Pásztoridill - Rokokó latin misék szlovák és magyar betlehemessel!


A betlehemes játékokból ismert történet a műsorban a 
XVIII. századi, latin nyelvű, rokokó misék részeként köszön vissza, szlovák és magyar környezetben. 

 

 Jókedvű, kissé kapatos pásztorok – akik közt még botfülű is akad - meglátogatják a Jézuskát. Azt visznek ajándékba, ami tőlük telik. A magyarok pogácsát, mézet, a szlovákok sajtocskát, „demikátot”, azaz brindzalevest. Na, meg az éneküket, zenéjüket, magyar, német, morva, tót táncaikat.

Karácsony estéjén, Vágner Mária szerkesztő-műsorvezető kalauzolásával, egy rejtélyes történet részeseivé válhatnak a hallgatók arról, hogy hogyan „találta meg egymást” Zrunek György, ferences páter két-két elfeledett miséje, és miként szőtte bele szerzőjük a latin nyelvű szövegekbe Zsolnán a szlovák, Gyöngyösön a magyar betlehemest.

  Karácsony másodnapján pedig arról hallanak, milyen fogadtatásban részesült Felvidéken a mise magyar változata, itthon pedig a szlovák.

 Két éve ugyanis, a Zsolnán élő zenetörténész, Marosz Diána elhatározta, hogy itt is, ott is lesz egy bemutató. A mű szlovák változatát a zsolnai Arcus Régizene Együttes és a rajeci Szent László Kórus mutatta be, a magyar változatot pedig a székesfehérvári Vox Mirabilis Kamarakórus és a Musica Historica Együttes. 

Adás:

Kossuth Rádió: 2019.12.24. (kedd) 16.00-16.30 - 1. rész.

Kossuth Rádió: 2019.12.26. (csütörtök) 18.00-18.30 - 2. rész​.

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog