Riválisok, de partnerek (A francia elnök Budapesten)

Megosztás
FaceBook  Twitter

"Olyan pedig még soha nem fordult elő, hogy a Párizsból hozzánk látogató államfő azonos politikai oldalon állt volna az őt fogadó miniszterelnökkel. Ez most sem változott: ­Emmanuel Macron és pártja a liberálisokat erősíti Európában, míg Orbán Viktor és a Fidesz a bevándorlásellenes jobboldal szószólói.

Ezzel együtt a londoni konzervatív hetilap, a The Spectator egyenesen Európa új hatalmi párosaként írt kettejükről.

Mégpedig azt az európai átrendeződést értelmezve, amely jelenleg is zajlik a briteknek az unióból, Angela Merkelnek pedig a politikai színpadról való távozása nyomán. (...)

Ez az Emmanuel nem a szerelem dalával indult a karmelita kolostorba – ellentétben a magyarul Gergely Róberttől ismert slágerrel. Hanem jól felfogott politikai érdekből, hogy találkozzon a visegrádi négyek vezetőivel, így a „kedves Viktorral”, ahogy a kormányfőt szólította. Mint kiderült, politikai ellenfeleknek, de egyszersmind európai partnereknek tekintik egymást. Aki élőben követte sajtónyilatkozatukat, annak számára a szóbeli gesztusokon túl a mimikából és a testbeszédből is nyilvánvalóvá vált, hogy véleménykülönbségeik dacára – olyan kérdésekben, mint a migráció vagy a jogállamiság értelmezése – a közös nevezőt is keresték. Ami összeköt, nem pedig elválaszt. A visegrádiak és Franciaország is erős Európában érdekeltek, a franciák pedig ugyanúgy nem akarnak felolvadni egy Európai Egyesült Államokban, amelyet föderális állam néven tűz ki célként az új német kormány. Ugyancsak a németekkel való szembehelyezkedést jelent közös kiállásunk az atomenergia mellett. Márciusban éppen Macron és Orbán kezdeményezte, hogy Brüsszel hagyjon fel a nukleáris energia hátráltatásával. A migráció – amely a magyar álláspont szerint a jogállamisági vitának is az eredője – továbbra is választóvonal. A bevándorlótársadalmat építő Franciaországba évente 4-500 ezer fő érkezik, de Macron szavaiból kitűnik, ebben is lehet elmozdulás. A lengyel–belarusz válság után Párizsban is látják az EU külső határőrizetének fontosságát."  Írja a Mgyar Nemzet

Makron a V4-ek találkozóján

A visegrádi országok (V4: Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia), valamint Franciaország vezetőinek egyeztetését követő sajtótájékoztatón a kormányfő kiemelte: Emmanuel Macron a francia EU-elnökség megkezdése előtt áttekintést adott a terveikről és a célkitűzéseikről. Tudjuk meg az MTI tudósításából

A Várkert Bazárban tartott eseményen Orbán Viktor hangsúlyozta: alaposan és kimerítően beszéltek a migrációról, alaposan, kimerítően és szenvedélyesen a jogállam kérdéséről, továbbá téma volt a Nyugat-Balkán, az energia, és külön beszéltek a nukleáris energiáról. Emellett szó volt az ETS energiaelszámolási rendszer jövőjéről is.

    Nagyon ritka lehetőség, hogy ilyen fontos kérdésekről nyíltan tudnak beszélni - tette hozzá.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy Magyarország politikai okokból nem kapja meg azt az összeget, amely járna az uniós helyreállítási alapból.

Teljesen elfogadhatatlan, hogy az Európai Bizottság azt kéri, módosítsák a családjogi és az oktatási törvényt. "Mi köze van ennek az európai gazdaság újraindításához, mi köze van ennek a pénzek ésszerű felhasználásához?" - vetette fel.


    A folytatásban elmondta: "egy politikai zsarolásnak vagyunk az áldozatai", de a magyar gazdaság elég erős ahhoz, hogy hosszú ideig is jól bírja e pénzek nélkül is. Minden programot, amelyet ebből a pénzből akartak indítani, saját költségvetési forrásból elindítottak, a magyar gazdaság és a magyar emberek semmilyen hátrányt nem szenvednek a brüsszeli zsarolás miatt - mondta.
    

Orbán Viktor közölte: Magyarország volt az egyetlen, amely azt mondta, hogy ha kell, akkor fizikai erővel is meg kell védeni a határt, és ezzel nem csak Magyarországot védik, hanem egész Európát.


    Közölte: "egyetlen jó szót sem kaptunk, sőt a legdurvább támadásokat kellett elszenvednünk". Miközben védtük Európa határait, "hátba lőttek bennünket rendszeresen Brüsszelből és néhány európai fővárosból" - fogalmazott.
    Kiemelte: de Magyarország sosem panaszkodott, siránkozott, sértődött meg, hanem tette a dolgát, tudván, hogy nem csak magát védi, hanem Európát is.
    Úgy vélte, most, hogy a helyzet megváltozott, ideje valami elszámolást készíteni. Az nem fog menni, hogy a jövőben számos országnak komoly költségeket kell mozgósítania, hogy megvédje magát, a schengeni határt és Európát. Ideje, hogy az Európai Unió mutasson valami szolidaritást - jelentette ki.
    

Azt mondta: "eddig csak mi mutattunk szolidaritást az Európai Unió többi tagállamával és Brüsszellel, ők még velünk nem". Ideje lenne, hogy tisztességesen elszámoljanak, és az európai védekezés költségeinek arról a részéről, amely egy-egy országra esik, tisztességesen elszámoljanak, és legalább a felét megkapják annak a költségnek, amibe Európa védelme eddig a magyar állampolgároknak került - mondta Orbán Viktor.

 

Szek-helyek

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog