Kézdivásárhely: Gondolatok a választási kampány vége felé.

Olvasom a közösségi oldalakon megjelent politikusi bejegyzéseket mindegyik igyekszik meggyőzni az embereket, hogy a pecsétet a hét végén az ő nevéhez nyomják. Vannak tényleg diszkrét,  szimpatikus, kevésbé hivalkodó kampányszövegek és mások.

 

Az egyik bejegyzésen megakadt a szemem “ÜZENETEM AZ ÉRTELMISÉGHEZ:”. Azon gondolkodtam: nekem üzen-e a jelölt úr? Röviden arról szól, hogy a politikának nincs keresnivalója semmilyen intézményben. Vajon az értelmiségiek sorába tartozom? Megnéztem az értelmező szótárban az “értelmiség” jelentését, ezt írja a társadalomnak az a rétege, amelynek tagjai szellemi munkával tartják fenn magukat. A Wikipedia így fogalmaz: Az értelmiségi általános értelemben szellemi pályán dolgozó embert jelent. Eldöntve a dillemámat csupán az intézmény értelmét kellett tisztáznom, ugyancsak az internethez folyamodtam és megnéztem az értelmezését, rájöttem én intézmény keretein belül tengetem napjaimat éspedig a “házasság intézményében”. (Ezzel nagyon sokan vagyunk így). Ekkor gyorsan döntöttem Isten ments, hogy az intézményünkön belül megpróbáljam a feleségem politikai nézeteit befolyásolni, tehát a “politikának nincs keresnivalója” ott. Tehát otthon ne politizáljon az értelmiségi, a munkahelyén se, más nem marad irány a kocsma ott aztán lehet szidni a pártokat politikusokat, minden ami belefér, és még egy korsó sör is.

Az elején amikor megjelentek a kampányszövegek elolvastam, reagáltam is, kaptam hideget meleget, rájöttem, mind ugyanaz a populista szöveg ezért úgy döntöttem, nem érdemes az időt pazarolni a többi böngészésével, csak az első mondatot olvasom el mindegyikből. Most mikor az egyik bejegyzés elején ott van, “Az utolsó száz méteren vagyunk”, tehát a vége felé jár a kampány, a videókat megnéztem. Van egy előnye a leírt szöveghez képest - a szöveget akárki írhatja - a kisfilm megtekintésekor az ember értelmére és jellemére is lehet következtetni. Úgy terveztem idézek a megtekintett kisfilmekből, hogy az olvasó se legyen boldogabb mint én. Hamar letettem róla mert ehhez még egyszer végig kellet volna néznem mindegyiket.

Számomra lesújtóak voltak. Tele ugyanazzal a populista szöveggel, ami mindenhol megjelenik, slendrián megjelenéssel, ijesztően ugyanaz az üzenete mindegyiknek “ha én kerülök a tűzhöz közel majd meglátjátok mire vagyok képes”. A második rövidfilm után (a többinek már csak egy részét néztem meg) az volt az érzésem, aki kiáll a kamera elé egyszeri és megismételhetetlen esetének tartja magát. Mind azt, amit tud közkincsé kell tegye, esetleg nem is ő találta ki hallotta valahol.

Azért valamire jó volt felidézte bennem Heidegger egy mondását “a Semmi semmizik” (Martin Heidegger: Mi a filozófia?)
Tóth

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog