Joguralmat vagy demokráciát?

Megosztás
FaceBook  Twitter

Szerző: Egedy Gergely

E napjainkban is égető kérdés megválaszolásához a kiváló angol konzervatív gondolkodó, Sir Roger Scruton gazdag életműve roppant fontos szempontokat kínál.

 

"Munkáinak ismeretében kijelenthető, hogy Scruton a demokráciában nem látott mást, mint olyan mechanizmust, amelynek a révén egy politikai közösség időről időre megválasztja a vezetőit. Ő tehát, akárcsak Joseph Schumpeter a Kapitalizmus, szocializmus és demokrácia című nevezetes könyvében (1942), pusztán választási eljárásnak tekintette a demokráciát."...

"A nemzetek szükségességéről című írásában, a nemzetek mellett érvelve, Scruton egyértelműen leszögezi, hogy a demokrácia és a nemzet a lehető legszorosabban összefügg. „A demokrácia a nemzeti hűségnek köszönheti létét” – olvashatjuk, hiszen akkor vállalunk áldozatokat számunkra ismeretlenekért, ha világosan tudjuk, kik vagyunk – ezért aztán a többes szám első személy a demokratikus politika előfeltétele. Ahol a nemzettudat gyenge, ott a demokrácia sem verhet gyökeret.

Scruton különbséget tesz a társadalmi tagság három formája, a törzsi, a vallási és a nemzeti között, s rámutat: közülük egyedül a nemzet képes a türelem gyakorlására, s ezért csak ez tudja a demokráciát fenntartani. A törzsi vagy vallási alapon szerveződött közösségek a legkevésbé sem kívánják elfogadni a különbségeket. A nemzetállam a politikai rend egyetlen olyan formája, amely a demokratikus kormányzás szilárd alapjának bizonyult. Az állampolgári státusz is a nemzeti joghatóság ajándéka. A nacionalizmust ugyanakkor meg kell különböztetni a nemzeti hűségtől – figyelmeztet Scruton –, az ugyanis vallási jellegű lojalitás, fegyverbe szólító ideológia”.

Teljes cikk itt olvasható orszagut.com

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog