Hazaárulók (ukrán tragikomédia)

Megosztás
FaceBook  Twitter


Volodimir Zelenszkij és Anthony Blinken találkozója Kijevben, 2021. május 6-án
Fotó:EUROPRESS/UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE/AFP

Újabb abszurd fejezettel gazdagodott az évek óta íródó ukrán tragikomédia. Mikor állítólag az országot katonai támadás fenyegeti, az elit egymás kinyírásával van elfoglalva. Lehet, hogy ők azért tudják, hogy az egész csak retorika? Az információs háború része? Kamu? Vagy csak ennyire felelőtlenek?

 


Szerző: 
Stier Gábor

"Megáll az ész! Egy országról már hónapok óta azt harsogja a nyugati sajtó, hogy megtámadja az „orosz medve”, erre az államfő azzal van elfoglalva, hogy félreállítsa a vetélytársait, és ellehetetlenítse az ellenzéki hangokat, és a kezébe vegyen mindent. Valljuk be, sok mindent kinéztünk Volodimir Zelenszkijből, de ezt azért nem. Az ukrán elnök gyorsan belejött abba, hogyan kell eljátszani az egeket verő népszerűséget, semmibe venni az ígéreteit, összeveszni mindenkivel, a hatalom megtartása érdekében pedig lehazaárulózni potenciális ellenfeleit. Közben elődeihez hasonlóan tarhálni a Nyugatnál, és mindezt megpróbálni elleplezni a csúcsra járatott háborús retorikával.

„S hogy valamiben különbözzön is elődjétől, ő állítólag nem iszik, hanem szív. Tény, hogy néha ugyancsak furcsán beszél”

Szóval Zelenszkijhez egy héten belül elmegy CIA főnöke és az amerikai külügyminiszter is, ám ő közben éppen azon munkálkodik, hogy börtönbe zárassa az elődjét.

De még mielőtt erre rátérnénk, álljunk meg egy pillanatra ennél a bizonyos háborús veszélynél. Mert ha az tényleg fennáll, akkor az ukrán elnöknek a nap 24 órájában ezzel kellene foglalkoznia, nem pedig az ellenzékkel. Ám mivel láthatóan nem ezt teszi, élünk a gyanúperrel, hogy Zelenszkij nagyon is tisztában van a veszély nagyságával. Pontosabban azzal, hogy nem kell tartani a háborútól, hacsak ő nem dönt úgy, hogy a csíkoktól felbátorodott papírtigrisként nekiesik a Donbassznak. Ahogy ő mondaná, hogy visszaszerezze azt a terroristáktól.

„No, de ehhez lesz néhány szava Antony Blinkennek is, aki azért repült oly hirtelen Kijevbe egy héttel a CIA elnöke után, hogy egyeztesse az orosz veszéllyel szembeni fellépést az ukrán vezetéssel”

Két lehetőség van. Blinken most vagy arra bátorítja Zelenszkijt, hogy ugrassza ki a bokorból az „orosz medvét”, vagy pedig visszafogja, és óvja a meggondolatlan lépésektől. Ez utóbbi a jelen helyzetben logikusabb lenne, hiszen Amerikának most minden erejével Kínára kell összpontosítania. Közben azért meg kell nyugtatni Kijevet, hogy a genfi tárgyalásokon nem árulták el, és szó sincs arról, hogy ne lehetne tagja a NATO-nak. Hogy mikor, persze az más kérdés.

Ha Washington ebben a szcenárióban, Oroszországgal a tárgyalások folytatásában gondolkodik, akkor becsület szóra meg kell ígértetni Zelenszkijjel, hogy Kijev nem éli bele magát túlságosan a háborús retorikába, nem csinál hülyeséget, és nem húzza át ezt az elképzelést. Ha Washington igazán meg akarna egyezni Moszkvával, akkor a minszki megállapodások teljesítésére is rá kellene vennie vazallusát. Ebben azért már nem vagyok biztos. Abban pedig végképp nem, hogy a demokráciát és az oly sokat említett értékeket védve Binken megfeddi az ukrán elnököt azért, amit egy ideje otthon már művel."

A teljes cikket itt olvashatja: moszkvater.com

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog