A közelgő francia uniós elnöklés a birodalom tovább építését hozza?

Megosztás
FaceBook  Twitter

A tagállamok szuverenitásának megtartása mellett az európai szuverenitást is erősíteni kell, hogy az EU önállóan is képes legyen fellépni a világban és közben meg kell reformálni a menekültügyi kihívások miatt a schengeni övezetre vonatkozó szabályokat – többek között ezt a két nagy tervet vázolta fel ma Emmanuel Macron francia elnök a 2022 első félévi francia uniós soros elnöki időszakra készülve. Mindkét téma komoly vitákat hozhat többek között a magyar kormánnyal, amely a tudósításhoz képest más álláspontot képvisel. Ezek egyeztetésére is lesz lehetőség a jövő hétfői budapesti V4-csúcson, amelyen Macron is ellátogat.

Erős határvédelem, "Schengen politikai irányítása"

Az Európai Unió januárban kezdődő francia soros elnöksége az "európai stratégiai szuverenitás" meghatározását és egy, a határait ellenőrizni képes Európa létrehozását javasolja – hangsúlyozta Macron a francia soros elnökség prioritásairól tartott sajtótájékoztatóján.

"Ha egy mondatban kellene összefoglalnom a január 1-től június 30-ig tartó elnökség célját, azt mondanám, hogy a határainkon belül együttműködő Európáról át kell térünk egy, a világban erős, teljesen szuverén, a választásaiban szabad és a sorsát kézbentartó Európára" - mondta a köztársasági elnök, a prioritások közül elsőként a schengeni övezet reformját említve.

Emlékeztetett a lengyel-fehérorosz határon kialakult migrációs helyzetre, és a La Manche-csatornán múlt héten bekövetkezett hajótörésre, amelyben 27 illegális migráns vesztette életét.

"A menedékjoggal történő visszaélés elkerülése érdekében olyan Európára van szükség, amely képes megvédeni a határait" - hangsúlyozta Emmanuel Macron. Ehhez Franciaország "Schengen politikai irányításának" létrehozását javasolja az illetékes tagállami miniszterek rendszeres egyeztetésével, valamint olyan "szolidaritási támogatási mechanizmus" életbe léptetését, amely a Frontex bevonásával vészhelyzetben automatikusan segítséget nyújt egy tagállamnak a határai védelméhez.

A francia elnök annak a reményének adott hangot, hogy az uniós elnökség idején előrelépést lehet majd elérni az Európai Bizottság által 2020 szeptemberében bemutatott Európai Bevándorlási és Menekültügyi Paktumról folyó vitában. A "migránsok kezelésében jobb szervezettséget" szeretne Emmanuel Macron, valamint együttműködést a származási és a tranzitországokkal az emberkereskedelem elleni küzdelemben, a külső határok védelmében és a szabályok harmonizációjában.

Európai szuverenitás a tagállami szuverenitás mellé

A francia elnök a nemzeti szuverenitások megtartásához ismételten az európai szuverenitás megerősítésének fontosságát hangsúlyozta. "Az Európát jelenleg sújtó válságokkal szemben sokan kizárólag a nemzetre akarnak támaszkodni. A nemzetek az erőnket és a büszkeségünket adják, de kiegészítésként az európai egység elengedhetetlen" - vélte Emmanuel Macron, aki 2017-es megválasztása óta magát az Európa-barát politikusok egyik vezetőjeként kívánja meghatározni nacionalista és populista politikai ellenfeleivel szemben.

Általánosságban Emmanuel Macron azt szeretné, ha a következő fél év "nagy humanista pillanat", a "mozgósítás ideje" lenne. Jelezte azt is, hogy "ezek a kérdések nem állíthatják szembe Keletet és Nyugatot", még akkor sem, ha az értékeket illetően Magyarországgal és Lengyelországgal feszültségek mutatkoznak. "Ez egy egzisztenciális politikai küzdelem az értékrendünkért és az unióért" - fogalmazott a francia elnök.

A francia elnök a revizionizmusokkal szemben szeretne elindítani "egy közös nagy munkát Európa történelméről". "Olyan politikai pillanatot élünk Európában, amikor a történelmi revizionizmus egyre több országban megjelenik, és olyan vezetők használják ki, akik megkérdőjelezik az értékeinket, a történelmünket" - vélte a francia elnök. "Szeretném, ha júniusban Franciaországban elkezdenénk ezt a független munkát Európánk történelmének megalkotására. Az európai történelem nem egyszerűen a 27 nemzeti történelem összeadása. Saját összefüggései, egysége van, amely még nem látszik teljesen" - hangsúlyozta.

A 3%-os deficitcél felülvizsgálata

Franciaország hathónapos "európai polgári szolgálat" bevezetését is javasolni fogja a 25 éven aluliak számára egyetemi csereutak, gyakorlatok és egyesületi tevékenységek formájában, és Párizs az uniós költségvetési szabályok felülvizsgálatára is tesz majd javaslatot, mert a 3 százalékos deficitszabályt a francia elnök szerint már meghaladta az élet.

A járványhelyzet miatt "zárójelbe tettük a költségvetési szabályok betartását" - emlékeztetett. "Vissza kell térnünk olyan szabályokhoz, amelyek lehetővé teszik a gazdaságaink konvergenciáját, de nem tehetünk úgy, mintha mi sem történt volna. Nem térhetünk vissza az 1990-es években létrehozott költségvetési kerethez" - hívta fel a figyelmet.

Afrikai és balkáni tervek

Azt is bejelentette, hogy az Afrikai Unió és az EU február 17-18-án csúcstalálkozót rendez Brüsszelben a két kontinens közötti "kissé megfáradt viszony új alapokra helyezéséhez".  

Emmanuel Macron azt is szeretné, ha az Európai Unió "ismét elköteleződne és befektetne" a Nyugat-Balkánon "az újabb feszültségekkel" és "a regionális hatalmak beavatkozásaival" szemben, amelyek - Oroszország és Törökország - szerinte destabilizálni próbálják Európát. 

"Úgy vélem, hogy ez a politikai és gazdasági feladat a nyugat-balkániak irányába igazi szuverenitási program Európáért, mert nem fogjuk tudni a következő ötven évre a béke Európáját felépíteni, ha a nyugat-balkániakat a jelenlegi helyzetükben hagyjuk" - fogalmazott. Macron ezért ezen országok (Albánia, Bosznia, Szerbia, Montenegró, Észak-Macedónia és Koszovó) "európai perspektívájának tisztázására" kérte az európai tagállamokat. A térség problémáiról júniusban tervez európai szintű konferenciát Párizs.

MTI

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog