Nem véletlen az Úz-völgyi katonai temető ügye, az egy hosszú sorba illeszkedik be. Multikultiként próbálják eladni, de nem az, hanem tudatos, mélyen nacionalista politika a magyarok megalázásara.

 

A kihaló kisebbségeket a román állam tényleg mintaszerűen kezeli. Csak a magyar zászlót, a magyar nyelvet űzik, perelik mindenhonnan.

 Románia igyekszik a multietnikus tolerancia képét mutatni magáról. Az elmúlt évtizedben sikeresen: még az Egyesült Államok is gratulált a remek román teljesítményhez.

A kép nem is teljesen hamis, de mégis az. Mint az alábbi, az elmúlt napokban készült fotóm mutatja, a szlovák kisebbség által lakott Réz-hegységi faluban (Sólyomkővár/Sintea, a helyi többségnek Nová Huta) a szlovák zászló vígan elvan a román mellett a szlovák iskolán.

A német, a horvát es a szerb zászló is rendben van a román állami iskolákon. A nagyon kicsi vagy kihalófélben lévő kisebbségeket a román állam tényleg mintaszerűen kezeli.

Csak a magyar zászlót, a magyar nyelvet űzik, perelik mindenhonnan,
elsősorban a hivatalos épületekről, de nem csak onnan.

Amit meg nem tudnak eltüntetni, amellé odatesznek valamit, ami román: kőkeresztet, templomot, emléktáblát.

A cél az, hogy semmi magyar tér sem maradjon, csak mintegy mellékesen, a román margóján és árnyékában. Nem véletlen az Úz-völgyi katonai temető ügye, az egy hosszú sorba illeszkedik be. Multikultiként próbálják eladni, de nem az, hanem tudatos, mélyen nacionalista politika a magyarok megalázásara.

A világ ezt nem látja, elhiszi a boldog, multietnikus Romániáról sugárzott képet. Ha baja is van Romániával, akkor másért kritizál.

Pedig ez a súlyos kettős mérce, a megalázás tudatos politikája nem szolgálja a román-magyar megbékélést. A Nyugat egységét sem, és ennek a politikának az árát nem csak a két nemzet, hanem Európa is megfizetheti egy nap.

Demkó Attila

 

Mandiner

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog