Ljubljana a középpontban

Megosztás
FaceBook  TwitterSzerző: észáros Andor
orszagut.com

2021 második felében Szlovénia tölti be az EU Tanácsának elnökségét. A 2001-es Bush–Putyin találkozót, a 2008-as első EU-elnökséget megelőzően az 1821-es ljubljanai kongresszus volt talán az egyetlen esemény, amikor a kis közép-európai ország a nemzetközi diplomácia középpontjába került.

 

A 200 évvel ezelőtti ljubljanai kongresszus a Napóleon-ellenes Koalíció 1815-ös bécsi kongresszusát és a Metternich által kezdeményezett Szent Szövetség – Ausztria, Poroszország, Franciaország és Oroszország forradalomellenes szövetsége – létrehozását követte. A Szövetség 1820-ban a sziléziai Opavában (Troppauban) egy második kongresszust is tartott, de Ljubljana, az akkori Laibach számára az 1821-es kongresszus volt a XIX. század legnagyobb eseménye. A várost teljesen felújították, a kongresszusnak helyet adó épület pedig, a képviselők javaslatára, Krajna saját tartományi múzeuma lett, a mai Szlovén Nemzeti Múzeum elődjeként.

Az akkor körülbelül húszezer fős Ljubljana a nagy eseményen többek között I. Sándor orosz cárt (Nagy Katalin unokáját), I. Ferenc osztrák császárt és IV. Ferdinánd nápolyi királyt, (Mária Terézia unokáját) látta vendégül, valamint Franciaország, Nagy-Britannia, Oroszország, Poroszország és az itáliai államok több száz miniszterét, képviselőjét. A kongresszus vezéralakja Metternich herceg, osztrák kancellár volt.

Oroszország, Ausztria és Poroszország az 1821. május 12-i kongresszuson nyilatkozatot írt alá, amelyben megerősítette a rend és a törvényesség fenntartásának elvét. A kongresszus fő eseményeire a Ljubljanica menti Zois-palotában került sor. A kongresszussal Ljubljana felkerült az európai diplomáciai és politikai térképre. A város ma a kongresszus sok emlékét őrzi, a Kongresni trg (Kogresszus tér), a Cesta dve cesarjev (Két császár útja) és a Pri ruskem carju (Az orosz cárhoz) címzett étterem.

 

Forrás: orszagut.com

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog