Európai Unió: "Kilóg a lóláb, vannak egyenlők és egyenlőbbek"

A vakcina azonban - mint kiderült - hiánytermék, Az európai média egy része szerint az unió lemaradt a beszerzés és ez oltás terén. Elképzelhető, hogy a németek által követelt 30 millió vakcina az unió többi államainak az adagjából hiányozni fog.

 

Németország egy szeptemberi megállapodásra hivatkozva 30 millió adag Pfizer/BioNTech-féle oltóanyagot vár még, az Európai Bizottság szerint viszont ez az adag az Európai Unió vakcina-rendelésének a része. Berlin azt állítja, hogy a gyártókkal bilaterális szerződést kötöttek tavaly az újabb adagokról, a Bizottság ezt nehezményezi, hiszen közös uniós vakcina-beszerzések zajlottak.

"A BioNTech/Pfizer vállalatokkal 200 millió adag oltóanyag vételéről egyeztünk meg, és további 100 millió adag hozzáadott, utólagos rendeléséről. Ezzel az opciós lehetőséggel végül éltünk, és jelenleg zajlanak az egyeztetések ezen adagok beszerzéséről a különböző tagállamok számára. A szóban forgó 30 millió adag vakcina tudomásunk szerint ennek a része" - közölte Stefan De Keersmaecker, az Európai Bizottság szóvivője.

A németek azonban saját állításuk szerint még szeptemberben - vagyis két hónappal az EU és a Pfizer cég közötti megállapodás előtt - külön rendelést adtak le a gyártónál. Most, hogy ez kiderült, Brüsszel rosszallóan emlékeztet: ősszel a tagállamok megegyeztek, hogy külön egyezségek helyett közösen szerzik be a vakcinát.

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog