Történelmi vereséget szenvedett a Keresztényszociális Unió Bajorországban

A bajorországi tartományi törvényhozási választáson 1950 óta a legrosszabb eredményét érte el az Angela Merkel vezette kormányzó CDU testvérpártja, a Keresztényszociális Unió.

 

Az exit poll eredmények alapján a választók mindössze 35,5 százaléka támogatta a CSU-t, Orbán Viktor magyar miniszterelnök szövetségesét, ami történelmi vereséget jelent.

"Nem könnyű nap ez a CSU életében, nem értünk el jó eredményt, nagyon fájdalmas eredmény született. Méltósággal viseljük és próbálunk okulni belőle" - fogalmazott Markus Söder bajor miniszterelnök, a CSU jelöltje.

A második helyen a megerősödött zöldek végeztek, a voksok 19 százalékával, a harmadik helyre a bevándorlásellenes, szélsőjobboldali Alternatíva Németországnak (AfD) futott be 11 százalékkal, ezzel először kerülnek meg a bajor törvényhozásba.

A negyedik helyen a rendkívül sok szavazót vesztett a szociáldemokraták (SPD) végeztek, mindössze 10 százalékos eredménnyel, ez szintén történelmi mélypont.

A vasárnapi voksoláson 9,5 millió ember adhatta le voksát, a részvételi arány 72,5 százalékos volt.

Bajorország a legnagyobb és második legnépesebb német tartomány, így az országos politika szempontjából is fontos volt a vasárnapi eredmény. Angela Merkel számára rendkívül rosszul jött a CSU mélyrepülése, akár az ő hatalmát is megrendítheti.

A 180 tagú úgynevezett Landtagot 5 évre választják. Az első hivatalos eredmények hétfőre várhatóak.

 

 

Euronews.com

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog