Miért nem lesz közelebről shengeni tagország Romámia?

Megosztás
FaceBook  Twitter


Mark Rutte holland miniszterelnök

A holland akadékoskodik Bulgária és Románia csatlakozása kapcsán. "A törvényhozók azzal érveltek, hogy Bulgáriában és Romániában a korrupció és a szervezett bûnözés elterjedtsége "kockázatot jelent Hollandia és az egész schengeni övezet biztonságára nézve". A Szófia és Bukarest által javasolt tényfeltáró küldetésre október első felében került sor, zárójelentését jelenleg vizsgálják a tagállamok. A megállapítások bizalmasak maradnak. (euronews.com)

 

 Kezdjük ott, hogy a korrupció ezen a tájon beivódott az emberek mindennapjaiba. Volt egy mondás Romániában " Dăm un pol si sa făcut" ez azt jelentette, hogy egy húszasért elintézhette a kisember ügyes bajos dolgait a hivatalokban, esetleg szemet hunytak a kisebb kihágások esetén. Jelenleg se sokkal jobb a helyzet, a különbség az, hogy a média most világgá kürtöli, még az állam vezetők kisebb nagyobb korrupciós ügyeit is. Aztán azt vagy elkenik esetleg elhúzzák a büntetés kihirdetését a végtelenségig az más lapra tartozik. A 2021-es felmérés szerint lássuk, hogy a Transparency International recens jelentése miként vélekedik a jelenségről: "bár a román állampolgárok 80 százaléka szerint a politikai-kormányzati korrupció egy nagyon komoly gond, 53 százalék mégis szemet hunyna felette." Ez a megállapítás azért sokakban kételyeket ébreszt a csatlakoztatások kapcsán az unióban.

 Egy kis statisztika 

Dániában, Finnországban és Svédországban 1 százalék alatt használt kenőpénzt valamilyen ügyben, addig Romániában – amely ebben is „első” – 20 százalék élt vele. Ezt követi Bulgária (19%), Magyarország és Litvánia (17%). A kenőpénz használó román nyilatkozók 11 százaléka ezt az állami iskolák kapcsán kellett használja, 9 százalék, hogy valamely személyi okmányt rendezzen, és 7 százalék a rendőrségi ügyben élt a törvénytelen lehetőséggel. - Olvashatjuk  a Transindex.ro honlapon. (2021)

A bizonytalanság lebegi be a rommán korrupció visszaszorítását

A hágai parlament csütörtökön 2022. október 21-én  elfogadott határozatában arra szólította fel a Mark Rutte vezette holland kormányt, hogy "ne tegyen visszafordíthatatlan lépéseket" a román és bolgár schengeni tagsággal kapcsolatban, amíg további vizsgálatok révén meg nem győződik arról, hogy a két országban megfelelő módon működik a határőrizet, illetve amíg "szigorú és korrekt elemzésnek" nem veti alá a jogállamiság működését, a korrupció és a szervezett bűnözés visszaszorítását.

A román reakció

Marcel Ciolacu szociáldemokrata (PSD) házelnök Romániát és a románokat sértő igazságtalanságként értékelte, hogy Hollandia ismét meg akarja akadályozni országa felvételét az Európán belüli szabad mozgást lehetővé tető térségbe. Írja a Magyar Távirati Iroda.

Holland törvényhozók nem javasolják a felvételt

Ám néhány napja a holland parlament elfogadta saját határozatát, amelyben sürgette Mark Rutte miniszterelnök kormányát, hogy vétózza meg a két kérelmet a további vizsgálatok lefolytatásáig. (euronews.com)

Ne feledjük, hogy a jövő mit hoz a politikai játszmákba kifürkészhetetlen, az is meg lehet, hogy mégis lesz csatlakozás, mivel Románia jelenleg a szép fiú az unióban, hisz a nyugati fegyvereket nyakra főre vásárolja és a katonai kiadásokat is folyamatosan emeli, a NATO elégedett lehet.

Tóth László

 

 

 

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog