Egészen pontosan nem csak írni és számolni tanultam meg, hanem azt is, hogy a dolgok nem mindig a kedvünk szerint alakulnak, a felnőttek mindenféle galádságokat követelnek, nekem pedig engedelmeskednem kell, és jobban járok, ha ezt magamtól teszem, és nem várom meg a büntetést.

ELSAJÁTÍTOTTAM – PERSZE CSAK HELLYEL-KÖZZEL – VALAMIT, AMI MÁRA TELJESEN KIKOPOTT A KÖZBESZÉDBŐL, EZ PEDIG AZ ÖNFEGYELEM FOGALMA. 

 

 Zárójel. Az önfegyelem, a görög-római kor óta, a modernitás megjelenéséig, a megfelelő magatartás szinonimája volt. Háborúban és békében, fönt és lent, mindenkitől elvárták. Legfőképpen azoktól, akik, így, vagy úgy, irányították a társadalmat. És nem csak Európában gondolták így, az ókori Kínában Lao-ce írja: „Aki másokat legyőz, erős, aki önmagát legyőzi, az hős.” Mára a fegyelem és az önfegyelem fogalma valami gyanús, fasisztoid árnyalatot kapott, melynek hátterében a kényszerítés áll, és a kényszerítés pedig sérti az „emberi méltóságot” – bármit jelentsen is az. Zárójel bezárva.

 Manapság, ha a gyerekkel problémák vannak, a szülők egyre nagyobb része – lassan már mintegy automatikusan – pszichológushoz viszi, majd az talán segít rajta. Ennek egyik oka a tudomány univerzalizmusába vetett hit.

ELIDEGENEDTÜNK UGYANIS A MINKET KÖRÜLVEVŐ TECHNOLÓGIÁTÓL.

Nem is oly rég, a technika csúcsának a talicska számított, aminek működését mindenki értette. Ma a minket körülvevő dolgok – a televíziótól a mobiltelefonon át a Mars-expedícióig – működéséről csak nagyon-nagyon keveset, vagy semmit sem tudunk, csak használjuk őket. A modern ember azonban úgy tapasztalja, hogy bár ő maga igen keveset ért a körülötte tornyosuló problémákból, ám semmi baj, mindig talál szakembert, aki helyette is ért hozzá, és ha megfizeti, akkor ezt a szakértelmét, hasznosan és hatékonyan, a rendelkezésére is bocsátja. 

SÚLYOS PROBLÉMA AZONBAN, HOGY – ÉPPEN AZ ÁLTALÁNOS TUDATLANSÁG MIATT – NEM TUDJÁK MEGKÜLÖNBÖZTETNI A TUDOMÁNYT A SARLATÁNSÁGTÓL.

A gyerekek pszichés „betegségeinek” oka maga a pszichológia. A pszichológia nem más, mint annak művészete, hogy olyan dolgokról beszéljünk, melyekről fogalmunk sincs.

A teljes cikket itt olvashatja: aristo.pestisracok.hu

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog