Nemzeti sajtófigyelő 2018. 01. 29.

A külföldön működő hétvégi magyar iskolák tanárai tanácskoznak a Balassi Intézetben

– MTI, Magyar Hírlap, Magyar Idők, Erdely.ma, pestisracok.hu, Vajdaság.ma, karpatalja.ma, feol.hu, veol.hu, zaol.hu

A külföldön működő hétvégi magyar iskolák pedagógusai számára rendeztek konferenciát pénteken a Külgazdasági és Külügyminisztérium - Balassi Intézetben, Budapesten. A pénteki eseményt Hammerstein Judit külföldi magyar intézetekért és nemzetközi oktatási kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár hangsúlyozta: a találkozóra a világ 14 országából, köztük Németországból, Szlovákiából, Észtországból, Törökországból, Ciprusról, Spanyolországból és az Egyesült Államokból érkeztek olyan pedagógusok, akik önkéntes munkaként, a saját szabadidejüket áldozzák fel azért, hogy segítsék a diaszpóramagyarság identitásának megőrzését. Szilágyi Péter nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár előadásában hangsúlyozta: 2010-ben alapvetően változott a magyar kormány szemléletmódja a diaszpórában élő magyarság tekintetében. Míg 2009-ben 9,1 milliárd forintot fordított a magyar kormány nemzetpolitikai célokra, 2018-ra ez az összeg csaknem 100 milliárd forintra emelkedett.

 

 

Kanyaró elleni oltóanyagot adott át gyorssegélyként Grezsa István Kárpátalján

– MTI, Magyar Idők, hirado.hu

Kanyaró elleni nyolcezer adag oltóanyagot adott át a magyar kormány humanitárius gyorssegélyként több mint 100 millió forint értékben Grezsa István, Kárpátaljáért felelős kormánybiztos pénteken Ungváron az Ukrán Vöröskereszt Kárpátalja megyei szervezetének. A kormánybiztos a szállítmány átadása alkalmából tartott sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a magyar kormány nagyon gyorsan reagált Hennagyij Moszkal kárpátaljai kormányzó szerdán elhangzott kérésére, és Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere gyors intézkedésének köszönhetően alig három napon belül sikerült Kárpátaljára juttatni a világ egyik legkorszerűbb, kanyaró elleni vakcinájából álló, 104 millió forint összértékű, nyolcezer adagos szállítmányt. Hozzátette: abból az elvből kiindulva, hogy kétszer ad, aki gyorsan ad, Magyarország ezúttal is bizonyította, hogy a kapcsolatok megromlása ellenére is megbízható partnere Ukrajnának.

 

Nemzetbiztonsági területté” nyilvánítaná a Székelyföldet Cumpănașu magyarellenes szervezete

– MTI, Krónika, Erdély Ma, Háromszék, Nyugati Jelen, maszol.ro

A Románia Modernizálásáért Nemzeti Koalíció (CNMR) szervezet azzal a kéréssel fordult a román állami intézményekhez, hogy nyilvánítsák „nemzetbiztonsági területté” a Székelyföldet is magába foglaló Hargita, Kovászna és Maros megyét. A CNMR a három megye elnéptelenedésére hivatkozva kéri az államfői hivataltól, a kormánytól és a parlamenttől, hogy kedvezmények nyújtása révén támogassák a romániai tőkével létrejövő Hargita, Kovászna és Maros megyei beruházásokat. Alexandru Cumpănașu, a magyarellenes kirohanásairól elhíresült szervezet elnöke szerint ezáltal lehetne bátorítani a cégeket és a vállalkozókat a térség gazdaságának fejlesztésére, és a foglalkoztatottság növelésére.

Erdély

 

Magyar kommunikációs szakembere lett Marosvásárhelynek a tragumúrás botrány után

– transindex.ro, maszol.ro, Krónika, Nyugati Jelen

Magyar kommunikációs szakember állt munkába a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal kommunikációs osztályán - jelentette be Kali István, Vass Levente RMDSZ-es képviselő kabinetfőnöke pénteken Facebookon. A magyar kommunikációs szakember kinevezése a marosvásárhelyi polgármesteri hivatalhoz azt követően került terítékre, hogy az önkormányzat Facebook oldalán december 31-én kínos, de igencsak emlékezetesre sikerült üzenetben hívta a "tragumúrákat", vagyis a marosvásárhelyieket ünnepelni a város központjába.

 

Román–magyar gazdasági konferencia Békéscsabán

– Nyugati Jelen

Az Aradi Kereskedelmi, Mezőgazdasági és Ipari Kamara elnöke, Gheorghe Seculici csütörtökön részt vett Békéscsabán a magyar–román külkapcsolatok és partnerségek gazdasági konferencián. A konferenciát a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Magyar–Román Tagozata és a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szervezte. A rendezvényen megvitatták a kétoldalú gazdasági kapcsolatokat, üzleti lehetőségeket, külgazdasági tevékenységeket, illetve határon átnyúló pályázati lehetőségeket is, amelyek a két ország gazdasági kapcsolatait erősíthetik, ugyanakkor bemutatták a Román és a Magyar Kereskedelmi Kamarák által nyújtott együttműködési lehetőségeket is. Az aradi kamara jó kapcsolatot tart fenn a magyarországi partnerekkel, az együttműködés, illetve a közös kiállítások és vásárok szervezésében, és határon átnyúló pályázatok megvalósításában is.

 

Bukaresttől és Budapesttől függtünk az elmúlt száz évben

– Bihari Napló

Csütörtök este Bárdi Nándor expozéjával folytatódott a RODOSZ Café előadás-sorozata A romániai magyar társadalom, mint önálló politikai közösség? – konstrukció vagy valóság címmel. Bárdi Nándor, az MTA TK KI tudományos főmunkatársa az elmúlt száz év talányában próbált választ adni olyan alapkérdésekre, mint például: a romániai magyar elitek hogyan próbálták az érdekeiket képviselni és integrálódni a román(iai) politikai közösségbe? Hogyan változott a romániai magyarság helyzete Románia társadalmi rétegződésén belül? A romániai magyarság kulturális és politikai értelemben milyen sajátos önkép-építéssel vált közösségé?

 

Erdély

Súlyos vádakkal indítottak eljárást Tamás Sándor ellen

– maszol.ro, transindex.ro, szekelyhon.ro, Krónika, Nyugati Jelen

Háborús bűnök és emberiség ellen elkövetett népirtás nyilvános támogatása, illetve legionárius és demagóg eszmék nyilvános hirdetése” vádjával indított eljárást az ügyészség Tamás Sándor ellen. Erről a háromszéki önkormányzat elnöke tájékoztatta a mazsol.ro-t miután péntek délelőtt behívták őt a brassói ügyészségre, ahol ismertették a vádakat. A bűnvádi eljárást Mircea Diacon, a Kovászna Megyei Fogyasztóvédelmi Hivatal vezetője panasza nyomán indították, aki tavaly a fogyasztóvédők eljárását bírálta a Kauflandos miccs-botrány kapcsán. Ekkor Tamás Sándor sajtótájékoztatón azt nyilatkozta: „A fogyasztóvédelem úgy működik, mint száz évvel ezelőtt Amerikában a Ku Klux Klán, állami segédlettel alkalmazza a kettős mércét és meg akarnak bélyegezni egy népcsoportot”.

 

Elkészült a beiskolázási terv: harminchárom szakiskolai osztályt terveznek indítani Hargita megyében

– szekelyhon.ro

Harminchárom szakiskolai kilencedik osztály elindítását tervezi a Hargita Megyei Tanfelügyelőség a következő tanévtől a beiskolázási tervezet szerint. Ez hárommal több osztályt jelent, mint amennyit az idei tanévben indítottak. Lényeges újdonság, hogy szeptembertől már Csíkszeredában, Székelykeresztúron és Gyergyóditróban is elindulhat a duális szakképzés program, amelyet eddig csak székelyudvarhelyi szakiskolákban vezettek be.

 

Visszanyert középkori érték: befejeződött a köröskisjenői Árpád-kori templom külső felújítása

– Krónika

Visszanyerte középkori állapotát a köröskisjenői református templom, ezzel lezárult a Teleki László Alapítvány felügyelete alatt restaurált istenháza külső felújítása, írta az alapítvány. A civil szervezet beszámolója szerint a külső homlokzat restaurálása és a tető teljes átépítése révén a 13. században épült, de a 19. században jellegét vesztett ingatlan visszanyerte eredeti állapotát. Hozzáteszik, ezzel az egyik legértékesebb felújított Sebes-Körös-völgyi műemlékké vált.

 

Holokauszt-emléknap: a szélsőségesség megállítására szólított fel az RMDSZ elnöke

– maszol.ro

2018-ban sem adhatunk teret a szélsőségességnek, képesnek kell lennünk megállítani ezt” – írta Kelemen Hunor a közösségi oldalon közzétett bejegyzésében szombaton, a Holokauszt-emléknapon. Az RMDSZ elnöke leszögezte: arról kell gondoskodnunk, hogy a holokauszthoz hasonló tragédiák többé ne történhessenek meg. Hozzátette, „a gyűlölködés helyett arra kell törekednünk, hogy az áldozatok emléke fennmaradjon".

 

Erdély

Kelemen a Miért szülinapi buliján: senki sem akarja túltolni a biciklit

– MTI, Krónika, transindex.ro, maszol.ro, Nyugati Jelen, Bihari Napló

Az RMDSZ partneri viszonyt akar fenntartani a Magyar Ifjúsági Értekezlettel (MIÉRT), mert fontosnak tartja a szakmailag felkészült, vezetésre és helytállásra képes, érdekképviseletet vállaló fiatal utánpótlást – mutatott rá Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke szombaton, a 15 éves MIÉRT születésnapi rendezvényén. A marosvásárhelyi Kultúrpalotában tartott MIÉRT-születésnapon az ifjúsági ernyőszervezet egykori alapítóival folytatott kötetlen beszélgetésén Kelemen Hunor azt tanácsolta a közösségi munkára vállalkozó fiataloknak, hogy ne legyenek felületesek, mindig a tartalomra figyeljenek. Szerinte az ifjúsági szervezetben tevékenykedőknek ma már nem az a feladatuk, hogy új struktúrákat építsenek, hanem, hogy belakják azt, amit elődeik alkottak. Kelemen azt ígérte: az RMDSZ-ben mindig lesz „üres szék”, amely olyan fiatalokra vár, akik tudnak tartalmat nyújtani a közpolitikákban, akik befolyásolni akarják a döntéseket.

 

Kelemen Hunor a kormányprogramról: mintha két sör között írták volna meg

– maszol.ro, transindex.ro, Krónika

Az RMDSZ elnöke nem olvasta ugyan a kormányprogramot, de úgy tudja, hogy olyan, mintha két sör között írták volna meg. Erről a Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT) megalapításának tizenötödik évfordulójára szervezett marosvásárhelyi rendezvényen beszélt Kelemen Hunor. A politikus elmondta, Porcsalmi Bálint, az RMDSZ ügyvezető elnöke tájékoztatta őt a kormányprogram tartalmáról. „Bálint elolvasta, és azt mondta róla: olyan, mintha két sör között írták volna meg a mezőgazdasági minisztériumban” – jelentette ki Kelemen. A szövetségi elnök arra kérte a MIÉRT-rendezvényen jelenlévő fiatalokat, olvassák el a kormányprogramot, és hétfő reggelig közöljék a véleményüket az RMDSZ vezetőivel.

 

Pro Urbe díjat kérnek közösségüknek a sepsiszentgyörgyi román tanácsosok

– Krónika

A sepsiszentgyörgyi Pro Urbe-díj odaítélésének a szabályzatát módosítanák a román tanácsosok. Rodica Pârvan szociáldemokrata önkormányzati képviselő a legutóbbi tanácsülésen jelezte, január közepén iktatták az erre vonatkozó beadványukat. Emlékeztetett, tavaly arra hivatkozva utasították vissza a módosító javaslatukat, hogy azt túl későn terjesztették be. Két változatot is javasolnak: vagy ítéljenek oda évente négy díjat, mint korábban, és abból egyet kapjon a román közösség jelöltje, így tükrözve a lakossági számarányt, vagy pedig adjanak két díjat – egyet magyar, másikat a román kitüntetettnek.

 

Vannak magyar rendőrök, de a románok közül is sokan értenek magyarul – állítja a marosvásárhelyi rendőrség kinevezett vezetője

– szekelyhon.ro

A parkolással és a szemeteléssel vannak a legnagyobb gondok Marosvásárhelyen, amely egyébként egy biztonságos és viszonylag nyugodt város – nyilatkozta a Székelyhonnak Ioan Damaschin, aki január elsejétől átvette Valentin Bretfelean helyét és ő a Helyi Rendőrség kinevezett igazgatója.

Erdély

 

Tăriceanu: a parlamenti többség szavazatára számítunk, bármikor készen állok az RMDSZ-szel tárgyalni

– transindex.ro, maszol.ro

A parlamenti többség minden képviselőjének szavazatára számítanak hétfőn, a kormány beiktatásakor - jelentette ki Călin Popescu-Tăriceanu, a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) elnöke, aki hozzátette: bármikor készen áll tárgyalni az RMDSZ-szel. Mikor arról kérdezték, hogy mit szól Kelemen Hunor RMDSZ elnök kijelentéséhez, amely szerint a kormányprogram olyan, mintha 'a mezőgazdasági miniszter két sör között írta volna meg', azt válaszolta, hogy néha ő is szokott 'picit erősebben fogalmazni, mert az tetszik a sajtónak, s akkor szó szerint lehozzák'. 'Én személyesen nem találkoztam velük, nem tudom, hogy fognak szavazni. Úgy értettem, hogy hétfőn hoznak döntést ez ügyben' - nyilatkozta Călin Popescu-Tăriceanu.

 

Dragnea: számítunk hétfőn az RMDSZ támogatására

– transindex.ro, maszol.ro

Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke azt nyilatkozta vasárnap, hogy Sevil Shhaideh nem lesz tagja az új kormánynak, és hogy "remélik”, hogy az RMDSZ támogatja hétfőn a parlamentben a Dăncilă-kabinet beiktatását. A pártelnök 'nagyon helyesnek' minősítette, hogy az RMDSZ kritikákat fogalmazott meg. 'Nagyon helyes, ha kritizálnak. Mi tárgyaltunk az RMDSZ képviselőivel. Holnap döntenek arról, hogy támogatják-e a parlamentben az új kormány beiktatását, vagy sem. Remélem, hogy támogatni fognak' - mondta Dragnea.

 

Összeollózott fejezetek, üres közhelyek – Porcsalmi Bálint a kormányprogramról

– maszol.ro

A kormányprogram több fejezetét más programokból ollózták össze copy-paste módszerrel, innen-onnan összegyűjtött gondolatokat vetettek papírra egymás után – nyilatkozta Porcsalmi Bálint, az RMDSZ ügyvezető elnöke a PSD-ALDE aktualizált kormányprogramjáról vasárnap a Mediafaxnak. Hozzátette: a tervezet megvalósítható fejezeteket is tartalmaz, határidőkkel és kritériumokkal.

 

Román történelem a nacionalizmuson túl

– Krónika

Sorin Mitu kolozsvári történész Az én Erdélyem című, magyarra fordított tanulmánykötetét mutatták be a hétvégén Marosvásárhelyen. A könyv a nacionalista szemléletmódtól eltérően közelíti meg a román történelmet. Mitu a kötetben megpróbálja a románok szemével láttatni a magyarokat, illetve a magyarokéval a románokat.

Erdély

 

Sztrádaépítés: visszafele haladnak

– Krónika

Minősíthetetlen, felháborító, amit tesz az útügyi infrastruktúrát kezelő országos társaság (CNAIR) – jelentette ki a Pro Infrastructura Egyesület ügyvezetője, Ionuţ Ciurea azt követően, hogy az állami hatóság szerződést bontott azzal a céggel, amelynek aktualizálnia kellett volna az A8-as autópálya Marosvásárhely–Gyergyóditró-szakaszát.

 

Felvidék

 

Budapesti V4-csúcs – Fico: sose voltak még ilyen jók a szlovák-magyar kapcsolatok

– bumm.sk

Az illegális migráció elutasításában, az európai uniós integráció felgyorsításában és a visegrádi együttműködés sikerességében is egyetértettek a visegrádi országok miniszterelnökei a pénteki budapesti csúcstalálkozójukon. Robert Fico hangoztatta: a magyar-szlovák kapcsolatok még sosem voltak olyan jók, mint most, és ezt az állapotot továbbra is fenn kell tartani. Mint mondta, rengeteg tervük van a Magyarország és Szlovákia közötti infrastrukturális összeköttetések növelésére, fejlesztésére.

 

Bölcsőde és óvoda is lesz az egykori gimnázium épületében Zselízen

– hirek.sk

A Zselízi Református Egyházközség is csatlakozott a Kárpát-medencei óvoda- és bölcsődefejlesztési programhoz. A magyar kormány támogatásával az elmúlt évben megvásárolt egykori gimnázium épületében működik majd az egyházközségi alapítású bölcsőde és kap helyet az önkormányzati fenntartású, magyar tannyelvű Cimbora óvoda is.

 

Tankönyv készül a kisebbségekről

– Felvidék Ma

Új segédtankönyv kiadását tervezik a közeljövőben, amely a Szlovákiában élő kisebbségek gyökereit, hagyományait és jelenét taglalja. Az általános iskolákban oktató pedagógusok maguk is elismerik ugyanis, hogy nem sokat tudnak az ország területén élő kisebbségek történelméről vagy a hagyományaikról, bár a kultúrájuk nyilvánvalóan hatással volt a szlovák kultúrára is.

 

Új elnöke van az MKP-nak Rimaszombatban, a megyében viszont nem választottak alelnököket

– Felvidék Ma

Egy napra esett a Magyar Közösség Pártja Rimaszombati Alapszervezetének tisztújító gyűlése és a Besztercebányai Megyei Önkormányzat első rendes testületi ülése, melyen a terv szerint alelnököket is választottak volna.

 

Felvidékről kitelepített magyarokkal kapcsolatos pályázatot hirdetett a Rákóczi Szövetség

– MTI, bumm.sk, hirek.sk, Új Szó

A Rákóczi Szövetség pályázatot hirdet Kárpát-medencei középiskolások és egyetemisták számára a Felvidékről kitelepített magyarok április 12-i emléknapja alkalmából - közölte a szervezet az MTI-vel. A felhívás célja, hogy minél több fiatal kerülhessen közelebbi kapcsolatba - önálló alkotó- vagy kutatómunkával - a Beneš-dekrétumok következtében a Csehszlovák Köztársaságból kizárt, Magyarországra telepített több mint százezer magyar ember sorsával.

 

Az MKP-s Csenger Tibor lehet Nyitra megye egyik alelnöke

– hirek.sk

A megye magyarlakta járásaiban élők szempontjából is fontos döntések születnek majd a Nyitra Megyei Önkormányzat január 29-i ülésén, amelyen az alelnökök, a megyei tanácstagok és a bizottsági elnökök megválasztására is sor kerül. Az MKP-frakció által bő két hónapon át Belica megyefőnökkel és a további partnerekkel folytatott tárgyalások várható eredményeiről Farkas Iván, a magyar párt megyei frakcióvezetője elsőként portálunkat tájékoztatta.

 

Nyitra megye: nem lesz jobboldali koalíció

– Felvidék Ma

A novemberi megyei választásokat követően Nyitra megyében a bejutott 54 képviselő közül a legerősebb frakciója 17 képviselővel a Smer–SNS–Most-Híd koalíciónak lett, a második legerősebb pedig az MKP 11 fős frakciója. A jobboldali Szlovák Demokrata Koalíció tíz fővel került be a megyére a SAS, OľaNO, KDH, Šanca, OKS és a NOVA pártok képviseletében, a képviselő-testület több mint egynegyedét pedig 15 független alkotja. Kotleba pártjából egy képviselő jutott be a megyei parlamentbe.

 

Vajdaság

 

Az ilyen krónikás kincs

– Vajdaság Ma

Ternovácz István, az Újvidéki Rádió, a Kossuth Rádió és a Vajdaság.ma munkatársa vette át tegnap este Temerinben a Keskenyúton Délvidéki Tragédiánk 1944-45 Alapítvány által a délvidéki magyarságot ért tragikus atrocitásokat feltáró, a történelmi adósság rendezését és emlékezést támogató, bátor, önzetlen tevékenység elismerésére alapított díjat.

 

Interreg-IPA program: Művelődési központ épül Mórahalmon, majd Palicson

– Vajdaság.Ma, Pannon RTV

Pénteken tették le Mórahalmon a Szerb Művelődési Központ alapkövét. A központ a Colorful Cooperation projekt keretében épül Szerbia és Magyarország Interreg-IPA határon átnyúló együttműködési programján keresztül. Lesz egy párja Palicson is. A projekt a DKMT Eurorégiós Ügynökség szervezésében valósul meg, azzal a céllal, hogy átfogó kulturális és idegenforgalmi stratégiát dolgozzanak ki a magyar–szerb határmenti régióra vonatkozóan, s tervben van egy ugyanilyen rendeltetésű létesítmény kiépítése Palicson.

 

Bácskossuthfalva: Befejeződtek az iskola szigetelési munkálatai

– Vajdaság.ma

Befejeződött a szigetelési munkálatok első fázisa a bácskossuthfalvai id. Kovács Gyula Általános Iskola főépületén. A felújított létesítményt alkalmi műsor keretében adta át Nyilas Mihály Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi titkár és Crnkovity Gábor, az iskola igazgatója.

 

A VMSZ a haladók választási listáján indul a belgrádi helyhatósági választásokon

– Vajdaság.ma

Nebojša Marjanović, a Vajdasági Magyar Szövetség belgrádi városi szervezetének elnöke a Vajdaság Ma portálnak megerősítette, hogy a VMSZ a Szerb Haladó Párttal (SNS) közös listán indul a március 4-ére meghirdetett belgrádi helyhatósági választásokon. A választási koalíció lehetőségét Pásztor Bálint, a VMSZ köztársasági parlamenti képviselője még tavaly november végén bejelentette.

 

Szeptemberig visszaköltözhetnek a diákok

– Magyar Szó

A Cseh Károly Általános Iskola központi épületének teljes felújítása tavaly augusztusban kezdődött el 180 napos kivitelezési határidővel, és jelenleg is nagy ütemben végzi a cég, az újvidéki GAT Kft. A szerb kormány 80 millió dináros támogatásából valósul meg a renoválás, amely felöleli a központi iskolaépületben található mindhárom épületszárny teljes fölújítását, az alaptól a tetőig.

 

Milyen pályázati lehetőségeik vannak a vajdasági mezőgazdasági termelőknek?

– Magyar Szó

A Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége és a VMSZ törökkanizsai helyi szervezete tájékoztatót szervezett péntek a mezőgazdasági termelők részére, a helyi Tiszagyöngye Művelődési Egyesület székházában. Nagy volt az érdeklődés a törökkanizsai mezőgazdasági termelők körében a pályázati lehetőségek iránt.

 

Kárpátalja

 

Matematika és természettudományi tantárgyakat tanító pedagógusok szakmai továbbképzése Beregszászban

– karpatalja.ma

A Kárpátaljai Pedagógus-továbbképző Intézet Beregszászi Tagozata szervezésben került sor Beregszászban (2018. 01. 09-26. között) a kárpátaljai magyar tannyelvű iskolákban matematika és természettudományi tantárgyakat tanító pedagógusok szakmai, 144 órás továbbképzésére. A tanfolyamon matematika, informatika, fizika, kémia, biológia és földrajz szakos pedagógusok vettek részt a beregszászi, nagyszőlősi, munkácsi, ungvári járásokból, illetve Beregszászból, összesen 33 fő.

 

– Kárpátalja

A tiszakeresztúri letérőtől Salánk Nagykomját felé eső végéig húzódó útvonalon több helyütt is ki lehetne tenni a „Jó útszakaszt”, illetve a „Rossz útszakaszt” jelző, újfajta útjelző táblákat. Mert igaz, hogy a 2015-ben kezdődött, s azóta újra és újra beinduló aszfaltozási munkálatok során újabban szépen felújították az útvonal nagyobbik részét, ám nem egy útszakasz még kimaradt a felújításból, például Tiszakeresztúr területén is.

 

Március 24-ig lehet regisztrálni a választói névjegyzékbe

– Kárpátalja

Dr. Áder János köztársasági elnök 2018. április 8-ra írta ki az országgyűlési választások időpontját Magyarországon. A még nem regisztrált választópolgárok március 24-ig kérhetik felvételüket a névjegyzékbe. A regisztrációval és más, a választással kapcsolatos tudnivalókkal kapcsolatban Buhajla József ungvári magyar főkonzult kérdeztük.

 

Muravidék

 

Csak az tud kapni, aki adni is

– Muravidéki Magyar Rádió

Az 1. Sz. Lendvai Kétnyelvű Általános Iskola generációk közti jótékonysági estet rendezett, melyen az iskolaalapba gyűjtöttek adományokat.

 

Emlékezés a holokauszt zsidó, roma, szláv áldozataira

 – Muravidéki Magyar Rádió

Ötvenkét zsidó családot hurcoltak el Lendváról, és mindössze 23-an tértek vissza Auschwitzből, akik közül hárman folyatták itt életüket. A haláltábor felszabadításának 73. évfordulója tiszteletére a holokauszt nemzetközi emléknapja előestéjén a lendvai zsinagógában Branimir Ritonja: Zsidó temetők című kiállításával és Sara Köveš egyetemi hallgató zongorakoncertjével emlékeztek. Botka Ágnes összeállítása következik.

 

Őrvidék

 

Báloznak a Bécsi Cserkészek

– volksgruppen.orf.at

Cserkészbált szervez a 72 sz. Széchenyi István cserkészcsoport Bécsben, az Am Tabor plébánia rendezvénytermében, január 27-én, 16.00-tól. A rendezvényen, mint minden évben, nagy szerepet játszik a magyar nyelv, hisz a zene magyar, magyarul társalognak a tagok, családjaik és magyar népitánc is várja a vendégeket.

 

 

– volksgruppen.orf.at

Immár ötödik alkalommal szervezi meg az MDE-VUS Magyar Diákok Egyesülete a Bécsben továbbtanuló diákok részére az információs hétvégét. Az idei háromnapos rendezvényre, mely február 2-4 ig tart, azokat a magyar diákokat várják, akik a következő, vagy az azt követő tanévben már Bécsben fogják vagy szeretnék folytatni tanulmányaikat.

 

Sikeres Ifjúsági bál Alsóőrött

- volksgruppen.orf.at

Idén negyedik alkalommal szervezték meg az Ifjúsági bált Alsóőrött. Minden adott volt ahhoz, hogy a 170 fős vendégsereg hajnalig mulasson. Nyitótánc fiatalokkal, tombola értékes nyereményekkel, kétnyelvű zenekar német és magyar nyelvű dalokkal, szórakoztató éjféli bemutató, mindez az Alsóőri Ifjúsági Egyesület szervezésében.

 

Diaszpóra

 

Alapításának 96. évfordulóját ünnepelte szombaton a Chicagói Magyar Klub

– MTI, gondola.hu

Az amerikai magyarság e tekintélyes szervezete - mint minden évben - az idén is bállal ünnepelte az évfordulót. A szombaton este rendezett ünnepségen Bencsik Zita chicagói főkonzul Sütő András író - 1973-ban a Clevelandben élő Böjtös László emlékkönyvébe írt - szavaival köszöntötte az egybegyűlteket. „Egy nép határait nem csak sorompók jelzik, némelykor - s mindenekelőtt - az a vérpiros vonal, amely szívkamrákon át húzódik és zárul körbe kontinensek és óceánok fölött” – idézte a misszióvezető. Hozzátette: a nagy író álma 45 esztendő múltán valóra válhatott, és „éljünk bárhol a világon, egy nemzethez tartozunk, s ebben az összetartozásban erő rejlik”.

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog