Uborka szezon van a magyarellenesség frontján. Az utóbbi hetekben semmi kirohanás, talán a magyar gyűlölet is szabadságra ment? Pedig ez így a választási hév előtt nagy csoda, mivel a román politika megingathatatlan pillére a zsigeri magyar gyűlölet. Na de hagyjuk őket a beteges rettegésükben, amitől biztos aludni se tudnak, hogy elveszik tőlük Erdélyt. „Féltik mint a gyermek az elcsent babarongyot”.


Úgy látszik a politikai gépezet egy része valahol sütteti magát a nappal, hogy új erőre kapjon a választásra, a másik fele pedig fitogtatja, kinek van „nagyobb, erősebb barátja”. Klaus Iohannis államfő találkozik Trump amerikai elnökkel. Viorica Dăncilă Ursula von der Leyen az Európai Bizottság leendő elnökével. Nemhiába, na, az erős emberek, csak náluk erősebbekkel dicsekedhetnek, másképpen semmi értelme nem lenne. Főleg így az államelnök választása előtt.
A románok politizálása most se hazudtolja meg magát egyszerre két irányba „nyalnak” bocsánat, akarom mondani: a két hatalmi központ, a brüsszeli és a washingtoni elvárásainak igyekeznek megfelelni.
Románia „mintha” ország lett. Brüsszelből nézve lehet úgy látszik mintha piacgazdaságon alapuló demokrácia lenne pedig közel sem az. Száz éve bizonygatják, hogy a nemzeti kisebbségek kérdését megoldották de ez is csupán úgy néz ki mintha megoldották volna. Szerintük ez akkor oldódik meg ha egy magyar sem él már Romániában. A migráns kérdést is mintha megoldották volna , hivatalosan nem támogatja Románia az illegális bevándorlást, oda áll a migráció ellenesek mellé. Ettől függetlenül, hogy Brüsszel meg ne haragudjon a külügyminisztérium közleménye szerint, az Európai Bizottság felkérésének eleget téve Románia kész korlátozott számú menedékkérőt befogadni azok közül, akik életveszélybe kerültek a Földközi-tengeren.
Közben a „drága” politikusok, hol udvarolnak egymásnak, máskor meg lehazugozzák egymást. Tény így választások előtt biztosak lehetünk, hogy valamelyik oldal elnök jelöltjét megválasszák, de hogy utána mi lesz azt már nehezen lehet megjósolni. Ezután még ott vannak a helyhatósági választások, hogy addig mi lesz az is talány. A gazdaság állítólag dübörög, mégis az államadósság meghaladta Románia összterületének az értékét. Vajon még meddig folyik a politikai csatározás és a korrupció az állam vezetése helyett? Nehéz megjósolni, ahogyan azt is, ki tud-e lábalni Románia a politikusok okozta káoszból. Esetleg szétesik, de attól, hogy addig mi lesz az Isten óvjon meg minket.

Tóth

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog