Határok nélkül 2018. május 29.

Határok nélkül

2018. május 29. – Kossuth Rádió

 

Bálványoson szervezik az Európa Tanács Helyi és Regionális Önkormányzatok Kongresszusának szakbizottsági kihelyezett ülését

Bálványoson szervezik az Európa Tanács Helyi és Regionális Önkormányzatok Kongresszusának szakbizottsági kihelyezett ülését, amelynek kiemelt témája a kisebbségi nyelvhasználat az európai helyi és regionális önkormányzatokban. A holnap kezdődő eseményről a Határok nélkül riportere Grümann Róbert megyei önkormányzati alelnököt kérdezte.

 

Elutasította az RMDSZ frakció javaslatát

A nagyváradi tanács a múlt heti ülésén elutasította az RMDSZ frakció azon javaslatát, hogy a történelmi belvárosban 3 nyelvű utcanév-táblákat szereljenek fel. A magyar, román angol nyelvű táblákon a régi, történelmi utcanevek szerepelnének. Az ötlet nem ördögtől való, Erdély más városaiban, ha nem is tömegesen de van rá példa.

 

Szerbiában lemondott a pénzügyi tárca vezetője

Szerbiában lemondott a pénzügyi tárca vezetője. Ana Brnabity kormányfő Szinisa Máli eddigi belgrádi főpolgármestert jelölte pénzügyminiszternek. Máli megválasztását a szerb kormánykoalíció tagjaként, a Vajdasági Magyar Szövetség képviselői is támogatták.

Új technológiák

Új technológiák, a virtuális világ, a kriptovaluta és ezek hatása a gazdaságra és annak szereplőire. Többek között erről is szó volt a Nyomunkban a jövő címmel a Vajdasági Magyar Közgazdász Társaság által megrendezett konferencián. A szabadkai tanácskozáson készült a Határok nélkül munkatársának összeállítása, melyben először Csatlós Pált, a Romániai Magyar Közgazdásztársaság elnökét halljuk.

 

Megújult Beregszász egyik legszebb műemléke

Megújult Beregszász egyik legszebb műemléke, a kárpátaljai reformátusok egyházi központja. Vasárnap hálaadó Istentisztelet keretében szentelték fel - a magyar kormány támogatásával - kívül és belül is megújult református templomot. Beregszásznak mintegy ötszázezres református közössége van, ez az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb gyülekezete a Kárpátaljai Református Egyháznak. Iváncsik Attila mikrofonja előtt elsőként Soltész Miklóst, a miniszterelnökség államtitkárát halljuk. Szili Katalin miniszterelnöki megbízottat, Zán Fábián Sándort, a kárpátaljai Református Egyház püspökét, és Soltész Miklós államtitkárt hallottuk.

 

Emlékkonferenciát tartottak Galántán

Emlékkonferenciát tartottak Galántán abból az alkalomból, hogy 75 évvel ezelőtt adományozott a város díszpolgári címet Kodály Zoltánnak. A város és egész Mátyusföld hűségesen őrzi Kodály emlékét, szellemiségét, főleg a kórusmozgalom támogatásával. A 75 évvel ezelőtti ünnepi eseményről hiteles források alapján Józsa Mónika, a Kodály Zoltán Daloskör mai karnagya, egyetemi oktató számolt be.

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog