Nemzeti sajtófigyelő 2018. 01. 25.

– MTI, origo.hu, kormany.hu, Lokál, Magyar Idők, mandinder.hu, pestisracok.hu, Magyar Hírlap, Magyar Nemzet, Demokrata, OrientPress

Jogi garancia kell arra, hogy az új oktatási törvényt Ukrajna nem kezdi el végrehajtani, amíg nem születik arról megállapodás a helyi magyar közösséggel - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Párizsban, ahol rendkívüli magyar-ukrán-amerikai háromoldalú találkozón egyeztetetett Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszterrel és Wess Mitchell amerikai külügyi államtitkárral. "Olyan törvényt nem hajthat végre Ukrajna az oktatás vonatkozásában, amelyről nem állapodott meg a magyar nemzeti közösség képviselőivel. Az ígéret kevés, nekünk erre jogi garanciák kellenek" - fogalmazott Szijjártó "Arra van szükség, hogy az ukrán kormány olyan jogi kötőerővel bíró döntést hozzon, amely világossá teszi, hogy mindaddig nem kezdődik meg a végrehajtása ennek a törvénynek, amíg a konzultációk a magyar nemzetközösséggel sikeresen le nem zárultak" - tette hozzá.

 

 

Elhunyt Verestóy Attila szenátor

– Krónika, MTI, transindex.ro, maszol.ro, Bihari Napló, szekelyhon.ro, hirado.hu, Erdély Ma, Nyugati Jelen

Szerdán, 63 éves korában elhunyt Verestóy Attila, az RMDSZ szenátora. A szövetség saját halottjaként tekint az elhunyt politikusra. A politikus rákban szenvedett, Bécsben kezelték – számolt be a Hotnews hírportál. A székelyudvarhelyi születésű politikus 1990 óta megszakítás nélkül tagja volt Románia parlamentjének. Markó Béla, az RMDSZ volt elnöke szerdán a médiának nyilatkozva elmondta, Verestóy Attila hónapok óta súlyos betegségben szenvedett, Bécsben kezelték, ott hunyt el. Kelemen Hunor RMDSZ-elnök közölte, hogy a szenátor kedd este halt meg.

Magyarország

 

Választási kampány, exportra– Ablonczy Bálint – Heti válasz

A 2014-es duplája lehet a határon túli szavazatok száma április 8-án, de ez legfeljebb két-három mandátumról dönthet. Nem lesz viszont levélben szavazás a Nyugaton dolgozóknak, akik a közhiedelemmel ellentétben korántsem mind ellenzékiek.

(A cikk teljes terjedelmében a Heti Válasz 2018. január 25-i számában olvasható)

 

Egymillióan a kisebbségekért

 – Heti Válasz

Hét uniós államból kell legalább egymillió aláírást összegyűjtenie áprilisig annak a polgári kezdeményezésnek, amelyet az Eurpóai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) indított az őshonos kisebbségek jogaiért. A FUEN-t vezető erdélyi Vincze Loránt helyzetjelentést ad az Európai Bizottságot cselekvésre sarkallni szándékozó kezdeményezésről.

(A cikk teljes terjedelmében a Heti Válasz 2018. január 25-i számában olvasható)

Erdély

 

Dragnea: Megrendüléssel értesültem Verestóy Attila halálának híréről

– transindex.ro, maszol.ro

Megrendüléssel értesült Verestóy Attila szenátor halálának híréről, írja Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnök a közösségi oldalon közzétett bejegyzésében. „Megrendüléssel értesültem Verestóy Attila halálának híréről. Az egyik leghosszabban tevékenykedő törvényhozó volt, az RMDSZ egyik vezető személyisége, aki számos, az elmúlt húsz évben megvitatott és elfogadott, Románia számára fontos törvénytervezetre rányomta bélyegét. Kiváló partnernek bizonyult a konstruktív vitákban, párbeszédekben. Isten nyugtassa békében!" - áll Liviu Dragnea Facebook-bejegyzésében.

 

Egyesült” Romániával Moldova Köztársaság egyik községe

– Krónika

Megszavazta a Romániával való egyesülést egy, Moldova Köztársaság északi részén található község – adta hírül a Mediafax hírügynökség. A hírügynökség az egyesüléspárti Acţiunea 2012 mozgalomra hivatkozva arról számolt be, hogy az egyesülésről szóló dokumentumot kedden, január 23-án fogadta el az Edineţ járásban található Parcova község polgármestere és önkormányzati képviselői. A Mediafax által idézett dokumentum kimondja, hogy a helyi tanács Parcova és Fântâna Albă települések lakóinak a nevében „a történelmi és nemzeti jog” alapján „az anyaországgal, Romániával való egyesülésről dönt”.

 

Tornászcsillagot és muzeológust ünnepeltek Háromszéken a magyar kultúra napján

– szekelyhon.ro, Krónika

Háromszék két különböző területen elismert személyiségét ünnepelték Sepsiszentgyörgyön, a magyar kultúra napján. Ezen a napon született Szabó Kati, a zágoni tornászcsillag, akinek ez alkalomból magyarul és románul jelent meg életregénye Csinta Samu tollából, a kötetet az olimpiai bajnok jelenlétében teltház előtt mutatták be hétfőn a nagyközönségnek.

 

Restaurálták Sepsiszentgyörgy 1848-as nemzetőrségi lobogóját

– szekelyhon.ro

A Székely Nemzeti Múzeum a Székely Nemzeti Múzeum Alapítvánnyal közreműködve és a Bethlen Gábor Alap Zrt. támogatásával restauráltatta Sepsiszentgyörgy városának nemzetőrségi lobogóját.

 

Erdély

Megkezdődött a Kárpát-medence legnagyobb barokk egyházi rezidenciájának felújítása

– maszol.ro

A nagyváradi római katolikus püspöki palota a történelmi barokk komplexum kiemelkedő épülete a székesegyház és a Kanonok-sor szomszédságában. A barokk palota felújítására a püspökségnek kétmilliárd forint támogatást ítélt meg a magyar kormány, ebből a pénzből kívül-belül megújulhat az impozáns épület. Arra azonban sokan kíváncsiak, mi lesz a monumentális és reprezentatív nagyváradi épületben?

 

Egy év alatt három kormány Romániában

 – Borbély Tamás – Heti Válasz

Romániának várhatóan először lesz nő a kormányfője, miután a szociáldemokraták Mihail Tudose lemondatása után Viorica Dancila európai parlamenti képviselőt javasolták miniszterelnöknek. Klaus Johannis államfő kényszeredetten ugyan, de végül az alkotmány szorításában habozás nélkül elfogadta a jelölést.

(A cikk teljes terjedelmében a Figyelő 2018. január 25-i számában olvasható)

Felvidék

 

Két magyar államfőjelölt is lehet

– bumm.sk, hirek.sk, Új Szó

A Híd párt saját jelöltet állít a 2019-es köztársasági elnökválasztáson. Erről a párt országos elnöksége döntött. Neveket egyenlőre nem említettek. Az elnökválasztással a párt országos tanácsa is foglalkozni fog, s a téma a párt idei júniusi kongresszusán is terítékre kerül majd. Bugár Béla pártelnök a közelmúltban már nyilatkozott azzal kapcsolatban, hogy a kormánykoalíció a Smer-SD-SNS-Híd összetételben nem indít közös jelöltet az elnökválasztáson. Bugár szerint a Híd számára a jelöltállítás esélyt jelent arra, hogy a választóinak megmutassa, ilyen szinten is be tud kapcsolódni a nagypolitikába. Arra a kérdésre, magyar vagy szlovák nemzetiségű jelölt jöhet számításba, azt mondta, saját véleménye az, hogy magyar aspiránst is indíthat a Híd. „Tekintettel arra, hogy a párt alapítóinak és a választóinak többsége magyar nemzetiségű, igenis, merjünk magyar jelöltet indítani” – jelentette ki. Nevekről azonban még nem akart beszélni. Az MKP elnöke, Menyhárt József már decemberben bejelentette, hogy pártja ismét saját államfőjelöltet tervez indítani 2014 után, mikor Bárdos Gyula ugyan polgári jelöltként, de teljes MKP-s támogatással indult a választáson, és 5,1 százalékot szerzett az első körben.

 

Csak egy mondat Trianonról

– Új Szó

A magyar alap- és középiskolák a szlovák tankönyvek fordítását kapják meg az oktatási minisztériumtól. A 90-es években elkészült a Simon Attila–Kovács László szerzőpáros tankönyve is, ám ezt a diákoknak meg kell fizetniük. Angyal László, a rimaszombati Tompa Mihály Alapiskola történelemtanára szerint az évfordulók és hátterükben megbújó eseményeket, folyamatokat más-más szemszögből tárgyalják az egyes könyvek. „Amíg az Orbis Pictus Istropolitana könyveiben elsősorban az államalkotó nemzetek szemszögéből válnak hangsúlyossá, addig a Lilium Aurum tankönyvében már sokkal árnyaltabb a kép” – jegyezte meg Angyal László, aki úgy véli, csak remélhetjük, hogy a magyar szerzők könyvei ott vannak a magyar iskolákban, s a történelemtanárok használják is.

Felvidék

 

Tartalmas évet zárhat a Jókai Közművelődési és Múzeum Egyesület

– hirek.sk

Évértékelő közgyűlését tartja január 24-én a Duna Menti Zichy-palotában a komáromi székhelyű Jókai Közművelődési és Múzeum Egyesület. A rendezvény keretében Ady, az új Messiás címmel Kustyán Ilona nyugalmazott gimnáziumi tanár Ady Endre születésének 140. évfordulója alkalmából tart majd előadást, valamint a Magyar Írószövetség kezdeményezésére  február 18-án induló Magyar Széppróza Napja rendezvény részleteiről is értesülnek a jelenlevők.

 

Történelmi vetélkedő a Mátyás király-emlékév alkalmából

– hirek.sk

A magyar kormány 2018-at Mátyás király-emlékévnek nyilvánította. Ennek jegyében a Csemadok és társrendezői versenyt hirdetnek a szlovákiai magyar középiskolások számára. A versenyre február 28-áig lehet jelentkezni.

 

Felsőoktatási előkészítő program indul Füleken és Losoncon

– hirek.sk

Az egri Eszterházy Károly Egyetem Társadalomtudományi Intézete felsőoktatási előkészítő programot kezdeményez a Losonci járásban, amelyre azokat a középiskolás diákokat várják, akik a magyar felsőoktatásban, ezen belül a régióhoz közel eső Egerben szeretnének továbbtanulni. A napokban a Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszék, valamint a Szociálpedagógia Tanszék oktatói több középiskolát is felkerestek.

 

Mészáros Magdolna: Van kiért dolgozni

– Felvidék Ma

Mészáros Magdolna beleszületett a kultúrába. Pedagógusként fontosnak tartotta a magyar identitástudat erősítését, amihez a zene nyelvét is segítségül hívta. Rengeteg terve van még, szívügye is számos akad, az egyik a hagyományápolás. Folytatja édesapja, Danajka Lajos helytörténész munkáját és őrzi, ápolja hagyatékát.

 

Szakma Sztár” verseny – a jó szakma felér egy diplomával?

– Felvidek.ma

Már harmadszor került megrendezésre a „Szakma Sztár” elnevezésű szakképzési verseny, amelynek célja a szakképzés színvonalának emelése, eredményeinek széles körű bemutatása és a diákok minőségi szakmai felkészítése. A szakképzési verseny elődöntőjén a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségén keresztül 63 felvidéki versenyző és 23 felkészítő pedagógus, valamint 11 szakközépiskola vett részt.

Vajdaság

 

Nagyobb figyelmet a nemzeti kisebbségi jogoknak

 – Magyar Szó

Kovács Elvirát, a Vajdasági Magyar Szövetség parlamenti képviselőjét Strasbourgban megválasztották az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése esélyegyenlőségi és megkülönböztetésmentességi bizottságának elnökévé, kedden már át is vette a tisztségét. Lapunknak nyilatkozva elmondta, elnöklése során mindenekelőtt a nemzeti kisebbségek védelméről szóló keretegyezmény körüli kérdéskörrel szeretne behatóbban foglalkozni.

 

Két játéksarkot kapott a temerini óvoda

- Pannon RTV

A Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program jóvoltából érkezett támogatás jó helyre került, ugyanis évek óta nem volt lehetőségük magyar nyelvű taneszközöket használni - mondják az intézményben. A temerini Veljko Vlahović Iskoláskor Előtti Intézményben három párhuzamos iskola-előkészítős csoport működik. A második félév elején egy játékokkal és könyvekkel teli új sarok várta az óvodásokat. A fiúk legtöbbet a gólyalábakkal játszanak. A gyerekek az ügyességi játékok közül a tölcséres labdát és a célbadobós keresztet is szeretik, a csoport legszívesebben mégis a bábszínházzal és a társasjátékokkal játszik.

 

Új tetőszerkezetet kapott a szabadkai Rehák László Kollégium

- Pannon RTV

A Magyar Szó egykori főszerkesztőjéről és a Forum Lap- és Könyvkiadó Vállalat alapító igazgatójáról elnevezett diákszállóban 18 egyetemista lakik. Tavaly komoly problémával néztek szembe a kollégiumban. Az egyik szobában, ahol négy lány lakik, a beázások miatt penészedni kezdett a mennyezet. Tóth Anita, hallgató, Muzslya: „Időben észrevettem, hogy terjedni kezdett a penész a sarokban, és akkor szóltam a nevelőnek, hogy valami gond lehet.”

 

Felújítják a vajdasági vasúthálózatot

- Pannon RTV

Több szakaszt is teljesen helyreállítanak, a cél, hogy a szerelvények akár 200 km/h-s sebességgel is közlekedhessenek Belgrád és Szabadka között. Szerbiában az elmúlt évtizedekben elhanyagolták a vasúthálózatokat, de a tervek és az elképzelések szerint a vajdasági vasúthálózatot is felújítják. Az ország egyes kisebb települései között még évtizedekkel ezelőtt megszűnt a vonatforgalom, mert nem volt kifizetődő a működtetése. Szerbia az utóbbi időszakban azonban belekezdett a helyi útvonalak korszerűsítésébe, ami a Belgrád–Budapest vasútvonal kiépítése miatt is szükséges.

 

Hétfőtől megújul a Közügyek hírháttérműsor a Pannon Televízióban

Vajdaság

- Pannon RTV

Az eddigi 45 perces napi adást felváltja egy többórás műsorfolyam, amely magába foglalja a két élő Híradót, friss hírösszefoglalókat, a Közügyeket, valamint a különböző magazinműsorokat. Nagy a sürgés-forgás a Pannon Televízió harmadik emeleti stúdiójában. A jövő hétfőn induló Közügyek-műsorfolyam főpróbája zajlik éppen. Farkas Athéne, műsorvezető, Pannon Televízió: „Nagyon nagy újdonsággal jelentkezünk, nagyon készülünk rá, sok munka előzi meg az egész műsorfolyam megjelenését, úgyhogy reméljük, nagyon gyorsan megkedvelik majd a nézők.”

 

Öt zentai általános iskolás diákot jutalmaztak a Magyar Kultúra ünnepén Budapesten

– Vajdaság MA

A magyarságismereti esszé- és tanulmányíró verseny ünnepélyes eredményhirdetésén öt zentai diák vehetett át díjakat vasárnap a budapesti Magyarság Házában. Az esszéíró pályázatot huszonkettedik alkalommal hirdette meg a felvidéki Palóc Társaság a Magyar Kultúra tiszteletére. Ezen a megmérettetésen öt zentai diák vehette át az elismeréseket, mindannyian az Emlékiskola nyolcadikos tanulói. Horváth Ervin és Beszédes Sára esszéjét a legjobb írásműként értékelte a zsűri, Csízik Boglárka és Törtei Hédi munkáját második díjjal jutalmazták, Terhes Virág pedig harmadik díjat kapott, valamint az ifi zsűri különdíját, melynek köszönhetően egy cserediák programban vehet majd részt Magyarországon. A tanulókat Kormányos Katona Gyöngyi magyartanárnő készítette fel a versenyre.

Kárpátalja

 

Színészképzés indulhat Kárpátalján

– Kárpátalja

A kárpátaljai magyar színház jövőjéről, a színészutánpótlás kérdéséről, a színházi élet népszerűsítéséről és fejlesztéséről, új stratégiák kiépítéséről értekeztek január 23-án Beregszászban. A tanácskozás célja az volt, hogy minél szélesebb körben sikerüljön kiépíteni a színházi kultúrát Kárpátalján. Ennek érdekében tárgyalt Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója, Orosz Ildikó, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola rektora, Grezsa István, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja összehangolt fejlesztési feladataiért felelős kormánybiztos, Gulácsy Géza, a KMKSZ alelnöke, Gyevi-Bíró Eszter, a Kolibri Színház színházpedagógiai műhelyének vezetője, Petneházy Attila, Nyíregyháza megyei jogú város országgyűlési képviselője, prof. dr. Végvári György, a Kaposvári Egyetem stratégiai és oktatásfejlesztési rektorhelyettese, valamint Kacsur András, a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház igazgatója.

 

A Sátán fattya Beregszászban

– Kárpátalja

A magyar kultúra napja alkalmából Beregszászban, a KMKSZ szervezésében bemutatták Zsigmond Dezső filmjét, A Sátán fattyát. A film Nagy Zoltán Mihály azonos című kisregénye alapján készült, amelyet az egyetemes magyar próza rangos alkotásaként tartanak nyilván. A film, akárcsak az annak alapjául szolgáló kisregény, kísérletet tesz arra, hogy bemutassa a kárpátaljai magyarság legnagyobb tragédiáját, 1944–45 fordulóját, amit a hatalom még ma is felszabadulásként akar ünnepeltetni velünk.

Kárpátalja

 

Magyar küvé az Esszencia kínálatában

– Kárpátalja

A magyar kultúra napja alkalmából csütörtökön Ungváron Magyar küvé címmel zenés-táncos „borangolásnak” lehettek részesei azok, akik ellátogattak a Kárpátaljai Megyei Zenei-Drámai Színházba. A koncert előtt Balogh Lívia, a KMKSZ Ungvári Középszintű Szervezetének elnöke köszöntötte a megjelenteket és elmondta, hogy közös kincsünket, a magyar kultúrát éltetjük ma, mégpedig az Esszencia együttes segítségével. A Magyar küvé egy olyan egyedülálló produkció, amely a magyar borvidékeket, azok zenei és táncvilágát, a magyar irodalom alkotásait formálja egésszé.

 

Kilégzés – Ifj. Hidi Endre-kiállítás nyílt Beregszászban

– Kárpátalja

Exspiráció a címe a magyar kultúra napjának tiszteletére Beregszászban megnyílt tárlatnak, amely kísérletet tesz a Nagydobronyban élő ifj. Hidi Endre szobrászművész munkásságának bemutatására. Egy, a legkülönbözőbb szobrászati technikákat és anyagokat alkalmazó, magával ragadó alkotói világ tárul azok elé, akik ellátogatnak a beregszászi római katolikus egyházközség Pásztor Ferenc Közösségi Házába és megtekintik a tárlatot.

Muravidék

 

A magyar nóta összekovácsolja a közösséget

– nepujsag.net

Ismert dallamok csendültek fel szombaton délután a radamosi faluotthonban, amikor a magyar kultúra napja alkalmából Nótadélutánt rendezett a Radamosi Harangvirág Turisztikai és Művelődési Egyesület és a helyi közösség.

 

Dobronakon elfogadták a költségvetést

– nepujsag.net

A Dobronak Községi Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösségének Tanácsa (DKMÖNK) keddi rendkívüli ülésén szinte vita nélkül elfogadta a közösség 2018-as költségvetését. A bevételt 121.970 euró összegben tervezik. Az országos költségvetésből (az idén még a község költségvetéséből utalva) 101.470 eurót terveznek a tevékenységük társfinanszírozására és további 6.000 eurót beruházási célokra. Szintén beruházási célra 11.000 euró támogatást várnak az MMÖNK-tól.

 

Szeptemberre elkészül a kézművességek háza Dobronakon

– Muravidéki Magyar Rádió

Őrvidék

A Dobronak Községi Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség Tanácsa tegnap este megtartott ülésén elfogadta a közösség idei évi költségvetését, amely 122 ezer euró bevételt tervez. A kiadások megközelítik a 293 ezer eurót. A legnagyobb kiadási tétel 183 ezer euró, amit a kézművességek házának felépítésére fordítanak.

Örvidék

Nemzetközi workshop magyar kutatókkal

– volksgruppen.orf.at

A Holokauszt Tanulmányok Bécsi Wiesenthal Intézete és a Gerda Henkel Alapítvány „A második világháború utáni antiszemita erőszak Közép-kelet Európában“ elnevezésű kutató-projekt keretében egy nemzetközi workshopot tartott Bécsben. Apor Péter és Kende Tamás A „kollektív erőszak, antiszemitizmus és társadalmi konfliktus a modern Kelet-Európában“ című kutatás céljairól számoltak be.

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog