“Sajnos a nemzetállam-ideával a kormány homokra építkezik: a Z-generáció már egyáltalán nem lesz fogékony a nemzettudatra, a nemzeti érzésre és a sokat emlegetett hazaszeretetre” – nyilatkozta Tózsa István, a Budapesti Corvinus Egyetem és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára a Demokrata szerdai számában megjelent interjúban. Saját, egyetemi hallgatók körében végzett nemzeti identitás-kutatásaira alapozva elmondta: “a tájékozatlanság olyan elképesztő fokú, mintha a hallgató egy magyarul beszélő külföldi lenne”.

 

Tózsa István, a Budapesti Corvinus Egyetem és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára a Demokrata szerdai számában megjelent interjúban elmondja: 2014-ben indította el a hungarikumok és nemzeti örökségtervezés elnevezésű tantárgyat a Corvinus Egyetemen, amelynek során rendszeresen teszteli hallgatói nemzeti műveltségét. Mint hozzáteszi, a hallgatóinak alapvető, korábban elképzelhetetlen hiányosságaik vannak. Nem ismerik a tájegységeket, a hungarikumokat, a köztéri szobrokat, festményeket, műemléki épületeket.

Olyan mértékben hiányzik a magyarságukra vonatkozó kulturális ismeretük, mintha sosem jártak volna általános iskolába, mintha sosem tettek volna érettségit magyar irodalomból és törétnelemből, és mintha nem 420 pont felett kerültek volna be az egyetemre…

– fogalmaz, hozzátéve:

a tájékozatlanság olyan elképesztő fokú, mintha a hallgató egy magyarul beszélő külföldi lenne.

Az egyetemi tanár elmondja: a nemzeti identitásnak három szintje van, a kognitív identitás pedig azt jelenti, hogy mit tud az ember az adott nemzetről, amelynek a tagja, mennyire vonzódik a nemzetéhez. Vizsgálatai szerint az alapszakos hallgatók magyarságtudata 15-21 százalék, a mesterszakos kontrollcsoporté pedig 33. A tudásszint évről évre folyamatosan romlik. Kiemeli: ez a folyamat “komoly akadálya lehet a magyar állam tudatos nemzetállam-építési és erősítési tervének”.

Miközben a kormány hangsúlyozza a nemzetállam fontosságát, a nemzetben való gondolkodást, e téren pont a jövő értelmiségének körében mutatkoznak riasztó jelek. A kormányellenes fiatalok esetén fennáll annak a veszélye, hogy a kormány által deklarált nemzeti ideát is elutasítják, ami azt eredményezheti, hogy nem lesz magyarságtudatuk

– hangsúlyozza.

A teljes interjú a Demokrata szerdai számában olvasható.

Fotó: uni-nke.hu

Forrás pestisracok.hu

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog