A Baltikum miatt kitörhet a harmadik világháború?

Megosztás
FaceBook  Twitter


A Kalinyingrádi körzet elhelyezkedése és a területet Moszkvával összekötő vasútvonal (szabadeuropa.hu)

Egyértelmű a mostani helyzet az ukrán provokáció után most az amerikai kézi vezérlésű brüsszeli hatalmasságok tovább piszkálják az oroszokat. Ez kiderül a litván tudósításból is Litvánia – miután a külügyminiszter szerint az Európai Bizottsággal is konzultált – pénteken vasúti áruszállítási tilalmat rendelt el az említett folyosón. Vagyis Vilnius közölte, hogy ami az uniós szankciók hatálya alá esik, azt nem lehet átszállítani a vasúti korridoron.


Így többek között a szén, az acél, a vas és a fa sem juthat át az önellátásra képtelen Kalinyingrádba. A litvánok fokozatosan vezetnék be a tilalmat: mint bejelentették, júliustól a betonra és a szeszesitalra, augusztustól a szénre, decembertől az olajra vetnek ki hasonló korlátozásokat, elvégre a "korridor hivatalosan az EU területe" – szerintük. Ez sokkal bonyolultabb mint ahogyan a tudósításban az érvelés szól. Lényeg az, hogy a zárlat érzékenyen érínti az orosz vezetést.

Az orosz vezetés kemény lépéseket ígér a litván zárlatra.
Érdemes figyelembe venni, hogy Kalinyingrád – az egykori Königsberg – orosz exklávé Litvánia és Lengyelország között, és a Moszkvával szövetséges Fehéroroszországból odavezető Suwalki-folyosó segítségével az oroszok elméletben könnyedén elvághatják a baltiakat szövetségeseiktől.

Emellett Kalinyingrád komoly orosz katonai központ is, az orosz balti-tengeri flotta központja, mélyen benyúlva a rivális EU- és a NATO-szövetségek területére. Az egészhez hozzátartozik, hogy a NATO feltételezése szerint  Moszkva az elmúlt években már atomfegyvereket és közép-hatótávolságú Iskander rakétákat is telepített az exklávéba, amivel akár Varsót vagy Berlint is fenyegetheti. De az is lehet, hogy ez olyan feltételezés, mint az iraki vegyi fegyverek voltak, amiknek nyomát sem találták.

Tóth

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog