A normális élet és megítélés nincs veszve, csak elnyomja a mindenáron politikai győzelmet akarók hisztériája, a közösségi oldalakon, politikai pártokhoz közelálló újságok oldalain és a politikai önérdekből hazudozók kiabálása.

 Nem szól másról az élet Romániában, mint egy folyamatos politikai harcról, ivarérett politikusok igyekeznek földbe döngölni egymást, hogy aztán az ország vezetést megkaparintsák. Miután sikerült ők se csináljanak egyebet elődeikhez hasonlóan, csak a székbe kapaszkodva, igyekeznek néhány évet átvészelni és megtenni mindent, hogy valamelyik bankszámlájuk dagadjon. Évek óta nem vezeti senki ezt az államot. Ahogy kinéz még egy ideig nem is fogja. Következnek a választások. Novemberben az államelnök választás, aztán a helyhatósági és parlamenti. Semmi esélyünk a normalizálódáshoz, hatalmi és politikai harcról fog szólni minden. 

 

A politikai életben ádáz ellenségek fognak össze, hogy hatalomra tegyenek szert. A jelenlegi államfőt kiszeretnék billenteni a székből, a visszatérő és most újólag feltörekvő politikusok. A legszembetűnőbb Viktor Ponta visszatérése aki kimondatlanul is értésre adta, hogy meg akarja szerezni a PSD vezetést. A nem rég még vele ellenfélként ismert Tariceanu ALDE-ájával összefogva Mircea Diaconu ripacsot jelöli államelnöknek. Valószínű megtetszett az ukrán példa. Persze Dancila asszonysága sem hagyja alább és Iohannis mellett indul a megmérettetésen. Rajtuk kívül, még több mint két tucat is jelentkezett, akik úgy csinálnak mintha versenybe szállnának.

 Az RMDSZ is mint minden rendes magára is valamit adó politikai párt nem mondhat le arról, hogy jelöltet indítson.

 Hasonlóan mint korábban most is jelölték Kelemen Hunor „párt vezért” (na persze szövetségi elnök). Megtalálták a szlogent is „Respekt mindenkinek”, az évek óta folyó harc a nyelvhasználati jogért, után következik ez a a RESPEKT latin eredetű szó, mely inkább számunkra román hangzású, mint fület simogató. Annak a Kelemen Hunornak a szájából fogjuk hallani, aki egykor újságíró volt, könyveket írt magyar nyelven.

Azzal, hogy jelöltet indít a szövetség, azt is tudják esélytelenül. Semmi gond, tud üzenni, esetleg valami újat, felméri támogatottságát, a megtépázott hírnevét egy keveset tudja szépíteni. Valószínű ez a cél, de akkor jobb hitelesebb jelölt is akadt volna az RMDSZ berkeiben, például Antal Árpád aki inkább kiállt a nemzeti politizálás vonala mellett, esetleg többen állnának mellé legalább Székelyföldön, nem kevésbé ismert személyiség, és a szövetség megtépázott imázsát is hitelesebben tudná szépíteni.

A jelenlegi erőviszonyok az RMDSZ-en belül

Véleményem szerint három erőviszony uralkodik. Az egyi Kelemen Markó vonal, akik még a hírhedt neptunos vonalat képviselik (még emlékezhetünk a pépviselőikre Borbély, Frunda, Tokay György, Markó). Ők barátként kezelik FIDESZ-t de nem cövekelnének le mellettük, még köti őket a 90-es évek szerződései.

A másik vonal Porcsalmi liberális vonala, amelyik egy szűk körű réteget tud magáénak a szövetségen belül ez inkább a Kelemen vonalhoz áll közel, de távolságot tart. Mivel nincsen elég támogatottsága ezért inkább Kelement építik és védik. Ezért alakult ki egy laza kapcsolat Kelemen és Porcsalmi között. Az ideológiájukat egyszerű megfogalmazni, ami az utóbbira jellemző „mindenki hülye, csak én vagyok aki kiutat mútat” sajnos ez már rég jellemző, ami nem jelent egyebet, mint azt: az RMDSZ nem tudja mit kezdjen a kritikával.

Ez a két vonal együtt még az erősebb.

A harmadik az Antal Árpád, Tamás Sándor által képviselt nemzeti vonal, amelyik a FIDESZ-hez áll közel és egyre népesedő tábora van. Ezen nem csodálkozhatunk. Orbánék kineveltek egy ifjú politikusi gárdát Erdélyben, az RMDSZ háta mögött, akiket finanszíroznak is. Ez a gárda már a magyarországi nemzeti vonalat képviseli és érthető, hogy az Antal-Tamási vonal mögé állnak be egyelőre. Csupán még csak annyit lehet hozzátenni, hogy Orbán médiája Erdélyben, hatékonyabb és jelentősebb, mint az RMDSZ-é, egyszóval médiafölényben van.

Tóth

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog