Visszatekintő: két évvel ezelőtt megjelent jegyzetet szemlézek. Sajnos azóta sem változott a magyarellenesség Erdélyben, sőt azt lehet mondani erősödött. Azóta Dan Tanasă  a szolgálatos magyarokat piszkáló még gátlástalanabbul támadja székelyföldön a magyarokat. Sajnos  a jogot osztogatók is hasonlóan magyar ellenesek. A blogján jelentette be : Érvénytelenítette a brassói táblabíróság az Országos Diszkriminációellenes Tanács Dan Tanasă bloggerre kirótt büntetését. Külön kiemelte: "Üzenem Asztalos Csabának, az Országos Diszkriminációellenes Tanács elnökének és Liviu Dragneának, a Szociáldemokrata Párt elnökének, hogy nem félek tőlük, bármennyire erőlködnek, nem tudnak elbátortalanítani." – írja a magyarellenes feljelentő. (Szék-helyek/Tóth)

A helyzet ezelőtt két évvel

Kovács András a blogstar.hu oldalán írta 2017-ben:
"A székelyföldi nemzetiségi jogokért való küzdelem már egy olaszországi lapnak is feltűnt. Nagyon érdekes megállapításokat olvashatunk benne.

A dél-tiroli Dolomiten hívta fel a figyelmet különböző esetekre. Egyebek mellett emlékeztetett arra, hogy Csíkkozmás önkormányzati épületének homlokzatáról el kellett távolítani a Községháza feliratot, erre kötelezte a polgármestert a bíróság, amelyhez a Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC) vezetője, Dan Tanasa fordult panasszal.

Dan Tanasa, a 36 éves román újságíró élete nagy feladatának tekinti, hogy bebizonyítsa, Székelyföldön etnikai tisztogatást hajtanak végre a román lakossággal szemben. 2014-ben Tanasa megalapította a Méltóságot Európában Polgári Egyesületet (ADEC), amely a magyar népcsoport szimbólumai ellen folytat jogi háborút.

Nincs független román bíróság

„Szisztematikusan támadják a ki­sebbséget” – mondja Takács Katalin. Ezeket a támadásokat a prefektus irodájából indítják – hangsúlyozza az ügyvédnő, s hozzáfűzi: ott olyan ügyvédeket alkalmaznak, akiknek kizárólag az a feladatuk, hogy okot találjanak a kisebbség elleni támadásokra. A prefektus az állam képviselője, az lenne a feladata, hogy a törvények betartására felügyeljen.

„Románia egy fiatal állam – mondta Mezei János, Gyergyószentmiklós volt polgármestere. – A románok itt nem érzik igazán otthon magukat, és attól félnek, hogy ismét elveszítik ezt a területet.”

„A románok nem buták” – véli Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere. – Nem a parlamentben és a kormány révén harcolnak a magyarok ellen, hanem a törvényszéken keresztül.

Mert Romániában a bíróság nem független!” Ráduly meggyőződése, hogy a korrupcióellenes harc leple alatt arc nélküli struktúrák – egyebek mellett a Securitate titkosszolgálat – támadják a kisebbségi elitet.

Sokan kérdezik, hogy egy ilyen helyzetben, mit tehet a magyar állam? Ebben a helyzetben kellene igazán kihasználnia a magyar intézményeknek az EU-ban rejlő lehetőségeket, és akár a hetes cikkely szerinti eljárást is felvetni Bukaresttel szemben, vagy egyéb jogi megoldásokkal élni. Érdekes módon Soros György álciviljei számára nem fontosak ezek a jogok."

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog