A kezdeményezők leadták a nemzeti régiók polgári kezdeményezés papíron gyűjtött aláírásait

Megosztás
FaceBook  Twitter

A kezdeményezők csütörtökön leadták az illetékes állami hatóságoknak a nemzeti régiókról szóló európai polgári kezdeményezés papíron gyűjtött aláírásait. Az interneten gyűjtött aláírások adatbázisainak az átadására pénteken kerül sor - tájékoztatta az MTI-t Izsák Balázs, a kezdeményező bizottság elnöke.

 

Izsák Balázs elmondta: Romániában 149 845 ezer, Magyarországon mintegy 90 ezer, Litvániában közel négyezer aláírás íveit juttatták el az országok illetékes ellenőrző hatóságainak.

Az interneten 1 167 571 aláírás gyűlt össze.

Megjegyezte: Romániában a belügyminisztérium lakosságnyilvántartó és adatbázis-kezelő igazgatósága foglalkozik az ellenőrzéssel. Az igazgatóság munkatársai készségesen fogadták a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) önkéntesei által Bukarestbe szállított több mint egy köbméter iratot tartalmazó 49 dobozt, ők maguk is segítettek abban, hogy a dobozok bejussanak a parkolóból a hivatalba.

Az országos hatóságoknak három hónap áll rendelkezésükre az aláírások ellenőrzésére, a hiteles aláírások számának a megállapítására.

Izsák Balázs elmondta: éppen Litvániában nagyon jó, hogy ennyi papíralapú aláírás is összegyűlt, hiszen az online aláírásgyűjtés során csak két százalékkal sikerült meghaladni az előírt küszöböt. A papíron gyűjtött aláírásokkal együtt immár közel ötvenszázalékos a küszöb túllépése.


A nemzeti régiókért elindított európai polgári kezdeményezés lényege, hogy az Európai Unió tagállamai a gazdasági lemaradás megszüntetését szolgáló kohéziós források elosztásánál legyenek tekintettel a régiók nemzeti, kulturális jellegzetességeire is.

A május hetedikén zárult aláírásgyűjtés során a kezdeményezőknek sikerült teljesíteniük az EU által támasztott feltételeket. Több mint 1,4 millió aláírást gyűjtöttek össze a megkövetelt egymillió helyett, és az előírt hét ország helyett tíz országban (Magyarországon, Romániában, Szlovákiában, Horvátországban, Írországban, Spanyolországban, Lettországban, Szlovéniában, Svédországban és Litvániában) sikerült átlépni az aláírások számával a megszabott küszöböt.

MTI

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog