Németország: hatalmas CDU- és SPD-kudarc Hessenben

Frankfurt

Mindkét szövetségi kormánypárt hatalmas veszteségeket szenvedett el a Hessen tartományi választáson, míg a kisebb pártok előretörtek.Tartományi parlamenti választást tartottak a németországi Hessenben. A középnémet, Frankfurtot is magába foglaló, Wiesbaden központú tartomány az egyik leggazdagabbnak számít Németországban. Hessent évtizedek óta a CDU irányítja, az utolsó ciklusban a zöldekkel koalícióban.

 

A vasárnapi választás utáni első ZDF-es adatok szerint a CDU közel 11 százalékot veszítve 27,4, a szocdemek szintén közel 11 százalékot veszítve 19,8 százalékon állnak.

Ezzel szemben a Zöldek 11,1-ről 19,7 százalékra növekedtek. Az AfD 4,1-ről 12,8 százalékra nőtt. A liberális FDP 5-ről 7,2-re, míg a szélsőbalos Linke 5,2-ről 6,6 százalékra nőtt a ZDF számlálása alapján.

Személyi következményekre számít Merkel pártjánál az SPD vezetője

 

Andrea Nahles elmondta: az SPD nem várhat arra, hogy a partnerek rendezzék soraikat és a közös kormány mintegy magától „visszaálljon a munkaüzemmódba”.

 

Javítani kell a német szövetségi kormány teljesítményén – hangsúlyozták vasárnap este a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) és a Kereszténydemokrata Unió (CDU) vezetői a Hessen tartományban rendezett helyi törvényhozási (Landtag-) választáson elszenvedett veszteségekből adódó tanulságot levonva.

 

Andrea Nahles, az SPD elnöke pártja berlini székházában tett nyilatkozatában elfogadhatatlannak nevezte a szövetségi kormány állapotát, és kiemelte, hogy a szövetségi szintű politika fejleményei nagyban meghatározták a hesseni választást, amelyen a szociáldemokraták támogatottsága történelmi mélypontra süllyedt.

 

Mint mondta, az SPD-nek jobban ki kell dolgoznia politikai profilját, világossá kell tennie a választók előtt, hogy milyen célokért küzd.

 

A CDU-val és testvérpártjával, a bajor Keresztényszociális Unióval (CSU) együtt alkotott szövetségi kormányban is sürgős változtatásokra van szükség. Ki kell dolgozni egy „menetrendet” - munkatervet - , amelyhez mindhárom kormánypártnak tartania kell magát.

 

A ciklus félidejére – 2019-re – időzített számvetésen pedig ennek a tervnek a végrehajtása alapján kell döntést hozni arról, hogy érdemes-e tovább folytatni a kormányzást – mondta a szociáldemokraták vezetője.

 

Megjegyezte: arra számít, hogy a koalíciós partnernél, a CDU/CSU pártszövetségnél „tartalmi és személyi” következményei lesznek az utóbbi két tartományi választásnak, a hesseni és az október közepén tartott bajorországi Landtag-választásnak.

 

Azonban az SPD nem várhat arra, hogy a partnerek rendezzék soraikat és a közös kormány mintegy magától „visszaálljon a munkaüzemmódba”, hanem gondoskodnia kell arról, hogy ez a lehető leghamarabb megtörténjék. Ezt szolgálja a „kötelező érvényű menetrend”, amelyről az SPD elnöksége már hétfőn megtárgyal egy javaslatot – mondta Andrea Nahles.

 

Annegret Kramp-Karrenbauer, a CDU főtitkára ugyancsak a pártja berlini székházában tett nyilatkozatában kiemelte, hogy a CDU a fájdalmas veszteségekkel együtt is változatlanul az első számú politikai erő Hessenben, és megkapta a felhatalmazást egy új tartományi kormány megalakítására.

 

Azonban a CDU - amely az esti részeredmények alapján készített eredménybecslés alapján 1966 óta a leggyengébb eredményt érte el a tartományban – „természetesen nem elégedett”, hiszen támogatottsága csökkent, az országos választói támogatottságát jelző közvélemény-kutatási adatok pedig „csalódást keltőek” – mondta a kereszténydemokraták főtitkára.

 

„Az okok ismertek, az egyik közülük egész biztosan a nyilvánosságban kialakult kép a nagykoalícióról”, a CDU/CSU és az SPD szövetségi kormányáról - tette hozzá Annegret Kramp-Karrenbauer. Aláhúzta: a szövetségi kormány „jól dolgozik, de sikereit gyakran elhomályosítják a belső viták”. Ezért „javulnunk kell, jobbnak kell lennünk, a választók és a párttagok is elvárják tőlünk, hogy az eddiginél jobban dolgozzunk a kormányban és a pártban”.

 

A kormányban „új munkakultúrát” kell kialakítani, és ki kell választani három „nagy projektet”, amelynek megvalósításán mindhárom kormánypárt nagy összpontosítással és elszántsággal dolgozik – mondta a CDU főtitkára.

 

Az esti részeredményeken alapuló eredménybecslés szerint a CDU a szavaztok 27,2 százalékát szerezte meg, ami több mint 10 százalékpontos visszaesés az előző, 2013-ban szerzett 38,3 százalékhoz képest, és a leggyengébb eredmény az 1966-os 26,4 százalék óta.

 

Hessenben ellenzékben lévő SPD a szavazatok 19,6 százalékát gyűjthette össze a ZDF országos köztelevízió megbízásából készített eredménybecslés szerint, ez történelmi mélypont és szintén 10 százalékpontot meghaladó visszaesés az öt évvel ezelőtti 30,7 százalékhoz képest.

 

A CDU eddigi hesseni koalíciós partnere, a Zöldek szintén 19,6 százalékon állnak, ez 8,5 százalékpontos erősödés a 2013-as 11,1 százalékhoz képest.

 

A CDU-tól jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) várhatóan 13 százalékos eredménnyel kerül be a wiesbadeni Landtagba. Így már mind a 16 tartományban rendelkezik majd törvényhozási képviselettel.

 

A liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) 7,7 százalékra emelte támogatottságát az öt évvel ezelőtti 5 százalékról. Az SPD-től balra álló Baloldal (Die Linke) 6,4 százalékot szerzett a 2013-as 5,2 százalék után.

 Szék-helyek

(MTI/mandiner.hu  nyomán)

 

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog