Kárpátalja folklórja Felvidéken (A Magyar Állami Népi Együttes turnéja)

A Magyar Állami Népi Együttes augusztus 13-16. között Felvidéken vendégszerepel. A Megidézett Kárpátalja táncantológiát Királyhelmec, Fülek, Komárom és Somorja közönsége előtt adják elő. A szervezők serényen készülnek a jeles eseményre, s az alábbiakban vázolják a helyszíneket, a körülményeket és a programot.

A nap, amikor agyonlőtték a budavári kísértetet

 
Trükkös bérkocsis, ijesztő kísértet a bástyák környékén és színészek, akik a téli Dunán is örömmel átkeltek, csak hogy magyarul játszhassanak – apró mozaikok a budai Vár mindennapjaiból a 1848-as forradalom előtti évekből. Ismét egy izgalmas cikk a Nemzeti Hauszmann Program Facebook-oldaláról.
 

Kellett Ady a szabadkőműveseknek


Melocco Miklós alkotása a Debreceni Nagyerdőn

Szerző: Ditzendy Attila

 

Két válogatáskötet jelent meg Ozsváth Sándor művelődéstörténész, nyugdíjas főiskolai oktató tollából Trianon árnyai hét hazában, illetve a Pergő időben című. Mivel a szerző fiatal kora óta kutatja Ady Endre életét, szatmári és szilágysági szálait, az utóbbi könyvében található, a költőóriásról és a szabadkőművességről szóló írásáról beszélgettünk.

Tényleg kútba dobták megunt háremhölgyeiket a budai pasák?

Szerző: Sal Endre

A régészek mellett az amatőr kincskeresőket is izgatja, hogy milyen régiségeket rejtenek a budai Vár alatt található pincerendszerek. Sokan keresték, kutatták a csupán a mendemondákban létező titkos alagutakat is az ott elrejtett kincsek reményében. Ismét egy izgalmas történet a Nemzeti Hauszmann Program keretében.
 

Prímások Balatonfüreden


Szerző: Dr. Csemák Zoltán

 

A krízishelyzet miatt idén ugyan elmaradt a 195. Anna bál, viszont kísérőrendezvényei méltó módon szolgálták Balaton történelmi fővárosának kulturális életét. A programok között a július 21-22-én megrendezett Balatonfüredi prímásverseny a programsorozat különleges színfoltja volt.

1923. július 24. Az I. világháború utolsó békeszerződése

 

Szerző: Tarján M. Tamás

 

1923. július 24-én írták alá az antant hatalmak és az ideiglenes Török Kalifátus delegáltjai – Ismet Inönü későbbi kormányfő vezetésével – az első világháború utolsó békeszerződését Lausanne-ban, mely számos kedvezőtlen ponton felülírta a Sévres-ben kötött török békeegyezményt. Négyéves függetlenségi háborújának köszönhetően a kis-ázsiai ország volt az egyetlen vesztes állam, mely érvényesíthette akaratát a győztesek szándékaival szemben.

Nem lehet elmenekülni a gondok elől (remek filmek, melyeket érdemes megnézni)


A seriff (John Wayne balra) szerint az embereket nem kritizálni kell, hanem rávezetni a jó útra

Fotó: Mafab

Szerző: Csejk Miklós

Az 1959-es Rio Bravo egy ellenfilm. Az 1952-ben Fred Zinnemann által rendezett Délidő mondanivalójának ellenében született; minden fordítva van, mint a Délidőben. (A Délidőben filmről itt olvashat, Mindkét film alább megtekinthető.)

A Délidő végén a Will Kane-t alakító Gary Cooper – mivel a kisváros, amelyet egy gyilkos banda fenyegetett, nem állt mellé segíteni – a porba hajítja a seriffcsillagot. Miután megmentette őket. Mindez annyira felbőszítette a legendás westernhőst, John Wayne-t, hogy Howard Hawks filmrendezővel közösen egy ellenfilm forgatásába fogtak. A művészek csatározásának érdekessége, hogy mindkét alkotás a maga nemében remekmű lett, bár óriási különbség, hogy míg a Délidő inkább a thriller műfajára jellemző hatásmechanizmussal dolgozik, addig a Rio Bravo a szó klasszikus értelmében megmaradt westernnek.

Alkategóriák

Alkategóriák

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog