Miért is lettek ágyútöltelékek az ukránok és orosz katonák?

Megosztás
FaceBook  Twitter

Fölösleges ecsetelni a nyilvánvaló tényeket a háború kegyetlenségét, a menekültek kiszolgáltatottságát, ami Európa képébe vágta az igazságot, amit eddig is mindenki tudott de nem mert kimondani: Európa energia ellátása összeomlik oroszországi ellátás nélkül. Ezért lenne észszerűbb normális együttélést kialakítani a két térség között és nem felülni az Egyesült Államok propaganda lovára, ami csupán arra jó, hogy Amerikát vezető konszernek és multinacionális cégek óhajait kiszolgálja.

 

Az orosz fosszilis energia források nélkül az unió elveszíti versenyképességét. Hát ezt is akarja az amerikai vezetés. A második világháborúba is akkor avatkozott be mikor már az európai államok szétlőtték egymást. Megérkezett az orosszal összefogva mint a henger végigmentek Európán aztán elosztották egymásközt, „mind a kártyát”.

A mostani helyzetben, térség keresi nagy erőkkel az új energia forrásokat, alternatívákon kísérleteznek, de mind ez időigényes. Közbe a nagy testvér, hogy hasznot húzzon belőle felajánl a méregdrága segítséget. A gond az, hogy az energiahordozók nem tudnak repülni és a nagy vizet nehezen szelik át, így ez egyelőre nem megoldás, és ráfognak hamarosan jönni, hogy sem a kísérletezések, a keresgélések, nem hoznak hosszú távú megoldást.

A nagy kísérlet az amerikaiéknál van ez pedig az ukrán-orosz konfliktus.

Mára az unió gazdaságilag konkurense lett a saját magát világ kapitánynak kikiáltó Amerikai Egyesült Államoknak a oroszok talpraálltak ezt a nagy testvér nem tudja lenyelni. Ezért elindította a nagy kísérletét. Elkezdte piszkálni az oroszokat a NATO terjeszkedésével. És szokása szerint kirobbantott egy háborús konfliktust most ép Európában. Ismervén a térség energia függőségét az orosztól, kihasználja a nyugati világot vezető politikusok szolgalelkűségét, bízva bennük, hogy azt teszik, amit Amerika diktál, gazdaságilag padlóra szeretné küldeni, az uniót. Ha sikerül neki akkor még az orosz gazdaságot is gyengítik.

A kérdés, hogy a közelünkben az orosz-ameriakai konfliktus meddig terjed és tart.

A melegben ülő értelmes férfi és nő elemzők, politikusok a nap mint nap szaporodó megmondók, egyre inkább hasonlítanak azokhoz az úri emberekhez, akik a világháborúk idején egymást túllicitálva nagyon pontos megalapításokat pufogtattak szét.

Mindegyik véleményben valamilyen szemszögből lehetnek logikus tényezők, de ne feledjük a háborúnak külön lelkülete van és nem az a természetes, amit a kívülállók annak vélnek.

Még emlékezhetünk az első világháború szlogenjére „amíg lehullnak a falevelek a háborúnak vége lesz”, hát nem lett vége.

Ebben a háborúban ki lesz a bűnbak, akit aztán lehet szidni? Nehéz megjósolni. A veszteségekről és az eredményekről mind a két fél hazudik.

Most mikor az orosz meglebegtette az államok közti elszámolásban az arany alapra történő visszatérést - és ehhez mások is csatlakoznak - a dollár világpiaci jelentősége került veszélybe.

A gazdasági elemzők már emlegetni, hogy az orosz-ukrán háború mára kezd szükségtelenné válni. Miért is piszkálták az ukránokat, hogy a minszki egyezséget szegjék meg? Miért kellet tömni pénzel és fegyverrel Ukrajnát?

 

A NATO közelségével Putyint és a feltápászkodott Oroszországot lenézték, majdnem gúnyolódtak velük.

 

Néhány hetes háború után úgy néz ki a globális körök magukat a következmények felmérésével.. Az oroszok veszélyben érezték magukat ezért erőszakhoz folyamodtak. Az elmúlt hetek és az orosz hadmozgások, nem azt sugallják, hogy Putyin el akarja foglalni Ukrajnát, hanem csak stratégiailag bebiztosítsa magát és a vidék nyersanyagára rátegye a kezét.

Ezért inkább azoknak van igazuk, akik hosszú elhúzódó konfliktust jósolnak, és eltart mindaddig, míg nem rendeződik a dollár világpiaci- és a felmerült arany alapú elszámolás -helyzete.

Tóth László

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog