Továbbra is megemlékezni

Megosztás
FaceBook  Twitter


Wass Albert emléktáblája a sepsiszentgyörgyi Református Vártemplom sírkertjében. Fotó: Bedő Zoltán 

Szerző: Bedő Zoltán

 

„A Brassói Táblabíróság ügyészei rehabilitálták a néhány román és zsidó haláláért felelős háborús bűnös Wass Albertet – Wass korlátozások nélkül imádható és tisztelhető Románia területén.” Mindez a magyarellenességéről hírhedt Dan Tanasă június 18-án keltezett blogbejegyzésének címében olvasható, öles betűkkel. És a továbbiakban hosszas, csúsztatásokkal tűzdelt fejtegetésbe kezd az általa törvényes alapot nélkülözőnek, sőt a budapesti politikai hatalom érdekeit szolgálónak bélyegzett ügyészi rendeletek ellen. Ráadásul azt állítja, hogy Budapest éppen azért népszerűsíti Wass Albertet olyan harciasan, mert román- és zsidóellenes volt a haláláig.

 

A közismert jelentgető felháborodását az váltotta ki, hogy a Brassói Táblabíróság mellett működő ügyészség munkatársai elutasították a bűnügyi eljárás indítását ellenem. Dan Tanasă szerint ugyanis a Wass Albertet méltató cikkeimmel, valamint a róla történő megemlékezések szervezésével a háborús bűnösök kultuszának terjesztését tiltó törvény hatálya alá estem, és ezért feljelentett.

Az ügyben több mint három éven át folytatott nyomozás kellemetlenül érintett ugyan, de mindvégig az igazság elismertetésének lehetőségeként kezeltem. Hiszen a rendőrségen tett tanúvallomásaim során kiállhattam Wass Albert ártatlansága mellett, és az álláspontomat érvekkel támaszthattam alá.

Módomban állt feltenni néhány elgondolkoztató és a jegyzőkönyvbe is belefoglalt kérdést. Például, hogy az Amerikai Egyesült Államok illetékes hatóságai adtak volna-e beutazási és letelepedési engedélyt, majd állampolgárságot egy háborús bűnösnek? És vajon engedélyezték volna, hogy egyetemi oktató legyen? Vagy hogy két fia is felvételt nyerjen a katonai akadémiára, és egyikből idővel a katonai kémelhárítás, a másikból pedig a NATO-vezérkar megbecsült tábornoka váljon?

Alkalmam nyílt megfogalmazni, hogy a Wass Albert ellen egy kommunista népbíróság által, bizonyítékok hiányában meghozott halálos ítélet felülvizsgálatának az elutasítását a jogállamiság megcsúfolásának tartom. Kimondani, hogy ez a Wass családtól elkobzott hatalmas vagyon visszaszolgáltatásának a megakadályozása érdekében történt. Alkalmam nyílt leszögezni, hogy hamis vádakon alapuló döntés áldozatának tartom, ezért gróf Wass Albertről továbbra is megemlékezem. A magam részéről másokat is erre biztatok.

Forrás: hirmondo.ro

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog