Fotó: ditroipekseg.ro

A minap nekem szegezték a kérdést "mit szólok" a Ditróban kialakult konfliktus kapcsán? A sajtó által felfújt, szenzáció hajhászó cikkeket olvasva a történet kapcsán, átlátszónak tűnt számomra a jelenség. A válaszom az volt, mint nagyon sok esetben "keresd a pénzt".
Politikusoktól a média gurukon át az egyszerű közösségi oldalakat és sajtót fogyasztók világos ítélőképességét mintha köd fedte volna és mást nem lehetett felfedezni, mint a „idegengyűlölet”, a „migránsellenesség”, a „kirekesztés” és ehhez hasonló szenzációs hírt sugalló címszavakat. Pedig közel nem erről van szó, hanem a társadalmunkban elharapózott kilátástalan gazdasági helyzet generálta állapotról. Azokról az emberekről, akik  próbálnak megélni nem csupán Ditróban, hanem máshol is. Azokról az emberekről szól a történet, akik  a kilátástalanságukban rosszul reagáltak és sérelmeiket
kinyilvánításában túl lőttek a célon. Ahogy mondtam ebben az esetben is keresd a pénzt és megtalálod a konfliktus nyitját. Ezt a ditrói  népgyűlést a Gyergyó Tv élő közvetítése világosan alátámasztja. 

 Részlet a népgyűlésen elhangzott véleményekből

 "Az egész konfliktus a legkevésbé sem a két vendégmunkásról szól,

sokkal inkább a helybéliek és a Ditrói Pékség tulajdonosa, Köllő Csaba közötti mérges konfliktus végső kifakadásáról, amellyel csak azért foglalkozott az országos, sőt a nemzetközi sajtó, mert a Srí Lanka-i statiszták felbukkanása a széles vászon számára is eladhatóvá tette a lokális drámát.

„Azért nem talál embert, mert mi, akik nála dolgoztunk, nem voltunk emberszámba véve”

– foglalja össze egy másik ditrói hölgy, a pékség korábbi alkalmazottja, a konfliktus érdemi lényegét. Azt is elmeséli, hogy korábbi munkahelyén rendszeres volt a komoly túlórázás, miközben a fizetések alacsonyak voltak, és erre tulajdonképpen ráment az egészsége.

Sorban jönnek aztán a személyes történetek, kiderül, hogy gyakorlatilag a fél falu dolgozott már a pékségben, csak senki sem bírta az irdatlan munkatempót, a nem megfelelő bánásmódot és az alacsony fizetéseket. A túlórát nem fizették, alig volt szabadnap és a többi." (Idézet a foter.ro cikkéből)

Gondolom a kedves olvasó is "megtalálta pénzt" a pékség tulajdonosánál, a konfliktus generálóját. 

A gyűlést egyébként a Gyergyó Tv élő közvetítése jóvoltából itt teljes egészében vissza is nézheti. 

Tóth

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog