Ha nem tetszik nálunk, el is mehetsz.

Megosztás
FaceBook  Twitter


Szerző: Boris Kálnoky

"Újabban viszont ez a mondat egyre többször hangzik el, amikor németek és más nyugat-európaiak a „kelet-európaiakról” beszélnek. A holland miniszterelnök, Mark Rutte kezdte a sort„Hosszú távon az kell legyen a cél, hogy térdre kényszerítsük Magyarországot ebben a kérdésben. Fel kell ismerniük, hogy vagy tagjai az Európai Uniónak, és ezáltal értékközösséget vállalnak velünk, vagy ki kell lépniük az unióból”, mondta június 24-én Brüsszelben, Magyarország új gyermekvédelmi törvényére reagálva.

 

Manfred Weber CSU-politikus és EP-frakcióvezető a maga részéről nemrég Lengyelország kilépését hozta szóba, amikor a lengyel igazságügyi reformot Brüsszel elfogadhatatlannak minősítette.

A médiában és a nyugat-európai politikában évek óta felfokozott hangulat uralkodik a „kelet-európaiakról” szóló diskurzusban. Ez mára odáig ment, hogy a médiában a Magyarországról vagy Lengyelországról szóló szinte minden cikk alatt felbukkannak az olvasói kommentekben olyan mondatok, mint „Kifelé Magyarországgal az EU-ból”. Azaz: „Ha nem tetszik itt nekik, elmehetnek.” Csakhogy hova? Ez a mi Európánk, és a mi Europai Uniónk is.  

Baloldali és liberális nyugat-európaiak manapság olyan hangnemben beszélnek a kelet-európaiakról, mint amilyet különben a radikális idegenellenesektől szoktunk meg, ha törökökről, muszlimokról vagy zsidókról beszélnek.

Ez nem lehet jó az EU-nak.

Nemrég egy (liberális-konzervatív) európai csúcspolitikussal vitáztam egy talk-show-ban.    Felmondta a klaszikus EU-mantrát: El kell venni Magyarországtól a pénzt, szigorúbbnak kell lenni, meg kell védeni az európai alapértékeket.

A show utáni privát beszélgetésünkben viszont valami egészen mást mondott: Nem jó, hogy a Nyugat megpróbálja a kulturálisan mégis más Keletre az értékeit ráerőltetni. És az EU-vitában, úgy vélte, „veszélyes” az aktuális tendencia, hogy az olyan tagállamokat, mint Magyarország durván meg akarják regulázni, mert ez pont olyan dinamikákat válthat ki, ami annak idején a Brexithez is elvezetett. Arra a kérdésemre már, hogy az adásban miért pont azt támasztotta alá, amit most a magánbeszélgetésben veszélyesnek tart, már nem válaszolt.

Ettől függetlenül igaza volt. Nyugat-Európa politikusai cinikus és tűzveszélyes játékot játszanak, amelynek az EU-t nemhogy nem erősíti, de még tovább növelheti az Unió töredezettségét."

A teljes cikk itt olvasható corvinak.hu

aA címet a Szék-helyek adta, az eredeti cím: Nyugat-Európa veszélyes játékáról

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog