Magyar sors

Gróf Czegei Wass Albert (1908–1998) sorsának alakulása azonos a népével, amelyből vétetett, ezért hűen tükrözi a magyarság 20. századi megpróbáltatásait, sőt előre-vetíti az utána következő korszak küzdelmeit is. A szülőföldhöz, ősi jusshoz, nemzethez, keresztény gyökerekhez és hagyományokhoz való konok ragaszkodása pedig örök példája a rendíthetetlen hazaszeretetnek, a következetes önazonosság vállalásnak és a bátor helytállásnak.

A románok ellenségei

Romániában egyre jobban elharapózik és aggasztó méreteket ölt a magyarellenesség. Ráadásul az ellenünk üvöltő ordasok falkájában az idegengyűlölő senkiken, beteges ellenségeskedőkön és elvakult tucatembereken kívül többre hivatott politikusok, tisztségviselők és intézményvezetők is megtalálhatók. Éppen ezért az eddiginél több figyelmet kell fordítani erre a szomorú, tragikus és magyarra-románra nézve egyaránt óriási veszélyt jelentő jelenségre.

Hisztériakeltés (Nemzeti Alaptanterv)

A magyartanárok jelentős része sem rendszeres olvasója a kortárs irodalomnak. Egyszerűen nincs képben. (Nincs ideje, nem érdekli, sosem érdekelte.) Ez ellen lehet háborogni, lehet tiltakozni, ám megváltoztatni nagyon nehéz. És hosszú idő. Ha egyáltalán. S tegyük hozzá, hogy a diákokat egyszerre jellemzi a radikalizmus és a nagyon is konzervatív hozzáállás. De inkább konzervatívok. Irodalmi ízlés tekintetében mindenképpen.

Meggyőződésünk, hogy ezt (ditrói botrány) a természetes önvédelmi reakciót kárhoztatni ártalmas

"Meggyőződésünk, hogy ezt (ditrói botrány) a természetes önvédelmi reakciót kárhoztatni ártalmas."

Keresd a pénzt (A ditróiak mindennapi kenyere kapcsán)


Fotó: ditroipekseg.ro

A minap nekem szegezték a kérdést "mit szólok" a Ditróban kialakult konfliktus kapcsán? A sajtó által felfújt, szenzáció hajhászó cikkeket olvasva a történet kapcsán, átlátszónak tűnt számomra a jelenség. A válaszom az volt, mint nagyon sok esetben "keresd a pénzt".
Politikusoktól a média gurukon át az egyszerű közösségi oldalakat és sajtót fogyasztók világos ítélőképességét mintha köd fedte volna és mást nem lehetett felfedezni, mint a „idegengyűlölet”, a „migránsellenesség”, a „kirekesztés” és ehhez hasonló szenzációs hírt sugalló címszavakat. Pedig közel nem erről van szó, hanem a társadalmunkban elharapózott kilátástalan gazdasági helyzet generálta állapotról. Azokról az emberekről, akik  próbálnak megélni nem csupán Ditróban, hanem máshol is. Azokról az emberekről szól a történet, akik  a kilátástalanságukban rosszul reagáltak és sérelmeiket
kinyilvánításában túl lőttek a célon. Ahogy mondtam ebben az esetben is keresd a pénzt és megtalálod a konfliktus nyitját. Ezt a ditrói  népgyűlést a Gyergyó Tv élő közvetítése világosan alátámasztja. 

Futóbolondok, csalók, agitátorok - Az újbaloldal gondolkodói

Roger Scruton egyetemi karrierjével fizetett a könyvéért (Futóbolondok, csalók, agitátorok - Az újbaloldal gondolkodói) . A filozófus saját bőrén tapasztalta meg a nyolcvanas években, mit jelent a kirekesztés, az ellehetetlenítés, a véleményterror, a cenzúra: miután a Thinkers of the New Left (1985) című művében alapos, kritikai elemzését adta a kortárs újbaloldali gondolkodók munkásságának, kiadóját nyomás alá helyezték, könyveit leszedték a boltok polcairól, és Scrutonnak távoznia kellett az egyetemi katedráról is.

Alig jártak iskolába, mégis mindenhez értettek

 

Azokhoz a dolgokhoz biztos, ami az életükhöz kellett.
Régen - bár kötelező volt az iskolába járás törvényileg - faluhelyen ez nem mindig "jött össze". Addig nem is volt semmi különösebb baj, míg a fiú, vagy lány el nem ért abba a korba, amikor már akár otthon, akár kint a földeken, vagy állatok közt komolyan segédkezhetett.

Hivatalos uszítók, feljelentők és magyar gyűlölők ébredése

Az enyhe tél és a közelgő választások kicsalogatták a fészkükből a nacionalista ébereket, akik abból szeretnének megélni vagy politikai tőkét kovácsolni, hogy uszítanak a magyarok ellen, provokálják, vagy a törvény hézagokat kihasználva kellemetlenséget okozzanak.

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog