Hargita Megye Tanácsának javaslatára látogatási programot vezettek be az úzvölgyi katonai temetőbe, miután a megyei prefektus a közigazgatási bíróságon megtámadta Csíkszentmárton önkormányzatának határozatát a temető lezárására vonatkozóan, így azt érvénytelenítették. A megyei tanács vasárnapi közleménye szerint sem a prefektusnak, sem más hatóságnak nincs joga megtámadni a temetőlátogatási programot. Az órarend szerint minden héten vasárnap 16 és 17 óra között látogatható a haditemető, előzetes jelentkezés alapján.


  Fotó: MTI

„Fontosnak tartottuk, hogy ha a prefektúra megtámadja Csíkszentmárton önkormányzatának határozatát, akkor is tudjunk lépni. Ezt a jogszerű lépést találtuk, amit nem lehet megtámadni. Továbbra is azt gondoljuk, hogy sírgyalázás történt, hogy törvénytelen volt az építkezés, és Románia kormánya helyre kell hogy tegye ezt a sok törvénytelenséget, ezzel adós a hősi halottak emlékének” – vélekedett Borboly Csaba tanácselnök, aki hozzátette: a törvényeket betartva a munkát folytatják. 

Az első látogató a magyarországi Borsod-Abaúj-Zemplén megye küldöttsége volt Török Dezső elnök vezetésével június 2-án, hiszen a Miskolci Magyar Királyi 10-es honvéd gyalogezred sírjai fölött betonoztak a dormánfalviak. A Miskolci Magyar Királyi 10-es honvéd gyalogezredet érte a legnagyobb veszteség az Úz-völgyében, a haditemetőben a vasárnap kilátogató miskolciak elődei nyugszanak. A temetőben koszorút helyezett el Török Dezső, Borsod-Abaúj-Zemplén megye közgyűlésének elnöke, Negrutz Ágoston, az agárminisztérium miniszteri megbízottja, Butta László, Tarcal település polgármestere, dr. Liszkai Ferenc, Tiszaladány polgármester és Fodor István, Sepsibodok polgármestere. A küldöttséget Hargita Megye Tanácsa részéről Szőcs-Mátyás István vezérigazgató kísérte el. 

Közlemény

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog