Vessük tekintetünket Bukarestre

Megosztás
FaceBook  Twitter

 

A mi helyzetünk?

 Úgy tűnik, mintha ismerné a szerző a mi helyzetünket. Az ezelőtti alkalmatlan kormány kitermelt egy másik alkalmatlan koalíciós kormányt, amely váltotta. Így aztán újra megszülték azt az elitet, amely alkalmatlan a helyzet kezelésére. Kormányra kerülni az idióta párt is képes egy kis populista propagandával. Hanem használni a hatalmat – az már kemény feladat. De ez már nem is érdekli ha a „tűz mellé került”. A hatalomra felkapaszkodott elit is mindent a nép nevében tesz, hirdetve a demokráciát. Még a magyar kisebbségek elleni atrocitásokkal a cinkos egybe kacsintást is, és egy keveset suttogják is „piszkáljátok csak, ne érezzék biztonságban magukat”. Mintha a magyarok nem lennének az ország népei közt, nincs mit csodálkozni mikor másodrendű állampolgároknak tekintenek minket.

 A jelenlegi populista koalíciót az állam élén csupán az uniótól várt és kapott újraindítási pénzalapok elosztása tartja egybe. A valós kormányzás messze elmarad az elvárásoktól, a megígért reformokkal csupán az a baj el sem kezdődtek.

 

A kialakult gazdasági válságot képtelenek kezelni, az infláció az átlag emberek havi jövedelmét felemészti, esetleg még a költségeiket se fedezi, nem beszélve a nyugdíjasokról, akik esetleg tengődni fognak. Hisz ezek fölösleges élősködők nem termelnek hasznot, ezt nem mondják, de éreztetik velük.

Nem létezik egy átfogó stratégia az ország fejlesztésére, egyedüli a nyugati elvárásokat kielégítő a fegyverkezésbe pumpált pénz és a haderő fejlesztése fontos nekik, persze a amerikai elképzelések szerint.

Az ország infrastruktúrája romokban áll, a vasúti közlekedés katasztrófák a vonatok sebessége lassan az ökörszekérhez hasonlít, a késéseket nem percekben, hanem órákban mérik. Az utak állaga katasztrofális, az eddig elvégzett felújítások, a gyenge minőségi munka és anyagok következtében kezdnek tönkremenni, gyárak mondanak csődöt

Mindezek tudatában az államfő, fejéből kipattant, az is lehet egy kis nyugati sugallatra, hogy a konstancai hajó kikötőt sürgősen fejleszteni kell, hogy a szomszédos Ukrajna szállítási nehézségein segítsünk.

 

Úgy néz ki a német államfőnknek aki Amerikában van, New Yorkban adtak neki egy jó tanácsot, és gyorsan meg is üzente az itthoniaknak: Klaus Iohannis köztársasági elnök kedden üzente, hogy a jövő évi költségvetés prioritásai megegyeznek az eddigiekkel, azaz a fejlesztés, a beruházások, a fenntarthatóság, a nyugdíjak, a fizetések és a tisztességes megélhetés, és hangsúlyozta, hogy a jelenlegi bonyolult helyzetben »ne takarózzunk túl csak amennyire a takaró megengedi ».

Valószínű nem érdekli az emberek véleménye, hogy az a tisztességes életmód, amit ajánl nekik az viszi őket a nyomorba, legalábbis a felmérések szerint a lakosság egy harmada így látja – a román média szerint.

 Az RMDSZ tagja ennek a fura koalíciónak, ami recseg ropog, idő kérdése mikor esik szét.

Az idétlen konglomerátumban összeegyeztethetetlen ideológiát képviselő pártok álltak össze, hogy vezessék az országot, az érdekképviseletnek nevezett magyar pártot, csak azért vették be, hogy a többségi szavazat meglegyen és a nacionalista radikális párttal nem alkothattak koalíciót, mert az unió elitje le se köpött volna minket.

Ezért az RMDSZ is kapott egy kis koncot. Mi igaz ügyesen sáfárkodik, mert némi pénz jut Székelyföld fejlesztésére.

Mindazok mellett, hogy infrastruktúra fejlesztésre juttatnak pénzt a kisebbségnek, nem szabadna megfeledkezni, egy egységes stratégiai fejlesztési terv kidolgozására. Az nem lehet kifogás ha a román kormány nem gondol egy országot átfogó stratégia fejlesztés kidolgozására, ez lehetetlen. Csak azok a politikusaink mondják akik képtelenek nekikezdeni, és a szakemberek tanácsát meghallgatni, kényelmi okokból. Most mikor ott vannak a tűzhöz közel neki foghatnának. Az igazsághoz hozzátartozik, többek között az RMDSZ és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács is állított már össze ilyen jellegű terveket, de egységes stratégia erre vonatkozóan még nem készült.

 Még csupán annyit: reménykedünk, hogy az idei tél enyhébb lesz és Iohannis-unk által megígért „ tisztességes életmód” nem visz a nyomorba.

 

Tóth László

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog