Bekavart a tanügynek a vírus

Online zajlik az iskolások oktatása. A rendszer felemás módon működik, azt is lehet mondani, hogy van is, meg nincs is. A Nagy Mózes Gimnázium igazgatója szerint hosszú távon tarthatatlanná válhat a helyzet, az internetes rendszernek sok a hiányossága.

 

Beláthatatlan ideig bezártak a tanügyi intézmények Romániában, és az a döntés született, hogy az oktatás valamilyen formában való folytatása végett a diákok óráit online, az internet segítségével tartsák meg. Erre eddig nem volt precedens, így a rendszer nem is volt kipróbálva, tehát sok a hiányosság, a rendes oktatást semmiféleképpen nem helyettesíti.

Bejan András, a Nagy Mózes Gimnázium igazgatója elöljáróban az intézkedés furcsaságát ismertette: hosszú ideje azon vannak, hogy a gyerekeket próbálják leszoktatni a túlzásba vitt számítógép-használatról és internetezésről, most pedig ők kénytelenek kérni, hogy üljenek le a képernyők elé. „Az én meglátásom, hogy van pozitív hozadéka is a dolognak. A kollégáim rövid időn belül oktatóprogramot készítettek, zajlik az oktatás, ez mindenképpen jó, hogy nem állt le teljesen a rendszer. Viszont nincs meghatározott órarend, a diákok elkapcsolnak vagy nem jelennek meg, szünetel az internet-szolgáltatás, ezek mind gondok” – magyarázta.

Kifejtette: délelőtt, délután, sőt este is próbálnak a diákokkal foglalkozni. „Ez egy kiegészítő tevékenység, a hatékonyságát viszont megkérdőjelezem” – mondotta, hozzátéve, hogy ezt a tananyagot valószínűleg mind újra kell venni, és nem is lehet az online tanítást számon kérni. „Ez a vírusos dolog rávilágított: a tanárt nem lehet helyettesíteni, kell az oktatási rendszer, szükség van a tanári szigorra, a tanár személyiségére. Sokszor kaptunk bírálatot, hogy ilyen és olyan az iskola vagy egy-egy pedagógus, most pedig egy olyan űr keletkezett, amit biztosan mindenki észrevett” – vélekedett.

Rákérdeztünk arra is, mi lesz a képességvizsgával. „A szaktanárok az eddigi anyagot gyakoroltatják, de szükség lesz egy új stratégiára. Nem lehet számon kérni a most kiesett periódust, mert akkor megint egy országos káosz keletkezik. Ez az érettségire is érvényes. Szerintem, ha a vizsgákat kitolják július-augusztusra, az eleve halott ügy, akkor már a diákoknak a vakáción jár az eszük, úgymond, elveszítettük őket” – magyarázta.

Az iskola alapításának 340. évfordulójára is készült, de nagyon kétséges, hogy május 22-ig minden visszaáll a régi kerékvágásba. Utána következett volna az egyhetes Iskola Másként rendezvény; Bejan szerint, ha visszamennek a diákok az intézménybe, minden nap fog számítani, így ilyen körülmények között nem függeszthetik fel semmiféle eseménnyel az oktatást, amennyiben annak szüneteltetése nagyon kitolódik. Az igazgató reméli, legalább a ballagás nem marad ki a mostani végzősök életéből.

Bartos Loránt

 

Székely Haírmondó

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog