyet számos iskolában használnak ettől a tanévtől.

 

Bukarest ösztöndíjprogramot indít az Ukrajnában anyanyelvükön tanuló román diákok számára

– MTI, Krónika, transindex.ro, maszol.ro

Románia ösztöndíjakat nyújt az Ukrajnában anyanyelvükön tanuló román diákok számára, tanáraiknak pedig ingyenes romániai továbbképzést biztosít – erről csütörtöki ülésén fogadott el határozatot a bukaresti kormány. A külhoni románok minisztériuma (MRP) az első szakaszban ezer tanulmányi ösztöndíjat nyújt havi kétszáz lej értékben a kiváló eredményekkel rendelkező, ukrajnai állandó lakhellyel rendelkező, az ukrajnai közoktatásban – részben vagy minden tantárgyat – román tannyelven tanuló diákok számára. A MRP továbbá háromszáz ukrajnai román iskolában oktató tanárnak fizeti a romániai továbbképzés költségeit: ez utóbbi programot a kolozsvári, suceavai, jászvásári és galaci tudományegyetemeken szervezik meg. A továbbképzésre magukat román identitásúnak valló, ukrajnai munkahellyel rendelkező tanárok pályázhatnak. Kiválasztásukban az ukrajnai román szervezetek fogják támogatni a romániai egyetemeket.

 

Oláh Zsanett: eredményesen működnek a Magyar Nemzeti Kereskedőház erdélyi képviseletei

– MTI, Krónika, maszol.ro

A Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) erdélyi regionális képviseletei már több mint 2000 magyar érdekeltségű vállalkozással alakítottak ki együttműködést, az erdélyi irodahálózat tavaly mintegy 1,63 milliárd forint üzletkötésben működött közre, az első képviselet megnyitása óta ez az érték meghaladja a 2,7 milliárd forintot – közölte Oláh Zsanett, a Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) vezérigazgatója Erdélyben tett látogatását követően csütörtökön az MTI-vel. A vezérigazgató kiemelte: az MNKH az elmúlt két és fél évben olyan ökoszisztémát épített ki, amely hozzájárul a határon túli vállalkozások verseny- és exportképességének növeléséhez. A 22 képviseletből álló közép-európai irodahálózatnak köszönhetően több mint 5,2 milliárd forint értékű üzletkötés valósult meg.

 Erdély

A székelyudvarhelyi Antal Lóránt lehet Verestóy Attila utódja a szenátusban

– transindex.ro, Nyugati Jelen

A választási törvény értelmében a kedden elhunyt Verestóy Attila RMDSZ-es szenátor helyét Románia parlamentjében a pártlistán első nem bejutó helyen szereplő jelölt veszi át. Az RMDSZ Hargita megyei szenátorjelölti listája négy nevet tartalmazott. Verestóy mellett Tánczos Barna szenátusi frakcióvezető jutott mandátumhoz a 2016 decemberi választásokon. A lista harmadik helyén Antal István-Lóránt székelyudvarhelyi politikus, a MIÉRT ifjúsági szervezet volt elnöke, míg a negyedik helyen Portik Erzsébet-Edit szerepelt. A 36 éves Antal Lóránt 2017-ig volt a MIÉRT elnöke, korábban az RMDSZ jelöltje volt a 2014-es EP-választáson, ahol a lista nem befutónak számító ötödik helyére rangsorolták.

 

Segít a Csíki RMDSZ a regisztrációban

– szekelyhon.ro

Az RMDSZ Csíki Területi Szervezete az elmúlt év végén felkereste a térség lakóit, és a Minority Safepack európai polgári kezdeményezéshez szükséges aláírásgyűjtés mellett a 2018-as magyarországi országgyűlési választásokon való részvételhez szükséges regisztrációban is segítettek.

 

Példátlan felújításba fognak a Giminél

– szekelyhon.ro

Közel ezer diák tanulhat majd jobb körülmények között, miután a magyar kormány 1,5 milliárd forintos támogatásából felújítják a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnáziumhoz tartozó épületeket. Amennyiben a munkálatok után marad elegendő pénz, új felszereléseket is vásárolnának.

 

A Versenyhivatal vizsgálódik a gyanúsan alacsony székelyföldi bérek ügyében

– maszol.ro

A Versenyhivatal tudomására jutott, hogy a háromszéki vállalkozók háttéregyezséget alkalmazottaik bérének alacsony szinten tartásáról. Ezt ki fogják vizsgálni – jelentette az intézmény elnöke. Bogdan Chirițoiu Árkoson tartott csütörtökön sajtótájékoztatót, miután a Versenyhivatal vezetősége a háromszéki településen megtartotta évértékelő ülését, illetve találkoztak a Kovászna megyei és sepsiszentgyörgyi önkormányzati vezetőkkel és a prefektussal.

 

Egyre több magyarországi fiatal tanul romániai felsőoktatási intézményekben

 – Krónika

Kis mértékben ugyan, de folyamatosan növekszik az erdélyi egyetemek magyar és angol tannyelvű képzésein a Magyarországról érkező hallgatók száma, ami egyrészt a minőségi oktatásnak köszönhető, ugyanakkor érzelmi tényezők is közrejátszanak a Krónikának nyilatkozó felsőoktatási illetékesek szerint. A Babeş–Bolyai Tudományegyetem (BBTE), a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE) és a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem vezetőit annak apropóján keresték a téma kapcsán, hogy hétvégén Budapesten immár 18. alkalommal szervezték meg az Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállítást, amelyen évek óta – egyre nagyobb sikerrel – képviseltetik magukat az erdélyi felsőoktatási intézmények is.

Erdély

Felvidék

Az EU-n kívüli “kisebbségjogi nagyágyúk” is megszavazták az Európai Tanács kisebbségi jelentését

– bumm.sk

Az Európa Tanács (ET) egy újabb jelentést fogadott el a regionális és kisebbségi nyelvek védelmével és támogatásával kapcsolatban. A jelentés Szlovákiára vonatkozó tanulságairól Nagy József, a Híd európai parlamenti képviselője beszélt. „Felrója Szlovákia oktatásügyi politikáját, konkrétan azt, hogy a kisebbségi nyelvű iskolákban csak olyan tankönyveket használnak, melyeket szlovák nyelvből fordítanak. Idejemúlt azonban az a megállapítás, hogy az iskolák racionalizálása kapcsán kisebbségi iskolákat kell Szlovákiában bezárni, hiszen sikerült a Híd pártnak elérni a nemzeti kisebbségi iskolák pozitív diszkriminációját, pénzügyi támogatásuk növelését.”

 

Megnyíltak a lehetőségek Komárom előtt

– Felvidék Ma

Január elsején hatályba lépett az illegális munkáról és foglalkoztatásról szóló törvény módosítása, amelynek köszönhetően Komárom városa három év után újra pályázhat állami és uniós támogatásra. Ennek apropójából hívta össze a mai sajtótájékoztatót Stubendek László polgármester, amelyet Bastrnák Tibor (Most-Híd), valamint Vladimír Matejička (Smer) parlamenti képviselőkkel és Keszegh Béla alpolgármesterrel közösen tartott. A polgármester hangsúlyozta, ez az eset is bizonyítja, hogy az önkormányzat,  valamint a parlamenti képviselők példás szakmai együttműködése komoly eredményeket hoz.

 

Simon Zsolt valótlansággal vádolta meg az MKP-t, de a Körkép.sk hamar lebuktatta

– Körkép

Simon Zsolt, Most-Hídból kilépett független parlamenti képviselő közösségi oldalán fogalmazta meg azt az állítást, hogy az MKP együttműködik a Smerrel Besztercebánya megyében és közös frakciót alapítottak. Állítását az egyik helyi lapra alapozta, melyet kész tényként közölt anélkül, hogy annak valóságtartalmát ellenőrizte volna.

 Felvidék

A magyar kultúra napja Érsekújváron

– hirek.sk

A magyar nemesi családok Nobilitas Carpathiae felvidéki civil szervezete első ízben emlékezett meg a magyar kultúra napjáról.

A teljesen megtelt érsekújvári református templomban 2018. január 21-én megtartott ünnepségen részt vettek mons. Gyurco Zoltán kanonok, érsekújvári plébános és esperes, a Nyitrai Egyházmegye magyar püspöki helynöke, Nátek Sándor korábbi érsekújvári református lelkész, Beták Norbert, az érsekújvári Pázmány Péter Gimnázium igazgatója, valamint a szervező civil szervezet vezetősége.

Vajdaság

 

Ötvenöt éves a Paulinum

 – Magyar Szó.

Tegnap volt Szent Pál apostol megtérésének a napja, népnyelven a Pál-forduló. E napon ünnepelte fennállásának 55. évfordulóját a szabadkai Paulinum Püspökségi Klasszikus Gimnázium és Szeminárium. Az ünnepségen számos jeles közéleti személyiség jelent meg.

Pásztor István, a VMSZ elnöke, a tartományi képviselőház elnöke az ünnep kapcsán a következőket mondta:– Mindig nagy öröm idejönni, és már több éve együtt ünnepelek a Paulinum tanáraival, diákjaival.

 

Holnap Magyar Szó-élőújság Temerinben

– Magyar Szó

Abból az alkalomból kerestük fel Dragan Tomićot a temerini község Művelődési Központjának igazgatóját, hogy holnap 19 órai kezdettel a központ képtárában megkezdi idei élőújságainak sorozatát a Magyar Szó szerkesztősége. Jelen lesz Varjú Márta, a alap főszerkesztője, Nagy Magdolna újságíró, a Jó Pajtás gyermeklap szerkesztője és Varga Attila újságíró, a Magvető heti melléklet szerkesztője. Bemutatásra kerül a 2018. évi Naptár és a Tigrislélek című kiadvány.

 

Megkezdődik a mórahalmi szerb kulturális központ építése

– Magyar Szó

Négyszáz fő befogadására alkalmas szerb kulturális központ épül Mórahalmon egy csaknem négymillió eurós költségvetésű határon átnyúló projekt keretében. A párját, egy magyar központot, Palicson már tavaly ősszel át is adtak. Tavaly decemberben aláírta az Egy-Másért Ifjúsági és Közösségfejlesztő Egyesület a szerb kulturális központ építési munkálataira vonatkozó vállalkozási szerződést a nyertes ajánlattevő Bauszer Kft.-vel. Az ünnepélyes alapkő-letételre január 27-én, szombaton kerül sor. A központ átadására előreláthatólag egy év múlva, 2019 januárjában kerül sor.

 Vajdaság

Idén is színes kultúrprogramok Zentán

– Magyar Szó

Ahogyan már megszokhatta a zentai közönség, a város 2018-ban is gazdag palettáját kínálja a legkülönbözőbb kulturális programoknak. Az idei kínálatról – a nyárral bezárólag – Hugyik Richárddal, a Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ igazgatójával beszélgettünk.

Kárpátalja

 

Kárpátaljai katonák tértek haza Kelet-Ukrajnából

– karpatalja.ma

Az utóbbi napokban elkezdődött a 128-as kárpátaljai gyalogos lövészdandár zászlóaljainak kivonása a terrorellenes műveletek helyszíneiről – számolt be róla a mukachevo.net hírportál. Január 20-án vette kezdetét a rotáció, a lövészdandár második zászlóalja, a Kárpátaljai Légió 23-án érkezett meg Ungvárra. A katonákat a legveszélyesebb területeken vetették be.

Muravidék 

Január végén jelenik meg a Szülőföldön magyarul pályázat

 – Muravidéki Magyar Rádió

Muravidék

A Bethlen Gábor Alap felhívása értelmében január 31-étől lehet pályázni a „Szülőföldön magyarul” nevelési, oktatási, valamint tankönyv- és taneszköz, illetve hallgatói támogatásra a 2017/2018-as tanévben. A pályázatokat 2018. február 28-áig lehet benyújtani a muravidéki lebonyolítóhoz, a Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézethez.

 

Kisebbségben

– Muravidéki Magyar Rádió

Cár Annával, a dobronaki magyar önkormányzat elnökével beszélgetünk a tavaly megvalósított tevékenységről és az idei tervekről. Egy hét múlva megjelenik a Szülőföldön magyarul nevelési-oktatási pályázat.

 

KÓTA-díjas az Új Muravidék Citeraegyüttes

 –Muravidéki Magyar Rádió

A Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetségének legrangosabb kitüntetésében, a KÓTA-díjban részesült az Új Muravidék Citeraegyüttes és művészeti vezetőjük, Német Atilla.

 

Horvátország

Taneszköztára bővítésébe fektette a vörösmarti iskola a magyarországi támogatást

– kepesujsag.com

A Vörösmarti Általános Iskola a 2017-ben a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-nél elnyert 800 ezer forint értékű támogatásból a természettudományos tárgyak oktatásához szükséges taneszközöket vásárolt, ezenkívül sportszerekre és az iskolai könyvtár állományának bővítésére is futotta.

 

Méltóképpen megünnepeltük a magyar kultúra napját

– kepesujsag.com

A Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége (HMDK) szervezésében Pélmonostoron került sor központi ünnepségre a magyar kultúra napja alkalmából. Ezen a rendezvényen adták át a HMDK által alapított kitüntetéseket is. Ács Gedeon életműdíjban részesült Lábadiné Kedves Klára, dr. Lábadi Károly, Jakab Sándor és Pirityiné Szabó Judit.

 

Esküt tett az új püspök

– kepesujsag.com

Múlt pénteken zsúfolásig megtelt a református templom a kelet-szlavóniai Harasztiban, ahol felszentelték a Horvátországi Református Keresztyén Kálvini Egyház új püspökét, Szenn Pétert.

 

Őrvidék

Kisebbségpolitika az Európa Tanácsban

– volksgruppen.orf.at

Az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének egyhetes ülésszakán kiemelt hangsúllyal szerepelt a kárpátaljai magyar kisebbség helyzete. A Hoffmann Rózsa KDNP-s országgyűlési képviselő által bemutatott, a héten elfogadott jelentés további normákat vezet be a kisebbségek védelme érdekében, amelyek remények szerint az Európa Tanács által 1992-ben elfogadott Regionális és Kisebbségi Nyelvek Európai Chartájának részévé válnak.

 

4. Ifjúsági bál Alsóőrött

– volksgruppen.orf.at

Január 27-én, 20.00-kor tartják negyedik alkalommal Alsóőrött az Ifjúsági bált a Jugend Unterwart/Alsóőr egyesület szervezésében. A bál lebonyolításával már több hónappal ezelőtt kezdtek el foglalkozni, szombat estére már több, mint 100 személy foglalt asztalt az Alsóőri Magyar Udvar vendéglőben.

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog