Bírósági ítélet semmisítette meg az iskolát megalapító rendeletet. Mindez arra emlékeztet bennünket, hogy kisebbségi kérdésekben soha semmit nem lehet biztosra venni Romániában.

 

Tavaly augusztusban úgy tűnt, hogy sikerül pontot tenni a 2016 óta tartó hercehurca végére miután az oktatási minisztérium rendelete révén ismét megnyithatta kapuját a II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium. Az első intő jel arra, hogy korai még hátradőlni áprilisban érkezett: néhány nem túl magyarbarát szervezet – a Népi Mozgalom Párt (PMP), a Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC) – valamint az Unirea Főgimnázium, és annak szülői munkaközössége beperelte a tanügyminisztériumot, mert szerintük törvénytelen volt az iskola újraalapítása.

Pénteken kiderült: el is érték a céljukat, a Marosvásárhelyi Táblabíróság pénteken első fokon érvénytelenítette a rendeletet. A romániai bíróságok portálján közöltek értelmében három olyan, 2018-ban hozott miniszteri rendeletet semmisítettek meg teljesen, amely az iskolára vonatkozik, egy negyediket pedig csak részben, amelyik az iskolára is vonatkozik.

Az MTI-nek Tamási Zsolt azt mondta, nem tartja kétségesnek, hogy az intézmény fellebbez az ítélet ellen. Erre 15 nap áll még a rendelkezésre.

A per egyik indítója, Marius Pascan marosvásárhelyi parlamenti képviselő (PMP) korábban vehemens nyilatkozatokat tett az ügyben. Szerinte a gimnáziumot a kormánykoalíció pártjainak „aljas politikai cinkosságával”, Budapest megrendelésére és nyomására hozták létre.

A magyar kormány 2017 szeptemberében Románia OECD-csatlakozása elleni vétóval érte el, hogy a PSD-kormány rendezze az iskola helyzetét, ami meg is történt, de amint most kiderült, nem bizonyult végleges megoldásnak.

Szerző: MTímea

 

Főtér.ro

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog