Véget kell vetni

 

Szerző: Bedő Zoltán

Többek között Erdélyt, Partiumot és a Bánságot is a határai között ábrázoló Nagy-Románia térképpel ellátott portréjának a közösségi oldalán való megjelentetésével emlékezett vasárnap Raluca Turcan a Nemzeti Liberális Párt megalakulásának 145. évfordulójára. És ezzel Románia kormányfő-helyettese durva történelemhamisítást követett el. Az említett területek ugyanis 1875-ben nem tartoztak a Moldva és Havasalföld egyesülésével épp, hogy létrejött (1862), ráadásul 1877-ig török fennhatóság alatt senyvedő Romániához. Hiszen ezeket az 1920. június 4-én aláírt trianoni békediktátummal kapta ajándékba az I. világháborúban győztes nagyhatalmaktól. Addig viszont a történeti Erdély például, a Magyar királyság vajdasági ranggal rendelkező tartománya, önálló (1570–1711), majd Habsburg alárendeltségbe (1711–1848) tartozó fejedelemség, és ismét Magyarország szerves része volt.

 

Azt nem tudni, hogy mi váltotta ki a magas tisztséget viselő politikushoz méltatlan megnyilvánulást. Lehetséges, hogy a magyar miniszterelnöknek szánta válaszként, amiért május 6-án az egykori, Erdélyt is magába foglaló Magyarországot feltüntető földgömb fényképének kíséretében kívánt sok sikert a történelemből aznap érettségiző diákoknak. A közösségi oldalon megjelent üzenet melléklete pedig heves indulatokat váltott ki Bukarestben, olyannyira, hogy ennek kapcsán még a kormányfő is megszólalt mondván: „a veréb kukoricaliszttel álmodik.”

A két esetet azonban nem lehet egymással párhuzamba állítani. Egyrészt, mert a román fővárosban kitört hisztéria alapjául szolgáló földgömb eredetije 1862-ben készült, amikor egyeseknek akár tetszik, akár nem, Erdély Magyarországhoz tartozott. Ezzel szemben Raluca Turcan Nagy-Románia térképpel ellátott portréjának az alatta feltűntetett évszám kíséretében hamis sugallata van, amint erre már rámutattunk.
Éppen ezért a történteket nem szabad szó nélkül hagyni, véget kell vetni a magyarellenes célzattal gyakorolt történelemhamisításnak. Ennek leghatásosabb eszköze a tényeken nyugvó cáfolatuk, az erre alapozó nyilvános tiltakozás, valamint a világ politikai és tudományos köreinek a tájékoztatása az ilyen és hasonló próbálkozásokról.

 

Forrás: Székely Hírmondó

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog