A hivatalos feljelentő diszkriminációellenes tanács tagja akar lenni

Megosztás
FaceBook  Twitter


Fotó: dantanasa.ro/Facebook

Dan Tănasă a romániai Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) igazgatótanácsában szeretne helyet kapni a magyar szimbólumok székelyföldi használata és a magyar feliratok elleni pereiről ismert hivatalos feljelentő, a Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC) elnöke. Blogján írta, hogy harmadjára is megpróbálkozik, de most sem lát sok esélyt rá, hogy ez sikerülni fog, mivel - állítása szerint - megvan ugyan a kellő tapasztalata, de nem tagja egyetlen politikai pártnak sem, ezért szerinte ez nem fog megtörténni.

 

A blogger egyike annak a 26 jelöltnek, akik a CNCD kilenc tagú vezető testületében megüresedő hét hely egyikére pályáznak. A jelölteket jövő hétfőn hallgatja meg a parlament jogi, valamint emberi jogi és esélyegyenlőségi bizottsága, és a parlament plénuma kedden választja meg az igazgatótanács új tagjait. Az így megalakuló új testület saját soraiból választja meg a CNCD új elnökét.
Tanasa hétfőn írt blogbejegyzésében jelentette be, hogy ismét megpályázta a tisztséget, de ugyanakkor szomorúságának is hangot adott amiatt, hogy "párttagság nélkül mit sem ér a diszkrimináció leküzdéséért végzett 12 évi munkája".

A Kovászna, Hargita és Maros megyei románok civil fóruma (FCRCHM) csütörtökön nyílt levélben kérte a parlamenti pártokat, hogy támogassák Tănasă megválasztását.

A fórum a bloggert olyan aktivistaként mutatta be, aki jelentős tapasztalatra tett szert a számszerű kisebbségben élő székelyföldi románok jogainak védelmében

A 44 székelyföldi román szervezet nevében megszólaló fórum úgy vélte: Dan Tanasa "a Kovászna, Hargita és Maros megyei románok jogaiért harcolt és harcol, a törvényesség mellett és a magyar etnikai alakulatok által uralt önkormányzatok visszaélései ellen lépett fel, számtalan pert nyert a három megye helyi hatóságai ellen".

A magyarellenesség mint erény

A fórum a blogger érdemeként említi, hogy 2014 júniusában megalapította az Méltóságért Európában Polgári Egyesületet (ADEC), mely "a demokratikus társadalmak értékeiért" harcol, és amely "aktívan beavatkozott azon román állampolgárok emberi méltóságának és emberi jogainak a védelmében, akik Románián belül vannak nehéz helyzetben, vagy akiknek az identitása került veszélybe".

Dan Tănasă és egyesülete az elmúlt nyolc évben perek százait indította a székely és magyar elöljárók és önkormányzatok ellen, a román jelképek kizárólagosságáért, valamint a román nyelvi hegemónia fenntartásáért. Perei nyomán több tucat székelyföldi település középületeiről, köztereiről kellett eltávolítani a székely zászlót vagy a helyi zászlót, több tucat székelyföldi polgármesteri hivatal épületéről kellett eltávolítani a községháza vagy városháza feliratot.

 

A  felsőbbrendűség fitogtatása

Legutóbb hétfőn érte el bírósági úton, hogy Csíkszeredában le kell cserélni azokat a kétnyelvű utcanévtáblákat, amelyeken egy sorban van kiírva az utca magyar és román neve, olyanokra, amelyeken felül szerepel a román utcanév, és alatta a magyar.


A 2002-ben megalakított diszkriminációellenes tanácsot 2005 februárja óta a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) által támogatottAsztalos Csaba vezeti, aki újabb igazgatótanácsi tagságra pályázik.

 

Sz-h/mti

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog