Kezdődik a verseny Merkel posztjáért (videó)

Miután Angela Merkel bejelentette, hogy nem indul újra a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöki posztjáért, a nemzetközi sajtóban máris a lehetséges utódjáról cikkeznek. A decemberben esedékes pártkongresszusig több jelölt is megerősítheti támogatói bázisát. Kedden Friedrich Merz volt CDU-frakcióvezető is közölte, hogy jelölteti magát.

 

Az egyiptomi elnökkel tartott sajtótájékoztatón kancellári jövőjéről is kérdezték Angela Merkelt.

"Nem hiszem, hogy bármi megváltozik majd a pozíciómban a nemzetközi tárgyalásokon. Sőt azt is mondhatjuk, hogy több időm lesz arra, hogy kormányfői feladataimra koncentráljak" - magyarázta Merkel.

Az elemzők azt találgatják, vajon a pártelnöki és a kancellári poszt szétválasztása, illetve Merkel utódának személye mennyiben érezteti majd a hatását Németország bel- és külpolitikájában.

Florian Eder szerkesztő, Politico:

"Eddig három jelöltről tudunk. Egyikük Merkel régi riválisa és erős bírálója, Jens Spahn, a német egészségügyi miniszter, aki csak 38 éves. A másik Annegret Kramp-Karrenbauer (a CDU főtitkára). Merkel választása valószínűleg rá esne, ha ő választhatna, ha ő dönthetné el, hogy ki lépjen a helyére pártelnökként. A harmadik jelölt Friedrich Merz (a CDU korábbi frakcióvezetője a német parlamentben). Ő jogász, 15 éve elhagyta a politikát, de kedden hivatalosan bejelentette, hogy indul a CDU vezetői posztjáért a decemberi kongresszuson".

Angela Merkel semmilyen módon nem akar beleszólni utódja kiválasztásába a párt élén. Hétfőn arról is beszélt, hogy 2021-ig, a következő választásokig szeretne Németország kormányfője maradni.

hu.euronews

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog