100 éve írták 2

Megosztás
FaceBook  Twitter

Brassói Lapok, 1922.március 11.

Száz éve is szavaztunk, akkor nem  baloldali provokáció volt, hanem csendőri.  A választások körüli bonyodalmak. A választási elnök taktikázik. A választásoknál állítólag visszaélések történtek. A néphangulatra jellemző , hogy a ma megkezdett szenátor választástól a magyarság teljesen távol tartja magát. Kézdivásárhelyen  senki sem szavazott.

 

(A Br. L. tudósítójának telefonjelen tése.) A képviselőválasztások lezajlása után huszonnégy órával a kézdi-orbai kerületeiben még mindig ismeretlen a választás eredménye. A választási törvény szerint az eredményt ma reggel kellett volna kihirdetni, azonban Dinur gör. kel. lelkész választási elnök az eredmény kihirdetését különbözői okokból húzza-halasztja. így pl. egyik ok az, hogy neki a választási bizalmi férfiak néni voltak bejelentve, a másik pedig az, hogy a választásoknál állítólag visszaélések történtek és ezeket a visszaéléseket kell megvizsgálni. Egyébként a ! kézdi-orbai kerület magyar választól között nagy az elkeseredés és a népben a választótörvény és jog tisztelete teljesen megingott.
   Nagy felháborodással tárgyalják a gelenczei eseményeket is. Többek között a választás első napján délután ’ 6 órakor kürtszóval összehívlak a lakósságot és kihirdették, hogy mindenki menjen haza és reggel hét óráig senki se mozduljon ki lakásából. 
   Jellemző az az eset is, amely az ur ' nák lezárása körül tartánt. Első nap ugyanis a szavazások berekesztése után Nyári Lajos bizalmi ember felhívta az elnök figyelmét arra, hogy pecsételjék le a szavazó urnákat. Ezt hallotta a zelben álló csendőrőrmester, aki se szó se beszéd, nekirontott Nyári lajosnak éa puskatussal mellbe vágta.
   
A néphangulatra jellemző , hogy a ma megkezdett szenátor választástól a magyarság teljesen távol tartja magát. Kézdivásárhelyen  senki sem szavazott.
 

 

Székely Nép, 1922. március 26.

A sepsiszentgyörgyi Dalárda bemutatkozó hangversenyei.

Örömmel adjuk a közönség tudomására, hogy nagyszabású hangversenyeket rendez a két testvér város: Sepsiszentgyörgy és Kézdivásárhely két egyesülete. A sepsiszentgyörgyi Dalárda és a kézdivásárhelyi filharmonikus zenekar busvét után kölcsönösen vendégül látja egymást s minden dicséretet megérdemlő munkálkodásaiknak legszebb eredményeit fogják két hangverseny keretében a két város közönségének bemutatni. Városunk újjáalakult Dalárdája nagy szorgalommal készül a hangversenyekre s ez lesz az újjáalakult Dalárdánk bemutatkozása is.
Örvendetes dolog az is, hogy a két város közönségét még szorosabban fűzi egymáshoz ez a kölcsönös együttműködés, amire különösen napjainkban igen nagy szükség van.
Az első hangverseny csonkahét szombatján, április 22-én lesz Sepsiszeutgyörgyön, mig a második május 6-án Kézdivásárhe- lyen.
Felkérjük városunk közönségét előre is, hogy kézdivásárhelyi vendégeinket az illő vendégszeretettel fogadja. A hangversenyek műsorát később fogjuk közölni.

 

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog