A pápalátogatás műfajáról: Minden politika?

Megosztás
FaceBook  Twitter
 
Közeleg az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus budapesti színhellyel. Mikor felröppent a hír, megindult a találgatás vajon a pápa óhajt találkozni Áder János államfővel, vagy Orbán Viktor kormányfővel. Aránylag későre tisztázta a Vatikán a helyzetet, hogy igen. Nem csoda, hogy most felteszik a kérdést: valóban éppen aktuális kormányokhoz vagy politikai helyzetekhez alakítja az egyházfő körleveleit vagy a pápa nemzetközi utazásait? Vajon mennyire enged Szent Péter utóda a politikai nyomásnak? Legyen itt egy momentum a csíksomlyói 2019-es látogatása esetén, már korábban napokkal a látogatás előtt kiderült, a pápai miseruha hátán a pápalátogatás logójának magyar feliratát el kell takarni... (minden momentumot tárgyat egyeztettek a Vatikánnal.) Azt, hogy mennyire politizálják át helyben tapasztalatairól  Péterfi Attila (a Gyulafehérvári Caritas gazdasági ágazatának vezetőj) röviden így fogalmazott: „A napokban sokszor úgy éreztem, hogy erőnk feletti harcra vagyunk ítélve. Fájdalom, kereszt, megpróbáltatás, eső, sár, egymásra uszítás, megaláztatás… (székelyhon.ro) A corvinak.hu oldalán megjelent   alábbi írás igyekszik tisztázni a pápalátogatások mibenlétét.

 Szerző: Nagypál Szabolcs
a Jogi Iskola vezetője

Évszázadokon át ugyanis a római püspök igen komoly, megkerülhetetlen politikai hatalom volt. A miniállamra visszaszorításra viszont évtizedeken át azzal reagált a pápaság, hogy Szent Péter utóda a „Vatikán foglya” maradt. A világegyház nemzeti tagegyházaival érintkezés fő formái ma is a pápai küldöttek (nunciusok), a személyes meghallgatások (audienciák), valamint a körlevelek (enciklikák).

Az, hogy a péteri szolgálatnak mára már elválaszthatatlan részévé vált más országoknak a személyes meglátogatása, földrészekre való tekintet nélkül, a közlekedési lehetőségeknek a világméretűvé válása mellett főként egyetlen egy személynek tudható be, ez az ember pedig a XX. század egyik kiemelkedő alakja: Szent II. János Pál pápa.
Az ő személyes kisugárzása, karizmája, mely világpolitikai léptékkel mérve is igen ritka, tette lehetővé, hogy a pápalátogatások műfaja meghonosodjék az egyházi életben.

A pápalátogatás műfajának lényege, hogy a világ legismertebb vallási vezetője ellátogat egy országba, hogy a találkozásra készülés, illetőleg magának az együttlétnek az élménye összefogja a lelkiségi igyekezeteket az adott országban, valamint hogy a közösségi alkalom és annak az élő emléke lelkiségi megújulást, ébredést indítson el. A római katolikus hívek újraélik ilyenkor az Egyháznak az egyetemességét, a katolicitását térben és időben. Más keresztények (az ortodoxok és a protestánsok) Jézus Krisztus egyetlen (láthatatlan) Egyházának a sokszínűségét szívhatják ilyenkor magukba, és a római katolikusokkal együtt újabb ösztönzéseket kaphatnak az Egyház látható, ökumenikus egységének a megélésére.

Vallásközi vonatkozásban is áttörésekhez szokott vezetni a római katolikus egyházfő látogatása egy országban vagy vidéken. II. János Pál pápa különös mestere volt az erőteljes vallási gesztusoknak, a lelkekig hatoló spirituális egymásra találásoknak. Teológusok, papok, vallásos értelmiségiek sokszor évekig nem győzik szüretelni az ilyen találkozások, őszinte megszólalások által termőre fordított fák gyümölcseit. A pápák vezetői szerepfölfogásába, „munkaköri leírásába” azóta beletartozik az ökumenikus és a vallásközi párbeszéd ápolása kölcsönös személyes látogatások, pápalátogatások által is."

A teljes cikk itt olvasható: corvinak.hu

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog