Iohannis, a nacionalista? – A románabbnál románabb szászt már a német sajtó is támadja

Úgy tűnik nem úszta meg Klaus Iohannis, a legrománabb szász, hogy magyarellenes kijelentései miatt a külföldi sajtó elő ne vegye. A Frankfurter Allgemeine Zeitung véleménycikke szerint, a román elnök méltatlanná vált a rangos Károly-díj idei elnyerésére azzal, hogy az erdélyi magyarok elleni gyűlöletet felhasználva akart politikai tőkét kovácsolni a közelgő román választásokra. A cikk szerzője egyenesen azzal vádolja Iohannist, hogy a román elnök előre számolt azzal, a nacionalisták körében termékeny talajra találnak majd kijelentései, hiszen a román állam esetleges bukásának vízióját a szélsőségesek mindig Székelyföldtől eredeztetik. Mint megjegyzi, ezek után nem meglepő, hogy a román nacionalisták az interneten azonnal a “bozgorok”, azaz a hontalannak csúfolt tősgyökeres erdélyi magyarok kiírtását követelték. 
 

Véleménycikket közölt a Frankurter Allgemeine Zeitung (FAZ) Klaus Iohannis magyarellenes, uszító kijelentéseivel kapcsolatban, amelynek hazai visszhangjáról portálunk is beszámolt. A FAZ szerzője, Michael Martens előljáróban is hangsúlyozza, Iohannis súlyos magyarellenes lavinát indított el Romániában, emiatt a román elnök méltatlan személlyé vált az idei Károly-díj elnyerésére.

 

Klaus Iohannis; fotó: MTI/EPA/Román elnökség/Dragos Asaftei

 

A ROMÁN ELNÖK TUDATOSAN HERGELT A MAGYAROK ELLEN

Martens véleménye szerint a magyargyűlölő kijelentések hátterében az állhat, hogy Iohannis a választások közeledtével semmitől sem riad vissza a román szociáldemokrata párt (PSD) gyöngítése érdekében. Mint felidézi, a román elnök a parlament elé benyújtott székely autonómiatervezet alsóházban elmaradt szavazását kommentálta úgy, hogy a PSD titkos kísérletet tett arra, hogy visszaadja Erdélyt a magyaroknak. Martens szerint, mindenki számára egyértelmű volt, hogy a felsőházi szenátus leszavazza – ahogy le is szavazta – a kisebbségi kezdeményezést, ezért is érdekes, miért érezte Iohannis feltétlenül szükségesnek, hogy a kérdés kapcsán megnyilvánuljon. A szerző úgy látja, Iohannis tudatosan döntött úgy, hogy a figyelem középpontjába emeli ezt a kérdést, a román állam válságává nagyítva azt, egyúttal gyűlöletet szítva a magyar kisebbség ellen Romániában. Martens egyenesen azzal vádolja Iohannist, hogy a román elnök előre számolt azzal, a nacionalisták körében termékeny talajra találnak majd kijelentései, hiszen a román állam esetleges bukásának vízióját mindig Székelyföldtől eredeztetik a szélsőségesek. Mint a szerző megjegyzi, ennek nyilvánvalóan semmi alapja nincs, Iohannis csak indulatokat akart szítani, sikerrel.

Eckstein-Kovács Péter;; fotó: MTI/Biró István

A ROMÁN SZÉLSŐSÉGESEK MINDJÁRT A “BOZGOROK” KIÍRTÁSÁT KÖVETELTÉK

A cikk külön foglalkozik Iohannis kijelentéseinek román nacionalista visszhangjával is, amelyekkel kapcsolatban Eckstein-Kovács Pétert is megszólaltatták, mint Iohannis kritikusainak szószólóját. Az RMDSZ-es politikus, volt kisebbségügyi miniszter megkeresésükre azt hangsúlyozta, Iohannis ellen számtalan panasz érkezett a román Diszkriminációellenes Tanácshoz. A politikus szerint Iohannis kijelentése, miszerint a PSD a magyaroknak akarná adni Erdélyt meglehetősen abszurd, miközben a következmények lényegesen súlyosabbak. Mint kifejtette, Iohannis már a magyar nyelv beemelésével hihetetlenül intenzív, magyarellenes reakciókat váltott ki a román közösségi portálokon. (Iohannis magyarul, “Jó reggelt PSD!”-vel kezdte a nagy botrány kiváltó mondatait). Hasonlóról szélsőséges reakciókról számolt be a FAZ-nak az internetes gyűlöletbeszéd elemzésével foglalkozó román Active Watch elnevezésű szervezet. Vezetőjük, Ionut Campenau szerint szélsőséges komment-cunamit indított Iohannis, amelynek középpontjában a “bozgorok” álltak, ahogyan a románok csúfolják az erdélyi magyarokat. Példaként említette az olyan hozzászólásokat, amelyek az erdélyi magyarok kiírtását követelték.

Te bozgor, köszönd a román népnek, hogy a mai napig megtűrt, és nem végeztek ki

-írja az egyik kommentelő.

Horn Gyula volt külügyminiszter a Károly-díjjal, amelyet Hans-Dietrich Genscher nyugatnémet külügyminisztertől vett át a Városházán 1990. május 24-én, mellette Jürgen Linden aacheni polgármester. A díjat később Mádl Ferenc köztársasági elnök, valamint Konrád György író is megkapta; fotó: MTI/NSZK

IOHANNIS NEM NACIONALISTA, CSAK SZERENCSÉTLENÜL FOGALMAZOTT?

A szerző arra is kitért, hogy mindeközben a rangos Károly-díj kuratóriumi bizottságának elnöke továbbra is kiáll Iohannis mellett. Jürgen Linden, Aachen polgármestere megkeresésükre azt hangsúlyozta, évek óta ismeri a román elnököt, és nem ingott meg benne a bizalma. Azt ugyanakkor elismerte, szokatlan volt Iohannis tónusa, de ettől még véleménye szerint nem vált nacionalistává. Martens ugyanakkor megjegyzi, az elnök kritikusai szerint, nem egyik napról a másikra, hanem régóta lovagolja a román Iohannis a nacionalizmus hullámait.

Szerző: Susánszky Mátyás

Forrás: pestisrácok.hu

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog