Kézdivásárhely Vigadó:A Batthyány család történelmi szerepét bemutató egyfelvonásos színdarab

Magyarország (Budapest), 2019. november 23. - A Batthyány család történelmi szerepét bemutató „TONY - SZERESSÉTEK EGYMÁST ÉS TISZTELJÉTEK ATYÁTOK EMLÉKÉT” című egyfelvonásos színdarab 1 partiumi 3 erdélyi városban is bemutatásra kerül még az idei évben, közvetlenül az anyaországi premiert követően, a Magyar Batthyány Alapítvány jóvoltából. A történelmi színmű főszerepeit Tordai Teri és Horváth Lili színművésznők, illetve Barbinek Péter színművész alakítják. A darab hűen ábrázolja a Batthyány család történelmi szerepvállalását gróf Batthyány Lajos és gróf Zichy Antónia levelezésének feldolgozásával.

 

 A Magyar Batthyány Alapítvány szervezésében 2019 októberében nagy sikerrel megvalósult a „Batthyányak a haza védelmében a XV. századtól a Szabadságharcig” elnevezésű tudományos konferencia. Az esemény folytatásaként a Batthyány család történelmi szerepvállalását hűen ábrázoló, elsősorban gróf Batthyány Lajos és gróf Batthyány Lajosné Zichy Antónia levelezésének feldolgozásából merítő „TONY - SZERESSÉTEK EGYMÁST ÉS TISZTELJÉTEK ATYÁTOK EMLÉKÉT” című színdarab anyaországi premierjét követően 4 erdélyi településen is bemutatásra kerül még az idei évben, jelesül Szatmárnémetiben, Kolozsvárott, Tusnádfürdőn és Kézdivásárhelyen. A darab rendezője Tollár Mónika, a főszerepeket Tordai Teri Jászai Mari-, Érdemes-, Kiváló- és Kossuth-díjas és Horváth Lili Jászai Mari-díjas színművésznők, illetve Barbinek Péter Jászai Mari-díjas színművész alakítja majd.

Batthyány-Schmidt Margó, a Magyar Batthyány Alapítvány elnöke a premier kapcsán hangsúlyozta:” A Batthyány család történelmi szerepének színpadi bemutatása igazi kulturális csemegének ígérkezik a határon túli magyar ajkú közösségek számára, mely történetmesélés keretében eleveníti föl a XIX. század hőseinek emlékét.”

 

A színpadi produkció visszaemlékezés egy teljes életútra: gróf Batthyány Lajosné Zichy Antónia, akit az akkori társasági életben Tony-nak hívtak, személye emlékképekben elevenedik meg, így üzenve a mai kor társadalmának. Időtlenné vált női sorsa, megélt történelmi szerepvállalása arra hívja föl a nézőközönség figyelmét, hogy mindaz, ami vele megesett a XIX. században, bármelyikünkkel megtörténhet akár most a XXI. században is!

A színdarab egy végtelenül erős, erkölcsös, kitartó és intelligens asszony példáját bemutatva ad erőt, hitet és bíztatást a befogadóknak, hiszen Tony számára a stabilitást a történelmi és a családi gyökerek adták; az alapvető emberi értékek szilárd képviselete, valamint a gondoskodás, a felelősségvállalás és a helytállás. A keresztény értékek úgy fonták át, ölelték körbe személyiségét és mindennapi cselekedeteit, hogy alakja a mai napig példaképként ragyog a magyar történelem virtuális képtárában. A Batthyány-Zichy vérvonal halhatatlan leszármazottja ő, mindörökké! Az előadásban az élő színészi játékot komolyzenei betétek, hangbejátszások és háttérvetítés teszik teljessé, így gazdagítva a vizuális élményt és a virtuális utazást, melyek a történetet valóságossá varázsolják.

 

Kézdivásárhely / Vigadó Művelődési Ház Időpont : 2019.12.02. 19 óra

 

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog