Az autonómia reális esély vagy politikai retorika? - 1

Sorozat Borbély Tamás Van-e élet az autonómia után interjú kötet nyomán.

Területi autonómia vagy közösségek autonómiája? Hisz a közösségek állnak emberekből és nem a területek. Ezekből kiindulva föderációs rendszert lehet létrehozni.


A jelenlegi területi autonómia elképzelések azok számára kulcsfontosságúak, akik hegemonista rendszerben, vagyis központosított vezetésben tudnak gondolkodni. Közben berzenkednek ellene. Ez valahogy úgy nézne ki, a nagy központosított államon belül kisebb központosított adminisztratív területeket, kisebb államokat autonómiákat létrehozni.
"Azok se tudják , akik pedig minden retorikát beleadva úgymond >>harcolnak<< érte. Ezt most már nem csak én mondom, hanem olyan valakik is, akiknek még a leghatározottabban autonómista körökben is érhet valamit a szavuk. (...) Egy olyan varázs szó lett, amelynek minél homályosabb a tartalma, annál szebb szónoklatokat lehet tartani róla. Elég ha az emberek elhiszik, hogy az a valami olyasmi, ami ha meglenne, akkor, minden megoldódna magától anélkül, hogy nekik azért bármit is kellene tenniük, vagyis az maga a paradicsom lenne. (én már láttam egyszer egy ilyet akkor kommunizmusnak hívták, arról se tudta senki, hogy micsoda, de attól még lelkesen propagálták.) Csak arra kell vigyázni, nehogy egyszer valakinek leessen, hogy ha ez a szép ábránd megvalósulna, akár legcsodálatosabb formájában is, még mindig Romániában lenne. Mert ha ezt észreveszik az emberek, talán nem is lesz már annyira vonzó, hogy nagy politikai tőkét lehessen vele szerezni." - mondja Szilágyi N. Sándor. 1.)
Ha komolyan belegondolunk az autonómia kérdésbe és a mindennapok szintjén a mai ember gondolkodását és a mindennapi gondok megoldását kezdjük boncolni némely esetben nagyon visszás dolgokra bukkanunk.
Vegyük a nyelvi autonómia kérdését. Többé kevésbé Székelyföldön érvényesül, jobbára a közhivatalokban. Igaz, hogy inkább a szóbeli kommunikációban, az is érdekes módon a román-magyar nyelv fura keverékét használják. Az írásban már kevésbé érvényesül. Mind ez azért, mert sem a hivatalnok, de a közemberek még kevésbé ismerik a magyar hivatali nyelvet. Itt már elmondhatjuk, hogy erről a közhivatalnokok tehetnek, mert itt már nem a hatalmi tiltásról van szó, hanem csupán csak a hivatalnokok kényelmén múlik, hogy megtanulják-e vagy sem a magyar hivatali kifejezéseket. Pedig minden adott, léteznek jól használható szótárak, ott van az internet nagyon sok kifejezés helyes fordítása megtalálható. Tehát csak kényelem, vagy igénytelenség kérdése anyanyelvünk iránt. Ez fokozottan érvényes a technikai kifejezések használatakor.
Abban az esetben életképes az autonómia ha létrejön egy olyan politikai elit, amelyik kitudja használni a közösségek társadalmi tőkéjét. A jelenlegi politikai elit kivétel nélkül képtelen erre. Olyan politikai környezetben civilizálódtak, amelyik csak centralizált közegben tudják elképzelni az irányítást.

T.L

1.) Szilágyi N. Sándor: Székelyföld autonómiája nem is olyasmi, amit valaki meg akar csinálni (Borbély Tamás Van-e élet az autonómia után interjú kötletből)

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog